La Liga előzetes

Messiék fáradtak, Ronaldóék szárnyalnak - a versenyfutás folytatódik

Négy mérkőzést rendeznek a spanyol labdarúgó-bajnokság 11. fordulójának szombati játéknapján, a Barcelona a Mallorca ellen, míg a Real Madrid a Real Sociedad ellen gyűjtené be a három pontot.

Valencia - Getafe 18.00
hatharom-tipp:1
A nap nyitómérkőzésén a legutóbb nagy küzdelemben a Zaragozát két vállra fektető Valencia a három mérkőzés óta veretlen Getafét fogadja. Unai Emery legénysége nem akar leszakadni a két nagy riválistól, ezért a madridi kiscsapat ellen mindenképpen megszerezné a három pontot, ami a két csapat játékerejét figyelembe véve papírforma eredmény is volna. A két csapat utolsó tíz mérkőzésén hétszer nyertek a Denevérek, a Mestallában pedig hibátlan a mérlegük a Getafe ellen. Ugyanakkor egyre "fogynak" a Valenciánál, az Athletic Bilbao ellen Sergio Canales dőlt ki a sorból, korábban pedig Maduro került a sérültek listájára.

Villarreal - Rayo Vallecano 18.00 hatharom-tipp:1A kieső helyen álló Villarreal az újonc Rayo Vallecano ellen lép pályára hazai pályán. Az újonc a hétközi fordulóban némi meglepetésre 2-0-ra legyőzte a Málaga együttesét, míg a Sárga Tengeralattjáró egy sima hármast kapott a Real Madrid vendégeként. A pillanatnyi formát figyelembe véve a Rayo a párharc esélyese, a Betis és a Málaga legyőzésével jó szériát produkálnak a madridiak, míg Juan Carlos Garrido fiai utoljára szeptember 20-án, a Mallorca ellen hagyták el győztesen a pályát. Nehezíti a villarrealiak dolgát, hogy egyik legjobbjuk, Guiseppe Rossi több hónapra kidőlt keresztszalag-szakadása miatt, így Nilmar után újabb klasszis támadóját kénytelen nélkülözni a Bajnokok Ligájában is érdekelt - bár a továbbjutásról gyakorlatilag már lecsúszó - együttes. A két csapat több mint nyolc évvel ezelőtt nézett legutóbb egymással farkasszemet, akkor a sárgák nyertek 2-1-re. Alighanem, ezzel az eredménnyel most is elégedettek lennének az El Madrigalban...


Barcelona - Mallorca 20.00
Tv: sport2 
hatharom-tipp:1
A címvédő katalánok a csütörtökön odahaza 1-0-s vezetésről vereséget elkönyvelő Mallorcát fogadják - Juan Caparrós fiai a Sporting Gijónnak voltak kénytelen behódolni. A Barcelona egy felejthető mérkőzésen győzte le a Granadát idegenben, a játékmester, Xavi első félóra végén szerzett gyönyörű szabadrúgásgóljával. Josep Guardiola csapatát érte némi kritika az utóbbi időben, a gránátvörös-kékek játéka nem olyan gördülékeny, mint amilyen lenni szokott - ezért pedig azonnal a média kereszttüzébe került. A spanyol újságok különös figyelmet fordítanak Lionel Messire, aki immáron három mérkőzés óta nem talált a kapuba, és mezőnyben mutatott játéka is hibákkal telitűzdelt. A kis argentinnak pihenésre van szüksége - állítják a szakértők, kérdés, hogy Guardiola mester mit tud ezzel kezdeni, révén, hogy a támadószekcióból Afellay, Alexis és Pedro is maródi, így Messi mellett csak David Villa bevethető az alapcsapatból. A gólszerzéssel az utóbbi időben hadilábon áll a katalán óriásnak egy kimutatás szerint az utóbbi három mérkőzésén 56 kapura lövéséből csupán három gólt sikerült szereznie, ami igen rossz mutató. Guardiola azonban megvédte Aranylabdását, a legjobb játékosnak nevezte a világon, de hogy játszik-e a Mallorca ellen, azt egyelőre nem tudni. Jó hír azonban a katalán szurkolóknak, hogy a védelem két oszlopa, Gerard Piqué és Carles Puyol is egészségesnek nyilváníttatott, így ők visszatérhetnek a védelembe. "Mostani ellenfelünknél számos egyéniség futballozik, Caparrós személyében pedig kiváló edzőjük van. Nehéz mérkőzésre számítok, de ha magunkkal foglalkozunk, begyűjthetjük a három pontot. Nekünk lesz több lehetőségünk, és ezt ki kell használnunk" - mondta Guardiola a mérkőzés előtt. A tavalyi szezonban a szigetiek nagy meglepetést okoztak azzal, hogy pontot szereztek a Nou Campban (1-1), hogy idén is sikerül-e nekik a nem mindennapi bravúr, az szombat este nyolc óra után kiderül.

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid labdarúgója örül a Málaga ellen szerzett góljának a spanyol bajnokságban

Real Sociedad - Real Madrid 22.00
Tv: sport2
hatharom-tipp:2
A "másik" óriás ezúttal idegenben fut ki a gyepre, José Mourinho és csapata San Sebastianban folytatná remek sorozatát. A fővárosiak az utóbbi időben futószalagon gyártják a gólokat, a Málaga és a Villarreal ellen is már az első félidőben könnyedén átgázoltak ellenfelükön - igen meggyőző játékuknak köszönhetően. Karim Benzema szerint pillanatnyilag a Real a legjobb spanyol csapat - ezzel a kijelentéssel pedig az eredmények függvényében nehezen lehetne vitatkozni. A királyiak legutóbb 9 éve szenvedtek vereséget a Sociedadtól, de a Barcelona ellen már megmutatták a baszkok, hogy képesek lehetnek a meglepetésre. Rontja a hazaiak esélyeit, hogy szeptember 20-a óta nem nyertek mérkőzést, és ilyen szériában ritkán sikerül egy világraszóló bravúr. José Mourinho 20 játékossal utazott el Észak-Spanyolországba: újra ott van a blancók keretében Lassana Diarra, viszont nem játszik majd Ricardo Carvalho. A védekező játékosok szerepe mindazonáltal az utóbbi mérkőzéseken háttérbe szorul, ugyanis a C.Ronaldo-Higuaín-Benzema hármas csúcsformában játszik, ráadásul egyre inkább belelendül a brazil Kaká valamint a legutóbb gólt és gólpasszt jegyző Angel Di María is.