Profi boksz

Don Kinggel nem egyszerű, de nem aggódom - Erdei Zsolt

Világbajnokunk már készül a december 31-ei csúcsmérkőzésre

  • MTI

Aláírt szerződése ugyan még nincs, ám Erdei Zsolt a szóbeli megállapodás alapján már a Showtime csatorna december 31-én sorra kerülő profi ökölvívógálájára készül, amelyen a címvédő amerikai Tavoris Clouddal mérkőzhet meg a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) félnehézsúlyú világbajnoki övéért.

"Ez csúcsmeccs lesz, Cloud a világ jelenlegi öt legjobb félnehézsúlyú bokszolója között van, ahogyan én is - nyilatkozta az MTI-nek szerdán a veretlen magyar bokszoló. - Persze biztos csak akkor lesz, ha már ott állunk a ringben. Engem a múlt héten kerestek meg ezzel a lehetőséggel, én meg igent mondtam. Fel se merült bennem, hogy ne így tegyek. Nem most fogok elfutni, amikor egy igazán kiváló bunyóssal mérkőzhetek meg."

A mind a 33 profi mérkőzését győztesen (18 KO) megvívó, korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú világbajnok "csupa jót mondott" leendő riválisáról, aki hozzá hasonlóan veretlen, igaz, még csupán 22 ütközeten (19 KO) van túl.

"Nagyon kemény srác, akinek ráadásul esze is van a bokszhoz, s kifejezetten ügyes. Nem beszélve arról, hogy rengeteg KO-győzelme van. Ugyanakkor szerintem nekem jobb a lábmunkám és gyorsabb is vagyok nála, s ha ezekre az erényeimre fel tudom építeni a meccset, akkor legyőzöm. Szintén előnyös lehet a számomra, ha esetleg Cloud lebecsül, ami benne van a pakliban, persze ha nem, az még jobb. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy ő kap el engem, de természetesen nem erre gondolok. Amikor világbajnoki meccseken gondolkozom, mindig az én kezemben van az öv a végén" - mondta Madár.

A felkészülés pontos menetéről még nem tudott biztosat mondani a 37 éves Erdei, de szerinte a legjobb az lenne, ha legalább három héttel a meccs előtt már az Egyesült Államokba utaznának, s ami még ennél is fontosabb, hogy ott teljesen nyugodt körülmények biztosítsanak a számára, nem úgy, mint a korábbi két találkozóját megelőzően.

"Azt már most mondtam a menedzseremnek, Christoph Hawerkampnak, hogy a lehető legkevesebb utazgatással oldjuk meg a kint tartózkodást, de kértem például azt is, hogy legyen kocsink sofőrrel, ne kelljen edzések után félórákat várni taxira" - mondta Erdei, hozzátéve, hogy edzője, Fritz Sdunek csak december 2-a után tud majd vele foglalkozni. - Fritznek Felix Sturmra kell addig figyelni, aztán jövök én. Hát ez nem a legszerencsésebb, de azért meg tudom oldani így is a dolgokat, lesz majd Németországban is, aki segít."

Erdeiéknek Don Kinggel kell egyezségre jutniuk

Erdei jelenlegi állapotáról erőnléti edzője, Flink Zoltán beszélt, aki nem győzte dicsérni "tanítványát": "Sokkal jobb állapotban van annál, mint amilyenben ennyivel a meccs előtt feltétlenül lennie kell. Jó körülmények között tudunk dolgozni, ő pedig mindent megtesz, amit kérek tőle. Tényleg könnyű vele, mert szó nélkül csinálja, amit kell, az a típus, akinek ha azt mondom, menj át a falon, nem azt kérdezi, hogy miért, hanem hogy mennyiszer."

A december 31-i szilveszteri gálán - magyar idő szerint január 1-én - a főmeccs a félnehézsúlyú világbajnoki összecsapás lesz, helyszín ugyanakkor még nem ismert. Hawerkamp úgy tudja, jelen állás szerint St. Louis vagy Anaheim jöhet szóba, de ez még változhat, mint ahogy a szerződés írásbeli rögzítése is várat magára. Ahogy Hawerkamp fogalmazott: jelenleg Erdei promótere (meccsszervezője) Lou DiBella és Cloud ügynöke - a legendás - Don King tárgyal a részletekről.

"Kinget nem kell bemutatni, maradjunk annyiban, hogy nem egyszerű vele, de nem aggódunk" - nyilatkozta a német menedzser.

Erdei Zsolt legutóbb június elején lépett szorítóba, s a hatodik menetben technikai KO-val (TKO) győzte le az amerikai Byron Mitchellt. A 29 éves Cloud, aki 2009 augusztusa óta az IBF bajnoka, szintén júniusban mérkőzött, s ugyancsak technikai kiütéssel győzött. Ő honfitársát, Yusaf Macket verte nyolcadik menetes TKO-val, s védte meg harmadik alkalommal "koronáját".