NB I előzetes

Őszi bajnok lehet a Debrecen - ha a Honvéd is úgy akarja

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 14. fordulója. A listavezető, hazai pályán eddig százszázalékos teljesítményt nyújtó Debrecen az ötödik helyezett Honvédot fogadja, amely pontszerzés esetén ismét a dobogóra léphet.

A listavezető, hazai pályán eddig százszázalékos Debrecen az ötödik helyezett Honvédot fogadja, amely pontszerzés esetén ismét a dobogóra léphet.

A féltáv előtt egy fordulóval őszi bajnok lehet a Debrecen. S bár ennek pusztán szimbolikus értéke van, a végső siker, az aranyérem szempontjából semmit nem ér, de azért rangot jelent. A DVSC-nek ráadásul extra teljesítményre sincs szüksége arra, hogy vasárnap délutántól a félszezon legjobbja címmel büszkélkedhessen, azt kell tennie, amire eddig hétből hétszer képes volt: legyőzni az éppen aktuális ellenfelét az Oláh Gábor utcai stadionban. A nyolcadik nekifutás ígérkezik talán a legnehezebbnek, igaz, két hete a Győr elleni rangadó előtt is hasonló volt a várakozás, aztán mi lett a vége? Kettő nullra nyert a Loki. Most az exdebreceni edző, Supka Attila által irányított Honvéd próbálja elrontani a hibátlan mérleget.

"Sok meccsét láttam a Honvédnak, egységes csapat, gyors játékosok alkotják a keretet, főleg olyanok, akik nagyon jók a támadó futballban – fogalmazott Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője a klub honlapján. - Az egész csapatra figyelni kell, de ott van náluk egy Danilo, aki nem véletlenül van a góllövőlista élén, vagy Torghelle, aki válogatott labdarúgó, évekig külföldön légióskodott, most tért vissza. Supka Attilát ismerve biztos, hogy szervezett, jól felkészített gárda érkezik hozzánk. Annak ellenére, hogy jó csapatnak tartjuk a Kispestet, győzelmet várok, hazai pályán szeretnénk begyűjteni a három pontot. Szerencsére a régebb óta sérültek kivételével mindenki harcra készen várja a meccset."

Közöttük van Szakály Péter is, akire csapatkapitányként nagyobb felelősség hárul. A DVSC középpályása kissé óvatosan fogalmazott, amikor az esélyekről beszélt, különösen az ellenfél gyors kontráira hívta fel a figyelmet: 

"Nem véletlen, hogy a Honvéd a forduló előtt a harmadik helyen állt a tabellán, hiszen nagyon egységes a csapat. Évről-évre tudatos építkezés folyik Kispesten, és úgy gondolom, mostanra érett be az együttes. Megtalálták azokat a játékosokat, akik a stabil védekezésből át tudnak menni olyan támadásba, ami nagyon veszélyes lehet, akár ellenünk is. Arra törekszünk, hogy nálunk legyen többet a labda, és hibára kényszerítsük az ellenfelet, de ebben mindig benne van a kontra veszélye, ezért erre különösen figyelni kell."

OTP Bank LIga, 14. forduló: DVSC-TEVA−Budapest Honvéd
Debrecen, 10.30., vasárnap, 16.00 TV:M1, vezeti: Kassai Viktor (Erős G., Ring Gy.)
Hathárom-tipp: 1

Azt talán a legfanatikusabb Honvéd-szurkolók is elismerik, hogy csapatuk az ősz második felében kisebbfajta hullámvölgybe került, igaz, volt miből leadni, hiszen a kispestiek remekül kezdték a bajnokságot. A mélypontot a Magyar Kupából való kiesés jelentette, de a bajnokságban is elszórt jó néhány pontot a csapat, a legfájóbb minden bizonnyal a Pakstól elszenvedett hazai vereség volt. Aztán ismét magára talált az együttes, szerződtette Torghellét, akiben mindig benne van a gól (három meccsen szerzett is kettőt), legutóbb pedig a Diósgyőrt sikerült legyőzni – otthon. Azért fontos ezt kiemelni, mert a Honvéd vendégként legutóbb négy hónapja, augusztus 5-én Zalaegerszegen tudott nyerni. S bár Debrecenben ikszre játszani kockázatos vállalkozás, a döntetlen ezúttal felérne egy győzelemmel, még ha csak egy pont is jár érte. Az a pont ugyanis dobogót jelentene a Honvédnak, és hát Győrben is örömmel nyugtáznák, hogy a Loki nem tud meglógni (nagyon) az ETO elől.

"Nagyon fontos mérkőzés volt a Diósgyőr elleni, hiszen az utóbbi időben nem úgy alakultak az eredményeink, ahogyan azt elterveztük utalt a múlt heti sikerre Supka Attila a honvedfc.hu-nak adott nyilatkozatában. - A győzelem óta jó hangulatban készültünk a Debrecen elleni rangadóra, bízom benne, hogy eredményesen tudunk szerepelni. A hét elején hosszabb pihenőt kaptak a játékosok, kedden kezdtük el a felkészülést a vasárnapi találkozóra. A szombati, utolsó edzés után utaztunk el Tiszafüredre, ott töltöttük az éjszakát és a vasárnap délelőttöt."

A kispestiek mestere elárulta, hogy rendszeresen tartja a kapcsolatot a debreceniekkel, egészen pontosan Herczeg Andrással, a DVSC korábbi sikeredzőjével:

"A Bandival minden mérkőzés után beszélgetünk, megtörtént ez most is a Diósgyőr elleni győzelmet követően. Tudom, hogy szeretettel várnak, de ez a találkozás most nem erről fog szólni, hiszen mindkét csapat számára nagyon fontos meccs következik. Jó lenne olyan eredményt elérni, hogy tudjuk tartani a lépést az első két csapattal, illetve, hogy megmaradjon a távolság a mögöttünk lévő együttesektől."

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
DVSC-TEVA-Budapest Honvéd
ellenfél eredmény pontszám
Debrecen
FC CFR (EN) 2-2 1
Mezőkövesd (LK) 1-0 1.50
Győr (NB I) 2-0 2
Pécs (NB I) 0-0 1,25
Cegléd (MK) 2-0 2,50
Aktuális forma-index* 1,65
Honvéd
Paks (NB I) 2-3 0
Videoton (LK) 1-2 0
Videoton (LK) 1-1 0,50
Kaposvár (NB I) 2-2 1,25
Diósgyőr (NB I) 2-1 2
Aktuális forma-index* 0,75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)