NB I előzetes

A Siófok nyugodt, a Kecskemét ünnepre készül

  • Göbölyös János

Félidejéhez érkezett az OTP Bank Liga 2011-12-es idénye. A 15. fordulóban szombaton öt mérkőzést rendeznek, a hetedik helyezett Kecskemét a tizennegyedik Siófokot fogadja.

Kecskemét - Siófok

A forduló talán legsimább meccsét rendezik a Széktói Stadionban. Az ,,országos egyest” azért kissé kockázatos lenne behúzni, mert bár a Siófok még nem nyert vendégként, Pakson, Pécsen és Zalaegerszegen azért kiizzadta az 1-1-et. Valami hasonlót tervez most is Kecskeméten, ahol viszont ünnepre készülnek a hazaiak.  OTP Bank Liga 15. forduló
Kecskeméti TE−FGSZ Siófok Kecskemét, 11.05., szombat, 16.00  Vezeti: Berke Balázs (Ring Gy., Albert I.)
Hathárom-tipp: 1
A KTE feltett szándéka, hogy győzelemmel zárja az őszi szezont, s ha ez sikerül, akkor a bajnokság második felében reális lehet a már többször, de még csak óvatosan megfogalmazott cél, a dobogós helyezés. Legutóbb az Újpest belerondított a Szivics-féle forgatókönyvbe, a mester arra készült, hogy benyújtja a számlát az általa máig vitatott májusi vereségért, amibe akkor bele is betegedett. S bár egy héttel ezelőtt a Megyeri úton megismétlődött az ,,utolsó perces” összeomlás, a szerb tréner mindezt feltűnő nyugalommal kommentálta. Legbelül persze nyilván dolgozott benne némi düh, de mint mondta, sokat tanult a korábbi ,,kirohanásaiból”, rájött, hogy amin nem tud változtatni, azon felesleges felidegesítenie magát. Legalább is úgy, hogy azt más is lássa. Sziviccsel együtt a csapat is változott tavaly óta, amíg a mester a stressz kezelésben ért el látványos javulást, addig a KTE játékban fejlődött. A nyílt, támadó futball megmaradt, de a csapat hatékonyabban védekezik. Gyanítható, hogy a mezőnyben legkevesebb gólt (10) szerző Siófok ellen nem elsősorban hátul kell majd a maximumot nyújtani, sokkal inkább elöl kell koncentrálni. A somogyi alakulatnál ugyanis csak a Debrecen és a Videoton kapott kevesebb gólt, tizennégy forduló alatt mindössze tizenhármat.,,A sok nehézség ellenére, ami végigkísérte ezt az őszt, szeretnénk a szurkolókkal együtt ünnepelni a csapat történetének eddigi legsikeresebb szezonkezdetét – tért rá a szombati mérkőzésre illetve annak tétjére Tomiszlav Szivics a kecskemetite.hu-nak adott nyilatkozatában. - Az ünnepléshez azonban elengedhetetlen a három pont megszerzése, amit nem egyszerűen begyűjteni szeretnénk, hanem a ránk jellemző stílusos játékot kívánjuk nyújtani szurkolóink számára. Tiszteljük a siófoki csapatot, úgy, mint bármely más ellenfelünket, de nyerni fogunk!"

Horváth Károly szavaiból kitűnik, ezúttal ő sem számít óriási meglepetésre, de szerinte a pontszerzés benne van a pakliban. Nos, ha a múlt heti, Ferencváros elleni hazai pályán elszenvedett vereséget, kiváltképp a játék minőségét vesszük alapul, akkor egy kecskeméti döntetlen maga lenne a csoda.
,,Nem mi vagyunk ennek a mérkőzésnek az esélyesei – szögezte le a Siófok szakmai igazgatója. - Ennek tükrében remélem, hogy a játékosok nyugodtan, az esélytelenek nyugalmával futballoznak a KTE ellen. Az esélytelenség természetesen nem azt jelenti, hogy feladjuk a mérkőzést, hiszen a pontszerzés lehetősége adott a számunkra. Mondom ezt annak ellenére, hogy a Kecskemét hazai pályán kiszámítható ellenfél, támadó felfogásban futballozik, a mérkőzéseit a Széktói Stadionban szinte kivétel nélkül megnyeri."

Forma-index*
(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám  
KECSKEMÉT      
Paks(LK) 2-1 1  
Videoton(NBI) 2-0 2,50  
Pápa(NBI) 3-0 2  
Mezőkövesd(MK) 3-2 2,50  
Újpest(NBI) 1-3 0  
Aktuális forma-index*     1,60
SIÓFOK      
Pécs(LK) 1-1 0,75  
Vasas(NBI) 0-0 1  
Zalaegerszeg(NBI) 1-1 1,25  
Kozármisleny(MK) 1-2 0  
Ferencváros(NBI) 0-2 0  
Aktuális forma-index*     0,60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)