Bundesliga

Parádézott a Dortmund, Pizarro triplájával fordított a Bremen

A Borussia Dortmund 5-1-re kiütötte hazai pályán a Wolfsburgot, a Werder Bremen pedig felállt 0-2-ről a Köln ellen, és emberelőnyben megszerezte a három pontot.

Götze két remek gólt szerzett - Fotó: AFP

A Borussia Dortmund-Wolfsburg meccsen nem sokáig bírta a nyomást a Felix Magath vezette vendégcsapat, hiszen a címvédő már a 12. percben megszerezte a vezetést. Kagawa sarkazása után Götze betört a 16-oson belülre jobb oldalon, majd 10 méterről higgadtan a hosszú sarokba lőtt. Ezt követően is a BVB játszott fölényben, Schmelzer bombáját csak nagy nehézségek árán tudta védeni Benaglio.

Fél óra elteltével Grosskreutz növelhette volna az előnyt, de 16 méterről centikkel a jobb oldali kapufa mellé gurított. A 34. percben a kihagyott dortmundi lehetőségek után egyenlíthettek volna a Farkasok, de Mandzukic 18 méteres lövése a kapufáról kifelé pattant. A félidő utolsó percében sikerült a Dortmundnak a megnyugtató második gólt megszereznie: egy villámgyors ellencsapás után Lewandowski passzolt Kagawához, aki 12 méterről a bal alsó sarokba gurított.

A második játékrészben egy kontratámadás végén tudott szépíteni Hleb, de az öröm csak 2 percig tartott. Akkor ugyanis Piszczek csúsztatott meg egy szögletet, amit Bender fejelt a kapuba. A Wolfsburg ezt követően is hibát-hibára halmozott, elveszették a labdát saját térfelükön, Kagawa a meginduló Lewandowskihoz passzolt, aki elegánsan emelte át a kapust, ezzel végleg eldöntve a meccset. A 78. percben Götze kapott egy remek kiugratást, majd jobbról 13 méterről a rövid sarokba lőtt. A Dortmund így 5-1-gyel küldte haza a wolfsburgiakat, és marad a Bayern nyomában.

A Werder Bremen-1. FC Köln mérkőzésen már a 3. percben jött a hidegzuhany a hazai nézőknek. Podolski remekül futott el a baloldalon a 11-es pont magasságáig, majd beadott, a középen érkező Clemens pedig a kapuba fejelt. A félidő lefújása előtt Podolski meg tudta duplázni az előnyt, Hunt labdavesztése után talált be a kapuba a német válogatott balszélsője. A második félidőre egy egészen más Bremen jött ki a pályára: a 49. percben Pizarro 9 méterről lőtte ki a jobb sarkot, az 53. percben pedig Sereno buktatta Rosenberget gólhelyzetben, amiért büntetőt kaptak a hazaiak. Pizarro pedig magabiztosan bevágta a tizenegyest. A fordítás a 86. percben jött össze az emberelőnyben játszó Werdernek: Rosenberg fejese után ki más, mint Pizarro talált négy méterről a vendégek kapujába.

A Hertha BSC-Borussia Mönchengladbach meccs Lucien Favre számára lehetett igazán pikáns. A vendégek trénerének első Bundesliga-együttese ugyanis az aktuális ellenfele, a Berlin volt. A 18. percben Favre korábbi gárdája szerzett vezetést: Raffael passzolt remek ütemben Ramoshoz, a kolumbiai pedig futtából a kapuba lőtt. Nem adta fel azonban a vendégcsapat, Reus az első adódó lehetőségüket gólra váltotta még az első félidőben. A második félidőben is Reus volt a főszereplő, az 55. percben már az ő góljával fordított a Borussia.


Alig több mint fél óra elteltével a Hoffenheim-Kaiserslautern találkozón a hazaiak gólvágója, Ibisevic szerezte meg a vezetést. A bosnyák támadó Braafheid passzát vágta a kapuba 5 méterről. A második játékrészben azonban az ex-debreceni Kouemaha egy 20 méteres lövéssel egyenlíteni tudott.

A Nürnberg-Freiburgon mindkét csapat számára létkérdés volt a három pont megszerzése. A 32. és a 34. perc között gyors fejpárbajra került sor, előbb Franzt, majd Rosenthal bólintott az ellenfél kapujába. Ezt követően úgy tűnt, nem esik több gól, de a 93. percben egy jogos tizenegyest Cissé váltott gólra, így nyertek a vendégek.

Bundesliga
12. forduló
Borussia Dortmund-VfL Wolfsburg 5-1
Gólszerző: Götze (12., 78.), Kagawa (45.), Bender (61.), Lewandowski (66.) ill. Hleb (59.)
Werder Bremen-1. FC Köln 3-2
Gólszerző: Clemens (3.), Podolski (45.) ill. Pizarro (49., 54., 86. - a másodikat 11-esből)
FC Nürnberg-SC Freiburg 1-2
Gólszerző: Frantz (32.) ill. Rosenthal (34.), Cissé (90+3.)
1899 Hoffenheim-1. FC Kaiserslautern 1-1
Gólszerző: Ibisevic (33.) ill. Kouemaha (73.)
Hertha BSC-Borussia Mönchengladbach 1-2
Gólszerző: Ramos (18.) ill. Reus (33., 55.)