NHL

Joffrey Lupul mesterhármasával győzött a Leafs

  • Molnár Dávid

A Toronto Maple Leafs Joffrey Lupul három góljával 5-3-ra legyőzte a Marty Brodeurrel felálló New Jersey Devilst.

Martin Brodeur, a Devils legendás kapusa két hét után tért vissza csapatához, miután október elején a Los Angeles Kings elleni hazai meccsen kisebb sérülést szedett össze. Rossz ómen volt visszatérése szempontjából, hogy az Ördögök a Juharleveleseket fogadták, akik ellen köztudott, hogy Brodeurnek a leggyengébbek a pályafutásbeli mutatói a keleti csapatok közül. A kanadaiak ismét megbabonázták a Dicsőségek Csarnokának várományosát, akinek 5 gólt rámoltak be másfél harmad alatt, és végül győzedelmeskedtek 5-3-ra.

Lupul mesterhármast szerzett - Fotó: AFP

Már az első harmadban megmutatkoztak a két hetes kényszerpihenő jelei, hiszen Brodeurt 7 lövésből kétszer is mattolták, azonban a hazaiak Dainius Zubrusnak köszönhetően csupán 2-1-es hátránnyal vonultak az öltözőbe az első harmadot követően. A folytatásban a Devils megkapta második emberelőnyét, amit az elsőhöz hasonlóan értékesítettek Patrik Elias révén, azonban sokáig nem örvendhettek a hazaiak, mivel Joffrey Lupulnak minden próbálkozás bejött a második harmadban.

Első góljára még David Clarkson egy kiugratást követően tudott válaszolni, viszont a mesterhármasát beteljesítő további két találatára már nem volt válasza a hazaiaknak, akik elszenvedték zsinórban harmadik vereségüket. A Devils egyelőre nem tudja elűzni a tavalyi év démonjait, és a viszonylagos jó kezdet után látványosan esett vissza a csapat teljesítménye: az elmúlt három mérkőzésen 13 gólt kaptak 7 lőtt ellenében, úgyhogy abban a nagyon kínos helyzetben evickélnek, hogy sem a védelem, sem a támadóalakulat nincs top formában, a kapusaikról nem is beszélve. Így pedig igen nehéz győzni az NHL-ben.

A Toronto Maple Leafs ezzel szemben ontja a gólokat: 12. meccsükön már a 40. találatukat is megszerezték, amivel ellensúlyozni tudják a védelmük ingadozó teljesítményét. Ami még ennél is dicséretreméltóbb, hogy idén még nem vesztettek kétszer egymás után Lupulék. Az újabb két ponttal a Toronto felzárkózott a keleti éllovas Pittsburgh mögé, és ha győzelemmel abszolválják azt az egy meccset, amivel le vannak maradva a Penguinsszel szemben, akkor át is vehetik a vezetést keleten.


Kiszenvedte a győzelmet a Flyers

Nemcsak Martin Brodeur zárt csapnivaló estét, hanem a Buffalo kapusa, Ryan Miller is, akit már az első harmad során lecseréltek, miután 11 feléje zúduló lövésből háromszor is kapitulált. A Flyers Sean Couturier, James van Riemsdyk és Scott Hartnell találataival háromgólos előnyre tett szert az első hét percben, amivel megelégedtek a mérkőzés hátralévő részére – vagy lehet úgy is fogalmazni, hogy a cserekapus Jonas Enroth eszén már nem tudtak túljárni.

A Sabres azonban nem adta fel, Enroth védései erőt adtak a Szablyásoknak, és Luke Adam vezetésével – az újonc gólt lőtt és gólpasszt adott – 3-2-re is feljöttek, azonban az egyenlítésre már nem futotta tőlük. Ilja Brizsgalov 29 védéssel zárta a mérkőzést, és szükség volt minden tudására, hogy a háromgólos előnyt ne szórakozza el csapata az utolsó pillanatokban.

NHL 28. játéknap
New Jersey Devils – Toronto Maple Leafs 3-5
Buffalo Sabres – Philadelphia Flyers 2-3
Colorado Avalanche – Phoenix Coyotes 1-4