NB I előzetes

Lipták Sousának is üzenhet - immár büntetlenül

  • Göbölyös János

Félidejéhez érkezett az OTP Bank Liga 2011-12-es idénye. A 15. fordulóban vasárnap két mérkőzést rendeznek. A hetedik helyezett Videoton a tizenharmadik Újpestet fogadja.

OTP Bank Liga 15. forduló
Videoton−Újpest FC
Székesfehérvár, 11.06., vasárnap, 16.00
TV: M1
Vezeti: Fábián Mihály (Demeter J., Márkus T.)
Hathárom-tipp: x
A két klub közelmúltjában annyi a közös szál, hogy akár testvércsapatnak is nevezhetnénk őket. A kölcsönös játékosmozgások hol az Újpestet, hol a Videotont erősítették, az utóbbi időben a fehérvári szívóhatás az erősebb, a bajnokcsapat tavalyi keretében féltucatnál is több futballista rendelkezett hosszabb-rövidebb távú lila kötődéssel. Mára ez kissé redukálódott, de azért Vaskó, Polonkai, Mitrovics vagy Vasziljevics tudna mesélni a Megyeri úti élményeiről. Most viszont nincs mese, kötődés ide, emlékek oda, a Videotonnak nyerni kellene ahhoz, hogy a Debrecen-Győr párost látótávolságon belülről kövesse. 

,,Olyan ellenfél következik, amely sok problémát tud okozni nekünk, ha nem vagyunk rá felkészülve - fogalmazott Paulo Sousa, a fehérváriak vezetőedzője a klub honlapján. - Ezért nagyon oda kell figyelnünk! Az Újpestnek gyors játékosai vannak, akik gyors döntésekre is képesek. Arra kell törekednünk, hogy már a mérkőzés elejétől nagy intenzitással játsszunk, hogy ne kapjunk gólt, és hogy kontrollálni tudjuk a játékot, ugyanúgy, mint minden meccsen és bármelyik ellenféllel szemben. Minél több gólhelyzetet szeretnénk kialakítani, ezekből gólokat lőni, és megnyugtató előnyt szerezni. Ezért az elejétől a végéig koncentrálnunk kell, hiszen az újpestiek, erősek, gyorsak, és küzdeni fognak a győzelemért”.

Lipták régi-új csapatával ex-együttese otthonában lép pályáraEz minden bizonnyal így lesz, ám a lilák hiába erősek, meg gyorsak, ha elhagyják a IV. kerületet, gyengék. Mármint abban, ami a legfontosabb, azaz pontszámban. Ebben a tekintetben csak a zalaegerszegiek rosszabbak náluk, az Újpest az eddigi hét idegenbeli fellépésén mindössze egy pontot kapart össze. Az 5. fordulóban játszott kaposvári meccs volt egyébként a lilák első olyan mérkőzése a bajnokságban, amelyen pontot és gólokat szerzett, és már Zoran Szpisljak irányította az együttest, igaz, csak a lelátóról, mert a papírjai még nem érkeztek meg az angol szövetségtől. Aztán Kaposvár óta semmi…Legalább is vendégként, márpedig ha az Újpest nem képes változtatni ezen a ,,szokásán”, még hosszú ideig szoknia kell a kiesőzóna nyugtalanító légkörét. Érzi ezt a szerb edző is, aki az ujpestfc.hu-n egy rendszeresen visszatérő gondolattal kezdte nyilatkozatát:,,Talán már mindenki számára unalmas lehet, de most is azt tudom mondani, mint az előző fordulók előtt: nagyon nehéz és nagyon fontos mérkőzés következik számunkra - fogalmazott Szpisljak. - Két hasonló stílusú csapat találkozik, a Videoton és mi is a támadó futballt erőltetjük. Azért is fontos ez a meccs, mert a fehérváriak az élmezőnybe, mi pedig a középmezőnybe akarunk felzárkózni. A tét tehát mindkét oldalon nagy. Ha úgy játszunk, mint az elmúlt három alkalommal hazai pályán, akkor pontot szerezhetünk”.

Ahhoz viszont - bár a null-nullért is jár egy pont - gólt kellene lőni. Kérdés, hogy kinek? Az Újpest eddigi húsz találatának majdnem a felét, kilencet két olyan futballista szerzett, aki Fehérváron csak a lelátóról nézheti a meccset, Kabát Péter és Rajczi Péter ugyanis "kisárgázta" magát az előző bajnokin.

,,Ők nagyon sokat jelentenek a csapatnak, de túl kell lépnünk azon, hogy eltiltás miatt most nem játszhatnak - folytatta az edző. - Egész héten annak jegyében készültünk, hogy megfelelően pótolni tudjuk őket. Azt gondolom, hogy azoknak is meg kell tudni oldani a feladatot, akik helyettük lehetőséget kapnak, és bízom benne, hogy velük is eredményesek leszünk”.

Közéjük tartozhat a gerincproblémái miatt hónapokat kihagyó, de már játékra kész Lázár Bence, akivel kapcsolatban a tréner az alábbiakat mondta:

,,Túl van a nehezén, rengeteget küzdött és dolgozott annak érdekében, hogy újra futballozhasson. Még nincs százszázalékos erőállapotban, ezért nem tud kilencven percet a pályán tölteni. Az eredmény alakulásától függ, hogy kap-e lehetőséget, vagy sem”.

Lázárhoz hasonlóan a nagy visszatérő, Lipták Zoltán is hosszú, idegörlő heteket tudhat maga mögött. Az ő esete azonban egészen más, és akár a mérkőzés pikantériáját is adhatja. A válogatott védő még a Videotonnal ünnepelte a bajnoki aranyat, csapatkapitány is volt, aztán a szezon elején néhány nyilatkozatában célzott rá, hogy külföldre igazolna, ez viszont nem tetszett a fehérvári vezetőknek, mondván közösségbomlasztó hatása van az e fajta megnyilvánulásnak. Lipták egyik napról a másikra a ,,fakóban” találta magát, majd nem sokkal később szerződést bontott vele a klub. A sikertelen külföldi próbajátékok után a héten megállapodott az újpestiekkel, s bár tétmeccs hónapok óta nincs a lábában, tárt karokkal várták a Megyeri úton. Ha játszik - márpedig a belső védők sorozatos sérülése miatt ez szinte biztos -, lehetősége lesz arra is, hogy üzenjen Sousának - most már büntetlenül.

,,Lipták Zoltán szerződtetését nagyon fontosnak tartom, hiszen korábban is nyilatkoztam, hogy a védelmünket meg kell erősíteni, ráadásul Dvorschák Gáborra sem számíthatok már az idén - tette hozzá Zoran Szpisljak. - Bízom benne, hogy Zoli ugyanúgy erőssége lesz az Újpestnek, mint korábban volt, illetve olyan teljesítményt nyújt, amilyennel bekerült a válogatott keretbe. Elutazott velünk Fehérvárra, de hogy a kezdőcsapatban lép-e pályára, azt a mérkőzés előtt döntöm el”.

Forma-index *
(az elmúlt öt forduló alapján)
ellenfél eredmény pontszám  
VIDEOTON      
Honvéd(LK) 1-1 0,75  
Kecskemét(NBI) 0-2 0  
Győr(NBI) 0-1 0  
Tatabánya(MK) 2-0 2,50  
Pápa(NBI) 3-2 2,50  
Aktuális forma-index*     1,15
ÚJPEST      
Szolnok(LK) 3-1 1,50  
ZTE(NBI) 4-2 2  
Ferencváros(NBI) 0-3 0  
Szigetszentmiklós(MK) 3-3 1,25  
Kecskemét(NBI) 3-1 2  
Aktuális forma-index*     1,35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)