NHL

Az Oilers győzelemmel ugrott a csoportja élére

  • Molnár Dávid

Az NHL 25. játéknapján az Edmonton Oilers a St. Louis Bluest fogadta a Rexall Place-ben, és a veterán Ryan Smyth két találatával, valamint az év újonca címre törekvő Ryan Nugent-Hopkins két gólpasszával 4-2-es győzelmet arattak a Zenészek felett.

Ryan Smyth eddig mindent megtesz, hogy az NHL-ben eltöltött utolsó éveihez szép emlékek fűződjenek. A kanadai csatárt még 2007-ben, az akkori cserestopp napján cserélte el az Oilers a New York Islanders csapatához, és azóta megjárta az Avalanche-t és a Kingst is, mígnem a nyáron jelezte szándékát a Los Angeles menedzsmentjének, hogy szeretne visszatérni karrierje végére oda, ahol az elkezdődött: Edmontonba. Nagy nehézségek árán sikerült is nyélbe ütni az üzletet, és elmondható, hogy a fiatalokkal teletűzdelt Oilersnek szüksége is van arra a tapasztalatra és játéktudásra, amit a 35 éves csatár képvisel, hiszen két góljával nagymértékben hozzájárult csapata legújabb győzelméhez, amit a St. Louis ellen arattak. Az edmontoniak vezetőedzője, Tom Renney sem győzte méltatni veterán játékosát:

„Nagyon jó vezérrel van dolgunk, tipikus Oiler. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen sokat jelent számára, hogy itt játszhasson. Igyekszik példát statuálni a fiataljaink előtt és mindig jókat mond nekik, és mindig az adott helyzetnek megfelelően játszik. Szívvel és lélekkel teli játékosról van szó. A fiataljainknak szüksége van arra, hogy lássák és átérezzék ezt, ha valaha is ezzel a csapattal akarnak Stanley-kupát nyerni.”

Smyth lendülete kihat az egész csapatéra, hiszen 11 mérkőzésen már 10 pontnál jár a csatár, míg az Oilers a Blues elleni győzelmével – ami zsinórban az ötödik diadal volt – a nyugati konferencia élére ugrott, amire nem volt példa már nagyon régóta.  Okkal örülhetnek az Oilers drukkerek, hiszen úgy tűnik, hogy az elmúlt évek szenvedései most végre kompenzálják magukat, és a jelenlegi veterán-fiatal kombináció egy ütős alakulatot hozott létre.

Az Oilers az élre ugrott - Fotó: AFP

A Senators a rivális Torontót fektette két vállra

Nem az Oilers az egyedüli kanadai gárda, amelyik nagyon jó formának örvend az NHL-ben. Az Ottawa Senators a kezdeti nehézségeket követően reneszánszát éli, és legújabb mérkőzésükön a csoportrivális Toronto Maple Leafst verték el 3-2-re.
Clarke MacArthur kezdte a gólgyártást a találkozón, és ő is fejezte be – mégse örvendhettek a vendégek, hiszen a két gól között a Senators hármat is berámolt Jonas Gustavssonnak, kétszer emberelőnyben.  A kanadai főváros csapata ezzel a 3-2-es sikerrel már 6 mérkőzés óta tartó győzelmi szérián van, melyre legutóbb a 2009-2010-es szezon végén került sor. Chris Neil, az ottawaiak egyik gólszerzője így nyilatkozott klubja teljesítményéről:
„Jól alakulnak a dolgaink, és szeretnénk, ha ez folytatódna a továbbiakban. A meccs nagy részében jól játszottunk, főleg miután megszereztük a vezetést, ez pedig nagyon fontos. Az emberelőnyben esett korai góljuk után a mi emberelőnyös egységünk is fellépett, és két fontos találatot szereztünk. Aztán jött Daugy (Kaspars Daugavins, a harmadik ottawai gól szerzője) és a hatalmas lövése. Igazán szép ily módon megszerezni életed első pontját.
Az Ottawa immáron az északkeleti csoport második helyét bitorolja, 1 ponttal lemaradva csupán az éllovas Toronto mögött.

NHL 25. játéknap
Columbus Blue Jackets – Anaheim Ducks 3-1
Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs 3-2
Edmonton Oilers – St. Louis Blues 4-2
Colorado Avalanche – Los Angeles Kings 3-2