Atlétika

Két pozitív dopping eset volt Teguban

  • VNA

Két atlétára várhat eltiltás, miután a tegui világbajnokságon levett vizeletmintájuk tiltott szer jelenlétét mutatta ki szervezetükben.

Két hónappal a világbajnokság befejezése után a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nyilvánosságra hozta, hogy az augusztusi tegui világbajnokságon két pozitív dopping esetet regisztráltak. Az összesen 468 vizeletvizsgálat közül két esetben igazolta a „B”-minta elemzése is a tiltott szerek jelenlétét. A portugál középtávfutó, Sara Moreira, illetőleg a dél-koreai Lim Hee-Nam esetében a tiltott táplálék kiegészítőnek számító methylhexanamin használatát mutatta ki a vizsgálat. Mindkét atléta versenyzési jogát felfüggesztették, a rájuk váró eljárás után pedig várhatóan kétéves eltiltásra számíthatnak.

A mostani világbajnokság volt az első a nemzetközi atlétikai életben, ahol valamennyi résztvevőtől vérmintát is vettek, de az 1849 darab minta elemzése még nem ért véget. Ezen vizsgálatokat ugyanis már olyan szemmel végzik a szakemberek, hogy az abból nyert információk egyben az atléták jövőben tervezett úgynevezett biológiai útlevelének kiindulópontjaként is szolgáljanak.