Profi boksz

Nagy bajnokok váratlan vereségei - harmadik rész

Profi boksztörténelmi sorozatunk következő epizódjában Roy Jones és Amir Khan meglepő kudarcait elevenítjük fel.

Egyikük a múlt, míg másikuk a jelen és a jövő nagy sztárja (lehet). Roy Jones-t sokáig a világ legjobb ökölvívójának tartották a bokszszakértők, ám az idősödő sportoló - orvosai tanácsai ellenére - még újból megpróbál visszakapaszkodni a csúcsra, míg Khan fiatal kora ellenére szinte már mindent elért saját súlycsoportjában, aminek köszönhetően kategóriát szeretne váltani. Mindkét bokszoló pályája során volt egy-egy olyan vereség, amire a publikum nem számított, és gyökeresen megváltoztatta a két öklöző karrierjét. Jones ázsiója az emlékezetes fiaskó után lassan, de biztosan zuhanni kezdett, míg Khan karrierje egyre ígéretesebb úton halad.

Antonio Tarver üti ki Roy Jones Juniort 2004-ben a WBO kisváltósúlyú világbajnoki címmérkőzésen
Roy Jones (54-8) korábban négy súlycsoport világbajnoki övét is magáénak tudhatta, vagyis nem véletlenül tartották őt egy időben a Föld legjobb bunyósának. Jones 2004-ben 35 évesen még bőven ereje teljében volt, ugyanis 49 győzelme mellett mindössze egy verséggel rendelkezett, amikor is sor került az Antonio Tarver (21-2) elleni visszavágóra. Az előző évben megrendezett első mérkőzésen Jones pontozással győzte le jóval esélytelenebbnek tartott riválisát. A kisváltósúlyú visszavágó második menetében, azonban olyan dolog történt, amire szinte senki sem számított: Tarver egy villámgyors balkezes ütéssel úgy eltalálta Jones-t, hogy annak szemernyi esélye sem maradt a folytatásra. A brutális kiütés sokkolta a bokszvilágot, és a publikum természetesen igazságot, azaz egy harmadik mérkőzést követelt. Az összecsapás egy évvel később létrejött, Tarver ismét győzött - ezúttal tizenkét menet után -, ami egyértelműen Jones „fénykorának” végét jelezte.

A mindössze 24 esztendős Amir Khan (26-1) fiatal kora ellenére már eddig is páratlan karriert futott be: Freddie Roach tanítványa egyszerre birtokolja a WBA és az IBF kisváltósúlyú világbajnoki öveit, és rövid időn belül lehetősége nyílhat egy esetleges súlycsoportváltásra. Három évvel ezelőtt azonban Khan még „csak” a WBO interkontinentális címét tudhatta magáénak, amikor is szorítóba lépett egy Breidis Prescott (24-3) nevű, addig gyakorlatilag teljesen ismeretlen kolumbiai öklözővel. A manchesteri M.E.N. Arena nézői egyértelműen a „hazai” kedvenc elsöprő győzelmét várták, ám a mérkőzés előtt egy balkezes kiütést ígérő Prescott gyorsan elhallgattatta a brit szurkolókat. Khan az első menet elején padlót fogott Prescott erős ütésétől, ám a pakisztáni származású sportoló ekkor még felállt, de a következő pillanatokba ismét beszedett egy súlyos „powerpunch”-ot, amiből már nem tudott kilábalni. Az interkontinentális öv elúszott, a szakmai stáb „repült”, és Khan megújult erővel - Freddie Roach  segítségével - indult el a világbajnoki cím felé vezető úton.