Forma-1

Ki volt az Indiai Nagydíj legjobbja? - szavazás

Vettel ismételten rekordot döntve nyert, Schumacher hátrányból verte csapattársát, Alguersuari pedig pontzónába ugratta a kisebbik bikát. Ismerős arcok egy ismerős rovatban. Szavazz, szerinted ki volt a legjobb!

Alguersuari
Sebastian Vettel (német, Red Bull, 1. hely)

Bár a német már hetekkel ezelőtt a történelem legfiatalabb kétszeres világbajnokává avanzsált, és Koreában csapata, a Red Bull is begyűjtötte a konstruktőri címet, semmilyen jel nem utal arra, hogy visszább venné a lábát a gázpedálról. Ő lett az első ember, aki F1-es futamot nyert az indiai szubkontinensen, ráadásul nem is akárhogyan: pályafutása első Grand Chelemjét zsebelte be a 24 esztendős német, vagyis a pole és a rajt-cél győzelem mellett a leggyorsabb kör is az övé lett végül. Igen, ezért sietett annyira az utolsó körben…

Michael Schumacher (német, Mercedes, 5. hely)

A hétszeres világbajnok a szombati időmérőt szokása szerint elszúrta (be sem jutott a Q3-ba, csak tizenkettedik lett), ám vasárnap ismételten bizonyította, messze még az idő, amikor könnyű szívvel le lehet írni őt. A rajtnál hatalmas rutinjának köszönhetően rögtön négy helyet ugrott előre, elsősorban annak köszönhetően, hogy nem a célegyenesben használta el a KERS-ét, hanem tartalékolta azt a hátsó hosszú egyenesre. A versenytáv elején ugyan kicsit lassúnak tűnt, de mint később kiderült, mindössze tartalékolta erejét az igazán fontos szakaszokra: a második cseresorozat előtt megőrizte gumijai épségét, így jóval tovább kint tudott maradni a pályán, mint Rosberg, s ennek köszönhetően a csapattársa elé ért vissza a pályára. Ez alapesetben persze csak hetedik helyet ért volna számára, de hála Hamilton és Massa újabb koccanásának, ötödikként végzett.

Jenson Button (angol, McLaren, 2. hely)

Világbajnoki második helyének megőrzését tűzte ki célul a hátralévő futamokra, s ennek megfelelően a szabadedzéseken kiváló tempót diktált - hogy aztán a szombati kvalifikáción jelentősen visszaessen, és csak az ötödik leggyorsabb legyen. A vasárnapi rajtot azonban nagyon elkapta, az egyes kanyar végén előbb Alonsót, majd az egyenes utáni fordítóban Webbert is megelőzte, így rögvest a második helyen találta magát. Pechjére Vettel ezúttal is utolérhetetlen volt, Button azonban nagyon könnyedén tartotta meg a második pozíciót, és tette nyilvánvalóvá, a világbajnoki sorozat ezüstérme idén őt illeti.

Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso, 8. hely)

Ezúttal már az időmérőn is nagyon erősnek tűnt a fiatal spanyol versenyző, egyik legjobb idei produkciójával sikerült megvernie Michael Schumachert is, és a tizedik rajthelyre kvalifikálta magát. A versenyen aztán egy kissé elrontott rajt után pusztán annyi történt, hogy hozta szokásos remeklését, pazar taktikájának és remek versenytempójának köszönhetően simán verte a középmezőnyt, s végül a nyolcadik helyen végzett. Csapat ezzel a konstruktőri tabellán pontszámban utolérte a hetedik helyezett Saubert, s már csak tíz pont választja el a hatodik pozícióban álló Force Indiától - a nagy cél az indiai alakulat megelőzése a hátralevő két futamon.

Sergio Perez (mexikói, Sauber, 10. hely)

Hamiltonhoz hasonlóan a kis mexikói is háromhelyes rajtbüntetést kapott a pénteki szabadedzések után, mivel dupla sárga zászlós figyelmeztetést vett semmibe - ez a sauberes esetében azt jelentette, hogy nem a tizenhetedik, hanem a huszadik pozícióból volt kénytelen nekivágni az indiai futam hatvan körének. Pérez szerencsésen megúszta a rajtnál kialakuló kalamajkát (a csapattárs Kobajasinak ez lett a veszte viszont), és már az első kör végén a boxba viharzott, hogy lecserélje kemény abroncsait, és a hátralévő versenytávot lágy abroncsokon teljesíthesse. A számítása bejött, szokás szerint remekül gazdálkodott az abroncsokkal, így a leintés előtt pár körrel, Senna boxkiállása után a tizedik helyen találta magát. Az elmúl négy futamon immáron harmadszor tudta gyarapítani megtakarításait a pontversenyben.