Alpesi sí

Még várják a havat Leviben, de nem aggódnak

  • VNA

Egyelőre nem érkezett meg az első hó a finnországi Levibe, ahol november második hétvégéjén az alpesi sí Világkupa sorozat második állomását rendeznék.

A finnországi Levi most már hagyományosan az alpesi sí szezon második versenyhelyszíne a Világkupa sorozatban. Két hét múlva ismét az Északi-sarkkörtől is északra található településen rendeznek versenyt, még annak ellenére is, hogy a pályák jelenleg - hó hiányában - zöldben pompáznak. Jelenleg négy Celsius fok a hőmérséklet és a havazás sem kezdődött még el, így többen már aggódva figyelik a helyszínről érkező híreket. "Készek vagyunk, így ha a hőmérséklet a megfelelő szintre süllyed, akkor a hóágyúk segítségével fogunk tudni havat készíteni" - igyekezett mindenkit biztosítani a versenyek "hóbiztonságáról" a szervezőbizottság elnöke Mikko Saarinen.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) versenyigazgatója, Hans Pieren november harmadikán utazik a helyszínre, hogy személyesen is megtekintse az előkészületeket. "Levinek a legmodernebb hókészítő berendezései vannak. Optimális körülmények között ez azt is jelentheti, hogy akár 24 óra alatt el tudják készíteni a megfelelő hómennyiséget" - adott pontosabb elemzést a svájci sportvezető már előzetesen is. Leviben eddig egyszer, még 2007-ben kellett versenyt törölni a hóhiány miatt, amiről Pieren csak ennyit mondott: "Ha már akkor is a mostani berendezések üzemeltek volna, akkor lehetett volna versenyt rendezni."