WTA-világbajnokság

Bartoli nyerte a tét nélküli utolsó csoportmeccset

  • VNA

Viktorija Azarenka ugyan elveszítette veretlenségét a WTA-világbajnokságon, de így is csoportgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe, ahol Zvonarjova ellen készülhet.

Az isztambuli női tenisz világbajnokság csoportmérkőzései pénteken későn este zárultak, ahol befejezésként egy tét nélküli találkozót rendeztek. A fehér-csoport élén végző Viktorija Azarenka ellenfele ugyanis az a francia Marion Bartoli volt, aki tartalékként a bokasérülése miatt visszalépő Marija Sarapova helyére ugrott be. A találkozó elején jól látszott, hogy a fehérorosz játékos nem igazán volt ott fejben a pályán, Bartoli 4-0-s vezetése után azonban megmutatta, hogy miért tartják őt sokan eddigi játéka okán a torna legnagyobb esélyesének. Azarenka ugyanis gyorsan visszavette elveszített adogatásait, 3-5-nél két szettlabdát is hárított, majd 7-5-el a játszma is az övé lett végül.

Azarenka sorozata a második szett elején is folytatódott, ahol brékelőnybe is került és ekkor úgy tűnt, hogy az eddigiekhez hasonlóan könnyű győzelmet arat. Bartoli azonban nem adta olcsón a bőrét (ami a torna egy győzelemért járó pénzdíjait figyelembe véve azért nem meglepetés), harcolt, küzdött és végül 6-4, 6-4-el megfordította a két és fél óráig tartó csatát. Kettőjük eddigi örökmérlegét Azarenka vezette 7-1-re, de egyetlen vereségét és egy sérülés miatti visszalépés jelentette, így Bartoli tulajdonképpen most győzte le először fehérorosz ellenfelét. A találkozó szorosságára jellemző, hogy a francia játékos csupán egy ponttal (101-100) szerzett többet, mint ellenfele.

"Sok találkozót elveszítettem már Viktorija ellen. Amikor elbuktam az első szettet nagy előnyről és a második játszmában is hátrányba kerültem, akkor csak a saját játékomra akartam koncentrálni. Tartalékként jöttem a tornára, de komolyan készültem erre a mérkőzésre. Előtte viszont nem volt lehetőségem edzeni ezen a pályán, így furcsák voltak a körülmények. Nagyszerű tapasztalatot szereztem itt Isztambulban, remek közönség előtt játszhattunk" - nyilatkozta Bartoli a győzelmet követően. A francia játékos számára ezzel még nem ért véget a szezon, hiszen hamarosan jelenése lesz Balin a Bajnokok Tornáján, ahol ráadásul ő lesz az első kiemelt. "Ma este összepakolok és aztán szombaton vár rám egy 23 órás utazás. Olyan érzés Balira utazni, mint ha a paradicsomba mennénk, már nagyon várom azt a tornát is" - mondta mosolyogva Bartoli a jövőről.

A WTA-világbajnokság szombaton délután (16.00 - Eurosport, ÉLŐ) már az elődöntőkkel folytatódik, ahol az eddig egyedüliként veretlen Petra Kvitová az ausztrál Samantha Stosurral, míg Viktorija Azarenka az orosz Vera Zvonarjovával játszik a döntőbe jutásért.

WTA-világbajnokság
Fehér-csoport
Marion Bartoli (francia) - Viktorija Azarenka (fehérorosz) 5-7, 6-4, 6-4