Jégkorong

A miskolci tornán mutatkozik be az új magyar kapitány

  • MTI

A világbajnoki felkészülés szempontjából tökéletesnek tartja a hétvégi, miskolci tornát Kevin Primeau, a jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya, mivel erős ellenfelekkel találkozhat a magyar csapat

"Csak erős ellenfelekkel lehet felkészülni a komoly, világbajnoki mérkőzésekre, és ebből a szempontból tökéletes a hétvégi miskolci torna. Remélem, azok a fiatalok, akik most lehetőséget kapnak, bebizonyítják, hogy később is számíthatunk rájuk" – mondta a hétfői sajtótájékoztatón a kanadai szakember, aki szövetségi kapitányként pénteken debütál a válogatott élén.

A miskolci tornán sorrendben Japán, Olaszország és Ausztria lesz az ellenfél. A távol-keletiek és az osztrákok az áprilisi, ljubljanai divízió I-es vb-n is riválisok lesznek, míg az olaszok idén áprilisban, éppen a magyarokat Budapesten legyőzve jutottak fel a világelitbe.

Kevin Primeau nem ismeretlen a magyarok számára, hiszen a Sapa Fehérvár csapatát is ő irányítja
"Mindenhol javában zajlanak a bajnokságok, és néha jó kitörni a hétköznapokból. Bízom benne, hogy a fiatalok bizonyítanak, és teljes erővel harcolnak azért, hogy áprilisban, a vb-n is ott lehessenek. Másik álmom, hogy a válogatott védekezése a korábbiakhoz képest javuljon, és ezért ebben az alakzatban a rutinos játékosokra is számítok. Igaz, az utóbbi vb két kapusa, Szuper és Hetényi most nem lehet jelen, de ez a poszt hagyományosan erős Magyarországon. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy folytathatom neves elődeim, Pat Cortina és Ted Sator munkáját" – tette hozzá a Sapa Fehérvár AV 19 kanadai mestere, akinek keretében tizenhárman szerepelnek a székesfehérváriaknál, kilencen pedig dunaújvárosiak.

A csapatban három légiós, a francia Briancont erősítő védőpár, Szélig Viktor és Szirányi Bence, valamint a svéd elitben szereplő Hári János kapott helyet, utóbbi újoncként.

Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a japán szövetségnek pénteken átadja azt a 23 ezer dollárt, amely az áprilisi budapesti vb-n vissza nem váltott, a természeti katasztrófa miatt távolmaradt japán válogatott meccseire szóló jegyekből folyt be.

Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere elmondta: érzi olyan erősnek a csapatot, hogy kiemelkedő eredményt érjen el az ország szerinte legszebb hokipályáján.

A sajtótájékoztatón szóba került a román-amerikai állampolgárságú Mihály Árpád helyzete is. A Fehérvár csatára – a szükséges papírok megszerzése után - játszhatna a következő vb-n a magyar válogatottban, most sérülés miatt hiányzik. Ugyanakkor a magyar hoki emblematikus alakja, Palkovics Krisztián számára Primeau "nyitva hagyta az ajtót", a csatár ugyanis a nyáron lemondta a válogatottságot.

A magyar válogatott kerete
Miskolci tenisztorna
kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Rajna Miklós (Dab.Docler), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)
hátvédek: Tokaji Viktor, Horváth András, Orbán Attila, Láda Balázs (mind Sapa Fehérvár AV19), Erdélyi Péter, Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás, Hüffner Adrián (mind Dab.Docler), Szirányi Bence, Szélig Viktor (mindkettő Briancon)
csatárok: Vas Márton, Sofron István, Benk András, Magosi Bálint, Nagy Gergő, Sikorcin Ladislav, Kovács Csaba, Tóth Adrián (mind Sapa Fehérvár AV19), Azari Zsolt, Galanisz Nikandrosz, Somogyi Balázs, Vaszjunyin Artyom (mind Dab.Docler), Dubek Vladimir (Miskolci Jegesmedvék), Hári János (MoDo)
Miskolci hokitorna
A program
péntek, 1. forduló:
Ausztria-Olaszország 14:30 ó
Magyarország-Japán 18 ó
szombat, 2. forduló:
Ausztria-Japán 13:30 ó
Magyarország-Olaszország 17 ó
vasárnap, 3. forduló:
Olaszország-Japán 13:30 ó
Magyarország-Ausztria 17 ó