Emlékezés

Egyperces gyászszünet lesz a hétvégi bajnokikon Albert Flórián emlékére

  • MTI
Címkék:
megosztom

A hetvenévesen elhunyt Albert Flórián emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében minden osztály hétvégi bajnoki mérkőzése egyperces gyászszünettel kezdődik majd.

Az MLSZ pénteki tájékoztatása szerint az egyetlen magyar aranylabdásra a következő szöveg felolvasásával emlékeznek majd:

"Október 30-án, vasárnap éjjel pótolhatatlan veszteség érte a magyar labdarúgást: egy hónappal 70. születésnapja után elhunyt Albert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó, akiről még életében elnevezték a Ferencváros stadionját. Nem is játszott más klubban, mint a Ferencvárosban, amelynek a felnőtt csapatában 1958. november 2-án, másfél hónappal a 17. születésnapja után mutatkozott be, és azonnal két gólt szerzett.
   
A Ferencvárosban 351 mérkőzésen 256-szor talált be az ellenfelek hálójába, az év labdarúgójának választották 1966-ban és 1967-ben, négyszeres magyar bajnok, 1965-ben pedig csapatával megnyerte a Vásárvárosok Kupáját.

Még 18 éves sem volt, mikor először játszott a válogatottban 1959. június 28-án. A címeres mezt 75-ször húzhatta magára, és 31 gólt szerzett. Olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres világ- és egyszeres Európa-válogatott. 1967-ben a France Football hagyományos szavazásán elnyerte az Európa legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát. 1969-ben egy súlyos sérülés törte meg a karrierjét, és 1974. március 17-én játszotta utolsó hivatalos mérkőzését. 2004-ben bekerült a Nemzet Sportolói közé. Tisztelegjünk egy percig némán a magyar futball Császára emlékének!"

megosztom