Serie B

Érik az újabb torinói rangadó - körkép az olasz másodosztályról

Tizenhárom forduló telt el az olasz másodosztályú labdarúgó-bajnokságból. Kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok, látszik mely együttesek lehetnek harcban a feljutásért, és mely csapatok küzdenek ebben a szezonban a kiesés ellen. Serie B-s körképünk következik.

A Torino FC kabalaállata a bika az olasz csapat mérkőzése előtt.
Amennyiben a Torino lendülete kitart egészen a szezon végéig, jövőre újra városi derbire készülhetnek a Juventus szurkolói. A Serie A küzdelmeitől a 2009-es idény végén búcsúzó Toro végre két nehéz és reménytelennek látszó szezon után visszakerülhet az őt megillető helyre: az élvonalba.

Giampiero Ventura csapata kiválóan kezdte a bajnokságot, a 13. forduló után a Torino már négy pont előnnyel vezeti a tabellát. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a vezetőség (még mindig a szurkolók által olyannyira gyűlölt Urbano Cairo az elnök) túlságosan megerősítette volna az együttest a nyár folyamán. Pedig ráfért volna egy-két minőségi igazolás a Torinóra, hisz a klub az előző évadban mindössze a nyolcadik lett a Serie B-ben. A várt erősítés elmaradt, érkezett viszont a kispadra Giampiero Ventura. A Barit korábban két éven keresztül irányító szakvezető megszerzése nagyon jó húzásnak bizonyult. A csapat két legjobbja Angelo Ogbonna és Rolando Bianchi is maradt, az újakkal (főleg Coppola kapus tűnik jó vételnek) kiegészülve pedig a Toro fantasztikusan kezdett. 

Tizenhárom forduló alatt 10 győzelem és csak 1 vereség (0-1 a Gubbio otthonában) a mérlegük, illetve 7 kapott gól, ami a legjobb az egész huszonkét csapatos mezőnyben. Ventura együttese máris tizenegy pont előnnyel vezet a nagy riválisnak tartott Sampdoria előtt. A genovai klub a Torinóval ellentétben nem kezdett túl jól, Laczkó Zsolt és Koman Vladimir csapata a szezonbeli hat döntetlen ellenére mégis az osztályozót jelentő 6. helyen áll.

A gyenge szereplést sokan még mindig az egyesületet vezető Garrone család (Riccardo helyett hivatalosan már fia, Edoardo az elnök) rossz hozzáállásával és nemtörődömségével magyarázzák. A szurkolók ezen kívül nem tartják túl jó döntésnek az előző szezonban a Regginával remekül teljesítő edző, Gianluca Atzori kinevezését sem. A 40 éves szakember nem találja az ideális felállást, több játékost nem a megszokott posztján szerepeltet, és korábban a vártnál kevesebb játéklehetőséget adott a Serie B legutóbbi gólkirályának, Federico Piovaccarinak. Még szerencse, hogy sikerült leigazolni Pasquale Foggiát, így legalább egy kreatív irányító középpályása van a Sampdoriának. 

A magyar légiósok sem játszanak túl sokat: Koman szeptember 30-a óta nem lépett pályára, Laczkó Zsolt pedig csak öt meccset kapott Atzoritól. Az október 29-i újonc Nocerina elleni idegenbeli vereséget követően elfogyott a drukkerek türelme. Naranccsal és tojással dobálták meg a reptérre visszaérkező csapatot, és pár figyelmeztető jellegű pofont is kiosztottak. A fellépés eredménye egy hazai siker a Crotone ellen - Atzori így átmenetileg megmenekült.

A Samp edzőjének korábbi együttese a Reggina is egészen jól teljesít (igaz a Torino mellett jelenleg a Pescara illetve a Sassuolo és a Padova is megelőzi), ami számunkra fontosabb, újra Kovácsik Ádámmal a kapuban. A 20 éves magyar kapussal a szezon elején végre kezdőként számoltak a dél-olasz klubnál, majd egy eredménytelenebb időszakot követően pár meccs erejéig Kovácsik a kispadra szorult, a Brescia ellen idegenben megnyert bajnokin (ahol két büntetőt védett) azonban ismét ő állt a Reggina kapujában - ebben az idényben 9. alkalommal. Filkor Attila klubja, a Livorno jelenleg a középmezőnyben található, az elmúlt évekhez hasonlóan a magyar középpályás sajnos ezúttal sem számít alapembernek. Az előző idényt a Triestinánál töltő 23 éves Filkor mindössze 2 bajnokin jutott szóhoz. A 2010-2011-es idényben a Sampdoriához hasonlóan még a Bari is az élvonalban szerepelt. Rudolf Gergely volt együttese a 7. pozícióban található a tabellán, egy hellyel előzik meg az elmúlt négy idényben a harmadosztályban szereplő Hellas Veronát. A bajnokság megleptéscsapata egyértelműen a Pescara. Zdenek Zeman 2. helyen álló, mindig és mindenol támadófocit játszó csapatától nagyszerűnek számít a jelenlegi helyezés. A Pescara szurkolói hasonló folytatás esetén 1992 után ünnepelhetnének ismét feljutást. 

Végül említsük meg, hogy sokak szerint már most megvan a Serie B egyik biztos kiesője, a 10 pontos büntetéssel súlytott, egykor szebb napokat látott Ascoli személyében. A 2006-2007 szezonban még a Serie A-ban játszó klub jelen pillanatban mínusz 1 ponttal az utolsó, vagyis 22. helyen található a tabellán.

Serie B
14. forduló programja
Szombat 15:00
  Ascoli-Cittadella
  Crotone-Reggina
  Empoli-AlbinoLeffe
  Livorno-Pescara
  Nocerina-Grosseto
  Padova-Juve Stabia
  Sassuolo-Torino
  Varese-Modena
  Vicenza-Gubbio
Hétfő 19:00
  Bari-Hellas Verona
Hétfő 21:00
  Brescia-Samdporia