Úszás

Vegyes váltó jöhet az úszóknál is?

  • VNA

A Nemzetközi Úszószövetség a vegyes váltó bevezetésén is gondolkodik, de még nem lehet tudni, a férfiakat és nőket egyszerre a medencében tudó szám mikor debütálhat világversenyen.

Az utóbbi időszakban több sportágban (biatlon, síugrás, tenisz) is előtérbe kerültek a vegyes versenyszámok, ahol férfiak és nők együtt, egy versenyszám keretein belül mérkőznek egymással. Hasonlóban gondolkozik a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is. A szervezet technikai bizottságának nyári, még a világbajnokság helyszínén, Sanghajban megtartott szakmai egyeztetésén (amelyről most először szivárogtak ki információk) ugyanis arról is szó volt, hogy a következő vizes-világbajnokságon esetleg már az úszóknál is rendezzenek vegyes váltó versenyt.

A vegyes váltó lehetősége most már az úszóknál is napirenden van
A koncepció azok után kapott teret, hogy a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián nagy sikert arattak a fiú-lány vegyes versenyek. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a FINA milyen konkrét versenyszámokban gondolkozik, de az ismert, hogy Szingapúrban 4x100-as gyorsváltóban és 4x100-as vegyes váltóban rendeztek a fiatalok számára versenyeket. A két nem versenyzőit egyszerre a medencébe küldő vegyes számok lehetősége 2007-ben egy különleges verseny kapcsán is felvetődött már egyszer. Akkor rendezték ugyanis azt a speciális országok közötti versenyt, ahol az Egyesült Államok és Ausztrália legjobbjai ugrottak a medencébe. Ennek a versenynek a keretében úsztak egy 4x100-as gyorsváltót is, amelynek első emberei Michael Phelps és Lisbeth Trickett voltak. Utóbbi ráadásul 52,99-es időeredményt úszott, ami 31 századdal jobb volt, mint Britta Steffen világrekordja, ám a nemzetközi szövetség mégsem hitelesítette világcsúcsként, mondván ilyen jellegű versenyek (ahol a nők férfiak ellen/mellett úsznak) nem szerepelnek a hivatalosan elfogadott programban. Sokak szerint akkor Trickettet segítette Phelps oldalvize is, az amerikaiak akkor még „csak” hatszoros olimpiai bajnoka ugyanis bő egy testhosszal az ausztrál hölgy előtt úszott a táv nagy részében.

A FINA Technikai Bizottságának jelentése egyelőre nem tér ki arra, hogy a vegyes váltókat mikor és melyik világeseményen rendezhetik majd meg először. A következő rövidpályás világbajnokságot 2012 decemberében Isztambulban, a legközelebbi vizes-vb-t pedig 2013-ban Barcelonában rendezik meg.