NB I összefoglaló

Szárnyal a Fradi, de Détári nem száll el magától

  • Göbölyös János
Címkék:

A hétvégén a 14. fordulót rendezték a 2011-12-es első osztályú labdarúgó-bajnokságban. Összeállításunkban az OTP Bank Liga mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel, valamint ismertetjük a következő kör programját.

Tagozódik a mezőny. Egy fordulóval a féltáv előtt kirajzolódtak az erőviszonyok, s bár a tervek szerint az idén még négy mérkőzés vár a csapatokra, az már most biztosnak tűnik, hogy a Debrecen-Győr páros a tabella élén kezdi majd a tavaszt, a Zalaegerszeg pedig az utolsó helyen telel. Közöttük viszont bármi megtörténhet.

Debrecen - Bp. Honvéd -
A ,,felsősök” sorát nyolcadikként záró Paksnak mindössze négy pont a hátránya a dobogós Honvéddal szemben, és ugyanekkora a távolság a törésvonal utáni, kilencedik Vasas és a tizenötödik, de már kieső helyen álló Kaposvár között. És ez jó, mert bár a színvonal-emelkedés mértéke nem követi a nézőszám növekedés ütemét, azt még a legpesszimistábbak sem mondhatják, hogy unalmas a magyar bajnokság. A mögöttünk hagyott hétvége ugyan nem hozott totógyilkos meccseket, olyat azonban többet is, amelyiktől ki-ki klubhovatartozástól függően többet várt, és kevesebbet kapott, vagy éppen fordítva.

A sor elejére kívánkozik a Győr vendégjátéka. Várható volt, hogy mivel az ETO a hatodik forduló óta, azaz több mint két hónapja nem tudott nyerni idegenben, ezúttal is megszenved majd a pont(ok)ért, ráadásul a PMFC-t eddig senki nem győzte le Pécsen. Figyelmeztető jel volt az is, hogy az előző fordulóban a Debrecen sem tudott mit kezdeni az újonccal, csupán egy gól nélküli döntetlenre futotta erejéből. S bár szakmailag értékelhetetlen Mészáros Ferenc akkori ígérete Kondás Elemérnek, miszerint a PMFC megveri a Győrt, a viccnek szánt kijelentés bejött. A szombat esti sajtótájékoztató természetesen nem erről szólt, de azért a végén csak előkerült a téma, amire a résztvevők zöme jó kedvűen, mosolyogva reagált, főként azután, hogy az ügyben leginkább érintett is megszólalt. Csertői Aurél, alkalmazkodva a hangulathoz, megkérte kollégáját, hogy máskor azért ne viccelődjön, majd együtt nevetett a többiekkel. Több szempontból is jó volt látni a fenti szóváltást, egyrészt azért, mert mivel Csertőivel mostanában ritkán fordul elő, hogy vesztes csapat edzőjeként nyilatkozik, képes volt oldani a feszültségét egy poénnal, ha úgy tetszik, új oldaláról ismerhettük meg. Másrészt igazolta azt az elcsépeltnek tetsző, igazságtartalmában azonban örökérvényű megállapítást, miszerint az elüzletiesedett futball is csak játék, amit illik ugyan komolyan venni, de egy-egy vereségbe nem kell belehalni.

Újpest - Kecskemét
Tomiszlav Szivics is átélt már hasonlót, Újpesten pedig megmutatta, hogy tanult a múltból. A kecskemétiek edzője már a mérkőzés felvezetésében célzott rá, hogy bizony nagyon megviselte őt a két csapat legutóbbi meccse, amit tíz emberrel fejezett be a KTE, úgy, hogy az utolsó pillanatban, tizenegyessel kapott ki. Ugyanez történt most is, a forgatókönyv szinte tökéletes mása volt a májusinak, Szivicset azonban nem kellett kórházban kezelni emiatt, ezúttal higgadtan, átgondoltan, az egészségét szem előtt tartva kommentálta a vereséget. Pedig sokkal nagyobb volt a tét, hiszen a tavasz vége felé, biztos bent maradóként nem sok vizet zavart, hogy mit játszik a Kecskemét a lendületben lévő Újpesttel a Megyeri úton, míg most, ha legyőzi a kieső helytől menekülő ellenfelét, a dobogóra léphetett volna. Mindettől függetlenül persze Szivics ereiben szerb vér folyik, azaz a habitusa nyilván a jövőben is széles érzelmi skálán mozog, de mivel megtanulta kezelni a rendkívüli helyzeteket, kizárt egy kockázati tényezőt az életéből.

Prukner Lászlót is ez vezérelhette, amikor úgy döntött, hogy a korábbi rosszulléte, vírusos fertőzése, magas láza miatt nem vesz részt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, amelyre pályaedzőjét, Szabó Imrét küldte el. Az újabb kudarc nyilván nem javított a Zete edzőjének állapotán, mert bár csapata képes volt felállni a padlóról, ráadásul Meyé tizenegyese újabb egyenlítést érhetett volna, a büntető kimaradt, nyert a Paks. Hogy mi következik ezután Zalaegerszegen? A választ senki nem tudja, a baj az, hogy azok sem képesek magyarázatot adni a csapat tragikus szereplésére, akik a legközelebb vannak a tűzhöz, akiket a kudarcsorozat a leginkább éget. Ha Nagy Ferenc klubelnöknek a két héttel ezelőtti, Siófok elleni döntetlen után fogyott el a türelme, akkor mit érezhet most? A döntő persze az, hogy azok a játékosok mit gondolnak - legalább magukban - a kialakult helyzetről, akik idáig juttatták a tavasszal még a dobogóért versenyben lévő csapatot.

Ahol ez az önvizsgálat megtörtént, ott - megfelelő szakmai segítséggel - az eredmények is jönnek. A Détári Lajos által átszabott, ráncba szedett Ferencváros a zalaegerszegihez hasonló mélységből indulva megtanult nyerni, most éppen Siófokon nullázta le ellenfelét a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Nem kellett más hozzá, mint megtalálni a minőségileg nem túl acélos kerethez passzoló játékrendszert, az adott posztokon legjobban teljesítő futballistákat, és elhitetni velük azt, amiről ugyan hallottak már, de képtelenek voltak magukévá tenni, a ,,fradizmust”. S lám, a szurkolók akceptálják a törekvést, az akaratot, elegendő néhány győzelem, és annak ellenére, hogy a Ferencváros továbbra is a veszélyes zóna tagja, a támogatottsága látványosan emelkedik. Mindemellett a nyerő taktikát kitaláló, a csapategységet megerősítő Döme nem száll el magától, folyamatosan azt ismételgeti egy-egy győztes meccs után, hogy nem szabad megnyugodni, dolgozni kell tovább.

Így is lehet, sőt, csak így lehet előrelépni. Nem csak a tabellán, hanem erkölcsben, erőben és egyetértésben is. 

OTP Bank Liga
14. forduló
DIÓSGYŐRI VTK−HALADÁS SOPRON BANK 1-0 (1-0)
Diósgyőr, 9000 néző. Vezette: Böcskei Balázs (Vámos Tibor, Tóth István)
DVTK: Rados – Vadász, Gal, Budovinszky, Gohér – Gallardo (Pál, 70.), Abdouraman, Lippai (Arze, 55.), Luque – Carreno (Seydi, 64.), Tisza. Vezetőedző: Benczés Miklós. Cserepad: Farkas B., Rakovics, Halgas, Takács P., Arze, Pál, Seydi.
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Tóth P., Halmosi (Skriba, 65.) – Sluka (Oross, 81.), Búrány, Kovács I., Sipos – Kenesei, Vujovics. Vezetőedző: Aczél Zoltán. Cserepad: Gőcze, Devecseri, Horváth A., Jagodics, Oross, Simon A., Skriba.
Gólszerző: Luque (43.)
Sárga lap: Gohér (20.), illetve Kenesei (28.), Halmosi (39.), Vujovics (82.)
 
LOMBARD PÁPA−VIDEOTON FC 2-3 (0-0)
Perutz Stadion, 1500 néző. Vezette: Németh Ádám (Farkas Balázs, Butkai Zsolt)
Pápa: Szűcs – Tóth G., Rodenbücher, Totadze, Présinger – Lovrencsics (Varga G., 79.), Horváth L., Ganugrava (Germán, 85.), Puri (Zulevs, 56.) – Ferenczi, Marics. Vezetőedző: Bene Ferenc. Cserepad: Kovács V., Szabó Z., Németh M., Rása, Varga G., Germán, Zulevs.
Videoton: Tujvel – Oliveira, Vinícius, Caneira, H. Sánchez – Gosztonyi (Nagy D., 75.), Sándor Gy. (Alves, 63.), Mitrovics, Tóth B., Elek Á. (Brandao, 63.) – Nikolics. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Bozsovics, Aposztolopulosz, Vaskó, Vasziljevics, Alves, Brandao, Nagy D.
Gólszerző: Marics (59.), Ferenczi (67.), illetve Alves (65., 77.), Nikolics (81.)
Sárga lap: Tóth G. (26.), Horváth L. (62.), Zulevs (66.), illetve Caneira (21.), Nikolics (82.)
 
PÉCSI MFC−GYŐRI ETO 3-1 (1-0)
Pécs, 4500 néző. Vezette: Alvaro Garcia Miquel (Kispál Róbert, Viszokai László)
PMFC: Dibusz – Simonfalvi, Lantos, Todorovics, Marovics – Horváth Zs., Zeljkovics, Scsepanovics, Regedei (Nagy J., 92.) – Bajzát (Gyánó, 88.), Nagy O. (Frőhlich, 81.). Vezetőedző: Mészáros Ferenc. Cserepad: Strublics, Goia, Nagy J., Pintér, Pákolicz, Frőhlich, Gyánó.
Győr: Sztevanovics – Takács, Djordjevics, Sztanisics, Szabó O. – Trajkovics, Pilibaitis, Ji-Paraná (Tokody, 46.) – Dudás (Alekszidze, 76.), Ahjupera, Dinjar (Koltai, 53.). Vezetőedző: Csertői Aurél. Cserepad: Molnár P., Völgyi, Koltai, Windecker, Strestík, Alekszidze, Tokody.
Gólszerző: Bajzát (22.), Regedei (48.), Gyánó (90.), illetve Ahjupera (56.)
Sárga lap: Todorovics (53.), Frőhlich (86.), illetve Pilibaitis (89.)
 
KAPOSVÁRI RÁKÓCZI−VASAS-HÍD 0-0
Kaposvár, 2500 néző. Vezette: Farkas Ádám (Kelemen Attila, Bozó Zoltán)
Kaposvár: Hajdúch – Okuka (Dzsavad, 86.), Graszl, Bank, Jánvári – Balázs (Safarics, 74.), Hegedűs, Pedro, Bőle (Jammeh, 63.), Gujics – Perics. Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Posza, Dzsavad, Farkas P., Kardos, Katona Gy., Safarics, Jammeh.
Vasas: Ilizi – Kulcsár, Gáspár, Kovács G., Sütő – Farkas B., Bárányos (Bakos, 92.), Simics (Ferkó, 79.), Mehmedagics, Jokics (Farkas Z., 64.) – Dajics. Vezetőedző: Marijan Vlak. Cserepad: Ambrusics, Katona M., Polényi, Bakos, Farkas Z., Ferkó, Sorin.
Sárga lap: Okuka (51.), Dzsavad (90.), illetve Sütő (51.), Simics (76.), Farkas B. (80.). Mehmedagics (86.), Kovács G. (90.)
 
MVM PAKS−ZALAEGERSZEGI TE 4-2 (1-0)
Paks, 1600 néző. Vezette: Veizer Roland (Demeter János, ifj. Kormányos Gábor)
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Báló – Bartha, Sifter, Sipeki (Mészáros, 92.), Vayer (Kiss T., 64.) – Böde, Szatmári (Magasföldi, 64.). Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Pokorni, Gévay, Mészáros, Hrepka, Kiss T., Magasföldi, Montvai.
ZTE: Vlaszák – Kocsárdi, Kovács Gergő, Szalai, Hidvégi – Szakály D., Máté, Kamber, Hervás (Balázs, 52.) – Tököli, Meyé (Turkovs, 78.). Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Jahics, Bulatovics, Bujor, A. Delics, Balázs, Kovács Gábor, Turkovs.
Gólszerző: Bartha (33.), Szatmári (48.), Magasföldi (71.), Kiss T. (81.), illetve Máté (53., 56.)
Sárga lap: Éger (72.), illetve Kamber (83.)
 
ÚJPEST FC−KECSKEMÉTI TE 3-1 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2600 néző. Vezette: Bognár Tamás (ifj. Tóth Vencel, dr. Varga Zsolt)
Újpest: Balajcza – Szokol, Mihajlovics, Rubus, Nagy P. – Simon K., Markovics, Barczi (Kabát, 65.), Tajthy, Kovács D. (Balajti, 78.) – Rajczi (Balogh Balázs, 91.). Vezetőedző: Zoran Szpisljak. Cserepad: Horváth T., Privigyei, Egerszegi, Balogh Balázs, Üveges, Balajti, Kabát.
KTE: Németh G. – Maynard, Gyagya, Balogh Béla, Mohl – Gyurcsó, Csukics, Lencse, Bori, Foxi – Stokics (Bertus, 76.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics. Cserepad: Antal B., Bertus, Forró, Patvaros, Hegedűs, Urbán, Pekár.
Gólszerző: Kovács D. (38.), Rajczi (87., tizenegyesből), Balajti (92.), illetve Foxi (66.)
Sárga lap: Markovics (33.), Rajczi (71.), Kabát (72.), Mihajlovics (75.), illetve Csukics (10.), Maynard (63.), Foxi (66.), Gyurcsó (68.)
Piros lap: Balogh Béla (86.)
 
DEBRECENI VSC-TEVA−BUDAPEST HONVÉD 1-1 (1-0)
Debrecen, 6000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Erős Gábor, Ring György)
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Simac, Mészáros, Korhut – Bódi (Yannick, 53.), Varga J., Bouadla, Szakály P. (Dombi, 85.) – Coulibaly, Kulcsár T. (Nikolics, 74.). Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Malinauskas, Fodor, Máté, Dombi, Ramos, Nikolics, Yannick.
Honvéd: Sánta – Lovrics (Akassou, 61.), Botis, Debreceni, Novák – Abass (Hidi, 75.), Johnson, Danilo, Ivancsics, Hajdú – Torghelle (Délczeg, 89.). Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Tóth I., Akassou, Hidi, Horváth A., Németh N., Tchami, Délczeg.
Gólszerző: Szakály P. (23.), illetve Danilo (54.)
Sárga lap: Kulcsár T. (45.), Coulibaly (73.), Nagy Z. (91.), Varga J. (92.), illetve Hajdú (50.), Lovrics (60.), Torghelle (88.)
 
FGSZ-SIÓFOK−FERENCVÁROS 0-2 (0-1)
Siófok, 3500 néző. Vezette: Iványi Zoltán (Lémon Oszkár, Medovarszki János)
Siófok: Milinte – Kiss Zs. (Mogyorósi, 46.), Fehér Zs., Nyári, Fejes – Haraszti, Kecskés, Huszák (Csermelyi, 64.), Tusori (Melczer V., 75.), Szabó J. – Sowunmi. Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Szatmári, Lengyel, Mogyorósi, Bozsovics, Melczer V., Csermelyi, Horváth B.
FTC: Jova – Maróti, Balog Z., Klein, Júnior – Jovanovics (Abdi, 67.), Otten, Józsi, Hakola (Rósa, 85.) – Pölöskey, Somalia (Tóth B., 79.). Szakmai igazgató: Détári Lajos. Cserepad: Végh, Csizmadia, Abdi, Lisztes, Rósa, Tóth B., Oláh.
Gólszerző: Pölöskey (26.), Hakola (75.)
Sárga lap: Huszák (28.), Melczer V. (84.), Mogyorósi (85.), Haraszti (89.), illetve Józsi (66.), Somalia (79.)
OTP Bank Liga
Tabella
1. Debreceni VSC 14 10 4 0 29-9 +20 34
2. Győri ETO 14 10 1 3 23-12 +11 31
3. Bp. Honvéd 14 7 3 4 26-17 +9 24
4. Diósgyőri VTK 14 7 3 4 22-17 +5 24
5. VideotonFC 14 7 2 5 20-12 +8 23
6. Pécsi MFC 14 6 5 3 21-24 -3 23
7. Kecskemét 14 6 4 4 24-19 +5 22
8. MVM Paks 14 5 5 4 29-30 -1 20
9. Vasas-Híd 14 3 7 4 13-16 -3 16
10. Lombard Pápa 14 4 3 7 14-19 -5 15
11. Sz. Haladás 14 4 3 7 15-21 -6 15
12. Ferencváros 14 4 2 8 13-15 -2 14
13. Újpest FC 14 4 2 8 20-25 -5 14
14. BFC Siófok 14 2 7 5 10-13 -3 13
15. Kaposvár 14 1 9 4 17-23 -6 12
16. Zalaegerszeg 14 0 4 10 12-36 -24 4

 

OTP Bank Liga
Góllövőlista
11 gól: Danilo de Oliveira (Bp. Honvéd), Milan Perics (Kaposvár)
9: Adamo Coulibaly (DVSC)
7: Böde Dániel (Paks), Rajczi Péter (Újpest)
6: Vayer Gábor (Paks), Goran Marics (Pápa), André Alves (Videoton)
5: Bódi Ádám (DVSC), Kulcsár Tamás (DVSC), José Luque (DVTK), L’Imam Seydi (DVTK), Dudás Ádám (Győri ETO), Melczer Vilmos (Siófok)

 

Mesteri mondatok
A 14. fordulóból
A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk:
Mészáros Ferenc (Pécs) arról, hogy mit ígért múlt héten a Debrecen edzőjének: ,,Kondás Elemérnek viccesen mondtam, hogy megverjük az ETO-t, és ez tényleg egy vicc volt…
Csertői Aurél (Győr) azonnali válasza Mészárosnak: ,,…Hát, ne viccelődjetek!”
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) arról, hogy mennyire viselték meg az utolsó öt percben történtek: ,,Persze, hogy nem könnyű elfogadni egy ilyen vereséget, de ezt már próbáltam, és tudom, milyen nehéz. Múltkor a kórházban befejeztem ezután. Van még sok meccs, és azt mondják az idősebb, okosabb emberek, hogy nem kell idegeskedni azon, amin nem tudsz változtatni”.
Benczés Miklós (DVTK) arról, hogy 50. alkalommal ült a DVTK kispadján: ,,Szerintem a csapat nem is tudta, hogy jubiláltam, mert nem hangoztattam, ugyanakkor nagyon örülök a győzelemnek”.
Paulo Sousa (Videoton) válasza arra a kérdésre, hogy Nikolics és Alves miért nem játszik többször együtt a csatársorban: ,,Mindig együtt játszanak, hiszen egy csapat vagyunk
Aczél Zoltán (Haladás) arról, hogy mindent megpróbált az egyenlítés érdekében: ,,A végén már az is pályán volt a támadójátékosok közül, aki nincs is leigazolva…csak viccelek”.
Sisa Tibor (Kaposvár) az elszalasztott győzelemről: ,,Jól játszunk, birtokoljuk a labdát, helyzeteket teremtünk, ez mind szép és jó, de most már azt sem bánnám, ha rosszul játszanánk, és nyernénk”.
Marijan Vlak (Vasas) tömör véleménye csapata támadójátékáról: ,,Egy nagy gondunk van, a csatársor, ez a mi legnagyobb problémánk”.
Kis Károly (Paks) mosolyogva válaszolt arra a kérdésre, hogy mi fordult meg a fejében, amikor kettő-null után két perc alatt egyenlített az ellenfél: ,Inkább nem árulnám el, hogy mit gondoltam…nem, nem biztos, hogy leírnátok ”.
Mihalecz István (Siófok) célzott kritikája név nélkül: ,,Volt olyan játékosunk, akinek csak az orrán keresztül nem fűzték át a labdát

 

OTP Bank Liga
A 15. forduló programja
11.04. (péntek)
Győri ETO-Pápa 18.00
11.05. (szombat)
Honvéd-Pécs 15.00
Vasas-Diósgyőr 15.00
Kecskemét-Siófok 16.00
ZTE-Kaposvár 17.00
Haladás-Debrecen 17.30
11.06. (vasárnap)
Videoton-Újpest 16.00
Ferencváros-Paks 18.00