Forma-1

Marad-e Massa, visszatér-e Räikkönen?

  • Kele János

Az F1-ben év végén elkerülhetetlen az esélylatolgatás, mivel azonban a bajnoki cím már eldőlt, mi inkább a pilótapiaci lehetőségeket vesszük górcső alá.


Massa távozhat, Hamilton feje fölött sötét fellegek
Lassan lecseng az évad, s mivel a világbajnoki címeken már nem nagyon van mit izgulni, törvényszerű, hogy az egyszeri szurkoló figyelme már a következő szezonra kalandozik. Akarva-akaratlanul is elmélázunk, mi történne, ha Massát végre kipenderítené a Ferrari, ha Rosberg megunná a középszerűséget, vagy épp Hamilton fordítana hátat gyermekkori szerelmének, a McLarennek. A folytatásban elméleteket gyártunk, és esélyeket latolgatunk, és arra is megpróbálunk választ adni, hogy mikorra várható igazi pezsgés a pilóta-piacon.

Ritkán esik meg a Formula-1-ben, hogy a sztárversenyzők szerződése egy időben járjon le, az istállók kínosan ügyelnek rá, hogy a váltáson gondolkodó, távozóban lévő vezérpilótáik ne dúskáljanak a lehetőségekben akkor, ha egyszer kenyértörésre kerül a sor. Az F1 ráadásul még mindig nem futball, élő szerződésből csak a legritkább esetben lehet kivásárolni valakit (Alonso a kivételt erősítő szabály, a spanyol világbajnokot 2009 végén főszponzora, a Santander léptette meg a Renault-tól, többek között a Kimi Räikkönennek járó kárpótlás egy részét is kicsengetve), főleg, ha az illető nagy keresletnek és keresetnek is örvend a paddockon belül. Ajánlott persze 20 millió dollárt versenyzőért már Ron Dennis is (Rosberg volt a kiszemelt 2006 elején), de a jellemző még mindig az, hogy különösen nagy mozgás csak akkor várható a piacon, ha valamelyik topcsapat versenyzőjének lejáróban van a szerződése, és nem mutatkozik esély a hosszabbításra.

Nos, ennek alapján idén nem lesz érdemes vigyázó szemekkel vizslatni az internetes oldalakat - a Ferrari, a Red Bull, a McLaren és a Mercedes jelenlegi pilótái ugyanis mindannyian érvényes szerződéssel rendelkeznek a 2012-es évadra. A Formula-1 persze azért szerencsére sohasem volt ilyen egyszerű, errefelé mindenki látott már karón varjút és hasonlókat, megesett már az világbajnok versenyzőkkel is, hogy élő szerződésükből paterolta ki őt a csapatuk.

Erre az idei versenyév végén minden bizonnyal a brazil Felipe Massának van a legnagyobb esélye, a 2008-as „majdnem-bajnok” ugyanis a tavalyi szörnyű szezon után most egy egészen katasztrofálisat fut, nemhogy versenyt nem tudott még nyerni, a dobogón sem láthattuk. Mindez persze azért különösen kellemetlen, mert a csapattárs Alonso a fél évadot a pódiumon tölti, s nem túlzás azt állítani, minden egyes pontocskát kisajtol az egyébként nem túl sokra hivatott idei Ferrariból. Massa ráadásul a botrányokat is halmozza, Indiában két nap alatt kétszer ment rá a rázókő külső szegélyére, és törte el a felfüggesztését, Lewis Hamiltonnal való állandó kakaskodását pedig valószínűleg már a szurkolói is unják.

A Ferrari vezetősége korábban többször is kiállt mellette, és való igaz, Massának sok befolyásos barátja és segítője akad az istállónál, köszönhetően a 2006 és 2008 között futott három igen sikeres szezonnak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy menedzsere Jean Todt, jelenlegi FIA elnök, de korábban a Ferrari sikereit megalapozó csapatfőnök fia, Nicolas, akinek minden bizonnyal édesapja minden korábbi híve készségesen segít patronáltja védelmében.

Massa az idei szezonban képtelen volt az ötödik helynél előrébb végezni - pedig ez még két renault-snak és Michael Schumachernek is sikerült a Mercedesszel. 17 futamon 98 pontot szerzett - a csapattárs, Fernando Alonso 227-et. Az utóbbi időben futott gyenge formát azonban már nem nagyon lehet kimagyarázni, Massa képtelen még csak megközelíteni is Alonsót, s bár az utóbbi néhány versenyen időmérőn kétszer is megverte a spanyol világbajnokot, a versenyeken nyújtott teljesítménye továbbra is siralmas. Legutóbb Indiában megbüntették, majd kiesett, Japánban viszont annyira visszaesett a teljesítménye a futam közben, hogy végül még a mercedeses Schumacher is elébe tudott kerülni. Nem is kérdés, Massa ülése vészesen inog Maranellóban, a teljesítménye alapján már bárki mást réges-régen kirúgott volna Montezemolo - a brazilnak viszont kiváló kapcsolatai, befolyásos barátai és szép emlékei vannak, még az is lehet, hogy ki tud magának könyörögni egy utolsó lehetőséget.

Ennek a forgatókönyvnek némileg ellentmondanak azok a hírek, melyek szerint az elmúlt hetekben többször is Maranellóban járt a Mercedes üdvöskéje, Nico Rosberg - vélhetően nem pusztán azért, hogy Enzo Ferrari mostanság már múzeumként is funkcionáló dolgozószobájában gyönyörködjön. A most már nem is annyira fiatal Rosberg ázsiója állítólag nagyon magas a paddockban, annak ellenére „világbajnoki matériának” tartja őt a legtöbb csapatfőnök, hogy eleddig az F1-ben még futamot sem sikerült nyernie. 2010-ben viszont elsőként Schumacher csapattársai közül megverte a hétszeres világbajnokot, ráadásul közben kétszer is dobogóra állhatott az igencsak gyengécske stuttgarti versenygéppel - így lehet az, hogy az idei visszafogottabb teljesítménye ellenére is igencsak élénk iránta az érdeklődés.

Hivatalosan egyébként mind a Mercedes, mind Nico Rosberg cáfolta a Ferrarival való tárgyalások tényét, azt azonban egyikük sem tagadta, hogy Rosberg 2012 végén lejáró szerződését még nem hosszabbította meg az istálló. Nico állítólag azt nehezményezi, hogy a stuttgarti márka képviselői nem mutatnak túl nagy érdeklődést a téma iránt, s olybá tűnik, a Mercedesnek gyakorlatilag mindegy, hogy Rosberg megy, vagy marad. Ezzel összefüggésben persze azt is gondolhatjuk, hogy Rosberg azt érzi, elnyomják a csapaton belül, és hiába a tetemes korkülönbség, a csapat Michael Schumacher mögé látszik felsorakozni. Ezt támasztja alá a legutóbbi, Indiai Nagydíjon megesett turpisság, mikor is az ötödik hely eléréséért élet-halál harcot vívó két Mercedes-pilóta csatájába Rosberg box-csapatának durva hibája is beleszólt.

Nico egészen pontosan 1,6 másodpercet veszített Schumacherhez képest a depóban, s bár a veterán német végül jó három másodperccel előtte ért célba (és gyorsabb is volt nála), a szemfüles kritikusok egyből kiszúrták a bakit, és arra kezdtek gyanakodni, hogy a Mercedesnél Schumacher került előtérbe.

A Massa-Rosberg problémakör közös nevezőjét egyébként az adja, hogy a két versenyző látszólag minden gond nélkül helyet cserélhetne: mindkettejük szerződése egy évig él még jelenlegi munkaadójuknál, s egyre inkább úgy tűnik, hogy egyikük sem képes már megújhodni jelenlegi állomáshelyén. Rosbergnek élete álma válna valóra, ha egy Ferrarit vezethetne, Massa pedig újra annak a Michael Schumachernek a csapattársa lehetne, akitől állítólag a legtöbbet tanult pályafutása során. Elméletben mindenki jól járna, Schumacher kapna egy könnyen verhető csapattársat, mi nézők pedig izgulhatnánk azon, hogy vajon miképpen alakul Rosberg és Alonso házon belüli csatája a Ferrarinál.

Nagy összegben persze ne fogadjon senki a fentebbi végkimenetelre, a realitás az, hogy az élcsapatok felállása jövőre nem változik, viszont sok minden eldőlhet azzal kapcsolatban, hogy miképpen vágnak neki az istállók a 2013-as évadnak. Emlékezzünk csak vissza, a McLaren már 2005 végén bejelentette, hogy Alonso a 2007-es évet náluk kezdi majd, miért ne eshetne még idén például az, hogy Rosberg ír alá egy évre előre a Ferrarihoz? Persze az is megtörténhet, hogy ha mégis így alakul, az egyszerű szurkolók akkor sem szereznek róla tudomást még jó darabig.

A másik két topcsapatnál nem várható változás, Vettelt hosszútávú szerződés köti a Red Bullhoz, és Webbernek is érvényes a kontraktusa még 2012 végéig. Ez utóbbi egyébként még megkavarhatja a szálakat, a veterán ausztrál könnyen előfordulhat, hogy utolsó szezonját tölti jövőre Milton Keynes-ben, a helyére pedig a jelenlegi erőviszonyokat elnézve rengetegen pályázhatnak. A nyár közepén sokáig tartotta magát a pletyka, hogy Hamilton a Red Bullba menne, s bár az érintettek cáfoltak, valószínűleg senkit nem lepne meg, ha a Senna-utódnak tartott Hamilton a legendás brazil mesterhez hasonlóan hosszú udvarlások árán „sírná be” magát a korszak legjobb autójába. Hamiltonon kívül persze ott van a már emlegetett Rosberg és Massa is, ki tudja, a Red Bull lehet, hogy úgy gondolkodik, nem kell másik világbajnok Vettel mellé, mindennél fontosabb a csapaton belüli békesség. Nem szabad megfeledkezni azonban a szupertehetséges Daniel Ricciardóról, vagy a jelenleg a Toro Rossóban brillírozó Jaime Alguersari-Sebastien Buemi kettősről sem.

A McLarennél Jenson Button éppen az idén nyáron hosszabbított, ő 2014 végéig egészen biztosan marad Wokingban, idei teljesítménye alapján nem is csodáljuk a döntését. Nagy kérdés persze, hogy mi lesz három év múlva, amikor a 2009-es világbajnok már 34. életévét tapossa majd, lesz-e még egy Hamiltonja a McLarennek, s ha lesz is, vajon milyen Hamiltonja lesz? Martin Whitmarsh csapatfőnök remek kapcsolatot alakított ki Buttonnal, sokan ebben látják a brit remek eredményeinek okát, közben pedig a csapat azt hangoztatja, hosszú távon, versenyzői szerződése lejárta után is számol Buttonnal. A nyári hosszabbítást látva, ezt a kijelentést nehéz lenne nem úgy értelmezni, hogy „2014 után más szerepkört képzelünk el neked, Jenson”, így viszont adódik a kérdés, vajon vissza akar-e majd vonulni három év múlva Button. Schumacher 38 évesen még a bajnokságért harcolt 2006-ban, Mansell 39 évesen lett először bajnok, de Piquet is nyert még futamot majd’ 40 esztendősen - a mindig is inkább ésszel versenyző Button ráadásul későn érő típusnak is tűnik.

A topcsapatoktól kissé elszakadva azt látjuk, gyakorlatilag egyetlen név tartja mozgásban a piacot: Kimi Räikkönené. A korábbi finn világbajnok, akit 2009 végén a Santander, Montezemolo és Alonso közös erővel kitúrt a Ferraritól, két éve a raliban próbálkozik - inkább kevesebb, mint több sikerrel -, most azonban olybá tűnik, ő maga is elérkezettnek látta az időt a visszatérésre. Idén februárban, Robert Kubica sajnálatos sérülése után egyszer már komolyan felvetődött a neve Renault-nál, de akkor még nem állt kötélnek a finn - most úgy tűnik, a Williams megmentői szerepe elnyerte tetszését, és ebben a meggyőződésében az sem tudja megingatni, hogy a grove-iak eléggé gyengén muzsikálnak mostanság. Sir Frank és tulajdonostársai állítólag arab befektetőkkel tárgyalnak, akik készek biankó csekkeket kiállítani Williams névvel a címoldalon, viszont cserébe nagy nevet akarnak az egyik cockpitbe - és nem Barrichello a kiszemelt. Räikkönen ebből a szempontból ideális választás lenne a brit csapatnak, a finn valóságos mágnesként vonzaná a szponzorokat, nagy kérdés viszont, hogy mennyit tudna hozzátenni a csapat teljesítményéhez két év kihagyás után. Pastor Maldonado helye biztosnak látszik, a venezuelai olajvállalat pénzének mindig lesz helye a legendásan zsugori istállónál -az arab olajdollárok viszont valószínűleg a Kánaánt jelentenék Sir Frankéknek, akik első sikereiket is hasonló módon, a szaúdi pénzből érték el, még a hetvenes évek végén.

Kubica és Räikkönen

Räikkönen mellett a középmezőny pilótapiacának másik ismeretlenjét Robert Kubica adja: a szerencsétlen balesete miatt az egész szezont kihagyni készülő lengyelről még mindig nem derült ki, hogy képes-e a visszatérésre, a lassan Lotusszá vedlő istálló pedig, bár próbálkozott a határidő kiszabásával, egyelőre türelmesen vár. A gond csak az, hogy Kubicára a csapat mellett egy sor másik versenyző is vár, többek között a jelenleg is a Renaultnál vezető, de eddig nem túl meggyőzően muzsikáló Bruno Senna; a 2009-ben egyszer már lehetőséget kapó, de azóta GP2-es bajnokká avanzsált Grosjean; de említhetjük a szezon második felére alaposan visszaeső Petrovot is, nem biztos, hogy sokáig szükség lesz már a Lada pénzére.

A Force Indiánál Sutil helyére pályáznak többen, a 27 esztendős német az eddigi évekkel ellentétben most nem azzal kerül a címlapokra, hogy a McLaren vagy a Mercedes csábítgatja, hanem azzal, hogy veszélyben a helye a csapatán belül. Pedig a pontversenyben ő vezet, 29-21-re veri jelenleg Di Restát, a skót azonban élvezi a Mercedes teljes támogatottságát, így biztos a helye Vijay Mallya alakulatában. Sőt, a madarak azt csiripelik, hogy akár előrébb is léphet, amennyiben Rosberg idő előtt elhagyná a gyári Mercedes csapatot, minden bizonnyal a korábbi DTM-bajnok ül be a helyére. Az indiaiak ülésére a tesztpilóta Nico Hülkenberg vár a legnagyobb boci szemekkel, de nem szabad leírni Nick Heidfeldet sem, nemrég ugyanis a Mercedes bejelentette, hogy szerződtette őt, és jövőre a márkát fogja képviselni valamelyik szériában. A DTM a legvalószínűbb, a legelvetemültebbek a Mercedest tippelik, de az is megeshet, hogy a veterán Quick-Nick a Mallya-csapatban köt ki.

Az egészen kicsiknél várható a legtöbb mozgás, bár várhatóan a Sauber együtt marad, Kobajasinak még két évig érvényes a szerződése, Pérez pedig 2013-ra és Massa vélhetően megüresedő helyére vár - mint Ferrari-nevelés. A Toro Rossónál nagyok a gondok, van két, mostanság pazarul szereplő pilótájuk, a harmadik szupertehetség pedig már ott toporog a kapuban - Daniel Ricciardo a HRT-ben egyáltalán nem vallott kudarcot, így minden bizonnyal jövőre eggyel feljebb lép a képzeletbeli csapatrangsorban. A Lotusból Caterham lesz, a Virginből Marussia, a versenyzői felállásán viszont csak az utóbbi változtat, a paddockban nem sokan látnak esélyt arra, hogy jövőre is D’Ambrosio legyen Glock csapattársa. A HRT pedig teljes lutri, náluk azt sem lehet tudni lesz-e vajon pénz még egy év autókázásra a mezőny végén, nemhogy azt, kik lehetnek a szerencsés(?) pilóták.