NB I előzetes

A vég kezdete, vagy a kezdet vége? – Válaszút előtt a ZTE

  • Göbölyös János
megosztom

Félidejéhez érkezett az OTP Bank Liga 2011-12-es idénye. A 15. fordulóban szombaton öt mérkőzést rendeznek, a még nyeretlen, utolsó helyezett Zalaegerszeg az előtte álló, tizenötödik Kaposvárt fogadja.

Prukner László, köszöni szépen, jól van – egészségileg. Lelkileg már nem annyira, csapata ugyanis a sokadig sorsdöntőnek titulált mérkőzésére készül, ám a Zetéhez közel állók szerint a Kaposvár elleni találkozó valóban vízválasztó lesz. OTP Bank Liga 15. forduló Zalaegerszegi TE−Kaposvári Rákóczi ZTE Aréna, 11.05., szombat, 17.00  Vezeti: Solymosi Péter (Berettyán P., Horváth R.) Hathárom-tipp: 1 Egy újabb vereséggel – egyesek szerint a döntetlennel is – végképp leírhatja magát a Zalaegerszeg, valós veszélybe kerül az élvonalbeli tagsága. A Paks elleni meccset lázas betegen végigülő edző a sajtótájékoztatón már nem tudott részt venni, az elmúlt hét azonban elegendő volt arra, hogy kikúrálja magát, majd felkészítse játékosait a szezon legfontosabb meccsére, amely számára is pályafutása egyik kiemelkedő találkozójának ígérkezik. Nem elsősorban szakmai szempontból, hiszen korábban éppen a mostani ellenfél, a Kaposvár, majd legutóbb a Ferencváros edzőjeként megoldott ő már nehezebb feladatokat is. Ezúttal inkább a tanári kvalitásaira lesz szükség, az önbizalom deficittel küzdő játékosait kell mentálisan felépíteni, úgy, hogy annak pontokban mérhető eredménye legyen. Az ellenfél ráadásul az az együttes lesz, amely a legközelebb áll Pruknerhez, ahol ő első osztályú futballt csinált, kis túlzással egyszemélyben testesítette meg a Kaposvári Rákóczit. Fokozza a mérkőzést körülvevő feszültséget és a pályán várható izgalmakat, hogy bár a somogyiak nyolc ponttal többet szereztek ellenfelüknél, hasonlóan szorult helyzetben érezhetik magukat, hiszen a pontok száma senkit nem érdekel, a kiesés tényét majd a helyezés alapján rögzítik.

Nagy csata várható a pontokért a két kieső helyen álló csapat csatáján ,,A kaposvári kötődésemet nem tagadom, ez tény, viszont nem a törlesztéssel foglalkozom - jelentette ki Prukner László a Zalai Hírlapban. - A jelenlegi kaposvári csapat már nem az enyém, talán két-három ember maradt a régiek közül. Ez a gárda már teljes egészében Sisa Tibor kollégámé. Azt hiszem, nem kell bizonygatni, hogy a Zetével előbbre léptünk, hiszen Újpesten, majd Pakson is két gólt rúgtunk. Sajnos azonban egyik meccsen sem tudtunk nyerni. Dolgozunk tovább, és igyekszünk még masszívabbá tenni a védekezésünket. Nyerni szeretnénk, biztos, hogy a siker gátakat szakít majd fel a játékosokban. Sajnos van néhány sérültünk, de így is arra törekszünk, hogy akarati tényezőkben és eredményességben is a maximumot hozzuk ki magunkból”.

A Paks ellen duplázó, ezzel csapata hátrányát kiegyenlítő Máté Páter ehhez annyit tett hozzá, hogy lehetett volna bárki más a gólszerző, csak nyertek volna egy-nullra: ,,Utólag már kár erről beszélni, lőttem két gólt, amivel 2-2-re alakult az állás, de ezt a lélektani előnyt sem tudtuk kihasználni. Most minek örüljek?” Mostanában Somogyország sem a mosoly országa, legalább is, ami a futballt illeti. A Siófok és a Kaposvár kéz a kézben menekül a kiesés elöl, a Rákóczinak ráadásul most az utolsó lehetőséget megragadni akaró Zalaegerszeg otthonában kellene helytállni. 
,,Olyan mérkőzés következik, amelyen mindkét csapat számára égető szükség van a három pontra – vázolta a helyzetet Sisa Tibor vezetőedző az nb1.hu-n. - Nálunk sokan sérüléssel, edzéskihagyással bajlódnak, de természetesen minden nehézség ellenére is a győzelmet szeretnénk megszerezni. Bízom abban, hogy valamennyi játékosunk átérzi, hogy csak százszázalékos odaadással és alázattal lehet elérni a céljainkat Zalaegerszegen”. Balázs Benjámin, a Rákóczi középpályása a klub honlapján arról beszélt, hogy most már ,,felülről” is kaptak útravalót:
,,A Vasas ellen csak egy újabb döntetlent sikerült elérni. A héten kaptunk egy kisebb fejmosást az elnöktől, aki azt kérte, hogy próbáljunk meg az eddigieknél sokkal jobban koncentrálni. A zalaegerszegiek a tizenhatodikok négy ponttal, őket most már meg kellene verni. Kit akarunk legyőzni, ha nem az utolsót?”

Forma-index *
(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám  
ZTE      
Győr(LK) 1-1 0,50  
Győr(LK) 1-3 0  
Újpest(NBI) 2-4 0  
Siófok(NBI) 1-1 1  
Paks(NBI) 2-4 0  
Aktuális forma-index*     0,30
KAPOSVÁR      
Ferencváros(LK) 2-2 0,50  
Honvéd(NBI) 2-2 1  
Haladás(NBI) 1-1 1,25  
RKSK (MK) 0-0 1,25
Vasas(NBI) 0-0 1  
Aktuális forma-index*     1,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)
megosztom