NB I előzetes

A Honvéd célkeresztjében a pécsi főnix

  • Göbölyös János

Félidejéhez érkezett az OTP Bank Liga 2011-12-es idénye. A 15. fordulóban szombaton öt mérkőzést rendeznek, a harmadik helyezett Honvéd az egy ponttal kevesebbet gyűjtő, hatodik PMFC-t fogadja.

A Honvéd otthonában a Videoton is alulmaradt

Két csapat van a mezőnyben, amelyik a legjobbak, a Győr és a Debrecen ellen is veretlen maradt az őszi szezonban. Az egyik a Kaposvár két hazai döntetlennel, a másik pedig a Pécs, amelyik szintén vendéglátóként ikszelt a Lokival, legutóbb pedig legyőzte az ETO-t. A PMFC újoncként szerzett négy pontot a két, jelenleg kimagaslóan legjobb csapattól, és most a harmadik ellen is bravúrra készül. Igen ám, csakhogy a Honvéd sem szenved motiváció hiányban, a dobogós helyet mindenképpen tartani akarja, és ennek érdekében egy héttel ezelőtt megtette azt, ami eddig senkinek nem sikerült, pontot hozott el Debrecenből. OTP Bank Liga, 15. forduló
Budapest Honvéd−Pécsi MFC
Bozsik Stadion, 11.05., szombat, 15.00 TV:Sport1
Vezeti: Oláh Gábor (Vámos T., Farkas B.)
Hathárom-tipp: 1
Mindezt mérlegelve, a szombati játéknap, és minden bizonnyal a 15. forduló legkiélezettebb meccsére van kilátás a Bozsik Stadionban. Supka Attila, a kispestiek vezetőedzője a honvedfc.hu-nak adott nyilatkozatában szokás szerint visszafogottan beszélt, a szavaiból azonban egyértelműen kiderült, hogy más nem is lehet a célja, mint a győzelem: ,,Fegyelmezetten, agresszíven játszottunk Debrecenben, ha bátrabban támadunk, nyerhettünk volna. Pécsen sok jó játékos van, közöttük rutinos, válogatott futballisták is. Megnéztük néhány mérkőzésüket, szerintem képben vagyunk velük kapcsolatban. Hogy mennyit tudunk megvalósítani a tervünkből, az majd a pályán dől el, de azon túl, hogy szívesen várjuk a pécsieket, itthon akarjuk tartani a három pontot. Azzal eddig sem, és most sem foglalkozunk, hogy az előttünk lévő két csapat mit játszik, mi csak a saját mérkőzéseinkre koncentrálunk. Be kell húzni a PMFC elleni meccset!” Hasonló véleményen van Hajdú Norbert is, aki szintén a DVSC elleni jó teljesítményre alapozva beszélt a remélt sikerről: ,,Nagyon jó eredményt értünk el Debrecenben, és ez jó hatással volt az egész heti munkánkra. Hazai pályán számunkra csakis a győzelem az elfogadható, a közönségünket ki kell szolgálni, és ez most is így lesz. Idáig remek őszt produkáltunk, szeretnénk a dobogón maradni, és elszakadni a mögöttünk lévőktől. Ha csapatként még egységesebbek leszünk, és úgy játszunk, mint a Loki ellen, akkor itthon tudjuk tartani a három pontot”.

Pécsen mostanában egy három héttel ezelőtti találkozót emlegetnek a legtöbbször. Nem azért, mert szívesen emlékeznek rá, hanem mert az a bizonyos diósgyőri pofon, a 4-0-s vereség kiváltott a játékosokból egyfajta ,,csakazértis” hangulatot, ami azóta csak fokozódott. Önbizalom tehát van, de vajon kitart-e a kispesti meccs végéig? „Csapat szinten jobb motiváció nem is kell, mint hogy a fél távnál a dobogón lehetünk – mondta Simonfalvi Gábor a PMFC játékosa a klub honlapján. - A legtöbben nem hitték volna, hogy ilyen előkelő pozícióban lehetünk az ősz végére. Tudom, hogy harmadik hely megszerzése nem csak rajtunk múlik, de mi győzni megyünk Kispestre. Úgy gondolom, erre megvan az esélyünk, elkaptunk a fonalat, amit mutat az elmúlt két meccseken szerzett négy pontunk is”.
Mészáros Ferenc is úgy érzi, a sikerélmény, a lendület tovább repítheti együttesét, amelyet egy mitológia lényhez hasonlított:„Ezen a meccsen eldől, hogy igazán mennyire is motiváltak a srácok – fogalmazott a PMFC vezetőedzője. - A dobogó elérésénél kell-e jobb ösztönző erő egy csapatnak? Nagyon jó lenne az első három társaságában, vagy azokhoz közelről várni a következő, tavaszi kört. Az egyik ismerősömmel a keselyű és a főnix közötti különbségről beszélgettünk a Győr legyőzése után. Abban maradtunk, hogy a csapatunk olyan, mint a főnix madár, amely a hamvaiból éled újjá. Ez a gárda már sokszor felállt a padlóról, most is. Pedig a Diósgyőr elleni kudarcot követően nem volt egyszerű, de sikerült, és nem is akárhogyan. Szeretném, ha hiúsági kérdés lenne a kispesti győzelem, mutassuk meg, hogy ki a jobb csapat, verjük meg a Honvédot!

Forma-index*
(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám  
HONVÉD      
Videoton(LK) 1-2 0  
Videoton(LK) 1-1 0,50  
Kaposvár(NBI) 2-2 1,25  
Diósgyőr(NBI) 2-1 2  
Debrecen(NBI) 1-1 1,25  
Aktuális forma-index*     1,00
PÉCS      
Siófok(LK) 1-1 0,50  
Diósgyőr(NBI) 0-4 0  
Debrecen(NBI) 0-0 1  
Csákvár(MK) 2-2 1,25  
Győr(NBI) 3-1 2  
Aktuális forma-index*     0,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)