Jégkorong

Semmi pénzért nem hagynám el a Fradit - Hoffmann Attila

  • Darányi Lea

Hoffmann Attila az elmúlt időben fontos gólokat és gólpasszt is jegyzett csapatában. A Magyar Jégkorong Szövetség által készített interjúban is tisztán látszik, igazi Fradi-szív dobog benne.

Hoffmann az FTC jégkorongozójaSzeptemberben azt nyilatkoztad, a 4. hely a cél a szezon végén. Már valamennyire kezd letisztulni a kép, most mit látsz reális eredménynek?

Nyáron változások voltak a Fradinál minden szinten. Úgy gondoltuk, a szezonban a tisztes helytállás lesz a cél, és az utolsó 1-2 csapattal versengünk majd. Ehhez képest felülmúltuk szerintem az elvárásokat. Szerencsére összeállt egy olyan keret, ami mögött már komoly munka van. A Mol Liga középmezőnye pedig kiegyensúlyozott. Ez azt jelenti, hogy bárki bárkit meg tud itt verni, és pontszámban sem lehet nagyon elszaladni, illetve leszakadni a többiektől. Úgyhogy szerintem reális esély van arra, hogy év végére az első négybe jussunk.

Mennyi idő kell, hogy a csapat teljesen összeszokjon, és a maximumot tudja kihozni magából?

Eléggé összekovácsolódott mostanra a társaság, de ami nagyon fontos, hogy sajnos az anyagi körülmények még nincsenek olyan magas szinten. A csapaton nincs igazán eredménykényszer, minden meccsen az a cél, hogy kihozzuk a maximumot, és egy esetleges vereség után is emelt fővel tudjunk lemenni a jégről. Egyelőre az eredmények ingadoznak, de annak a munkának, ami elkezdődött a nyáron, a száraz edzéseknek, erősítéseknek szerintem december környékére kell beérnie, hogy aztán egyenesen felfelé mutató lehessen a teljesítmény.

Mesélj egy kicsit az öltözői hangulatról, hogyan készül a Fradi csapata egy meccsre?

2 órával a meccs előtt érkezünk, ilyenkor egy rövid megbeszélésen veszünk részt a vezetőedzővel. Ezután a sorok még maguk közt is megbeszélnek minden fontos dolgot. Aztán közös száraz edzés következik, utána pedig átöltözünk. Zene az mindig van, ezzel is hangolunk. Beszélgetünk is kicsit, bár ilyenkor már azért feszültebb a légkör, és mindenki inkább magában készül fel a meccsre. De igazából már napokkal előtte elkezd fejben készülni az ember. És azt is tudni kell, hogy a játékosok nagy része munkából, vagy iskolából érkezik a mérkőzésekre.

Számodra azt hiszem kijelenthetjük, nagyon sokat jelent a Fradi. Van az a pénz, amiért elmennél a csapatból?

Megmondom őszintén, nincs az a pénz, amiért elhagynám a Fradit. Mondjuk már nem is vagyok abban a helyzetben, hogy nagyon ugrálhatnék. Én a Fradinál érzem itthon magam, itt megbecsülnek. Eszembe sem jut, hogy máshová menjek. Itt kezdtem, és itt is akarom befejezni, a Fradi az első. Nagy álmom egy bajnoki cím a csapattal, azt még mindenképp kivárom. Hiszek benne, hogy  beérik a munka, ami elkezdődött a csapatnál.
 
Szerinted mennyire befolyásolja a játékosokat egy-egy csapathoz való kötődésük?

Sajnos a játékosok legtöbbször rákényszerülnek, hogy eligazoljanak, de a klubhűség fogalma is kezd megszűnni. Magyarországon évről évre előfordul, hogy megszűnnek csapatok, így a játékosok nem igazán maradnak egy helyen, nagy a vándorlás. És vannak, akik ha egy kicsivel jobb fizetést is kapnak, már elhagyják klubjukat. Pedig szerintem sokszor nagyon fontos lenne a csapatoknak, ha lenne 2-3-4 olyan játékos, aki hű marad, és nem megy el. A szurkolóknak is nagyon sokat jelent ez. Persze az adott csapat vezetőjétől nagyban függ, ha ők nem akarják, miért is maradna valaki?

Szerinted lesz Fradi csarnok a közeli jövőben?

Amióta elkezdtem a Fradiban játszani, már vagy 800 makettet láttam, milyen lesz a csarnok. Rengetegszer hallottam, hogy most elkészül végre. Úgyhogy én már csak akkor hiszem el, ha látom az első gépeket dolgozni az adott területen. De ez egyáltalán nem egy lehetetlen történet, bár azért nem jövőre fog megvalósulni.

Jelenleg utánpótlás edzőként is dolgozol, el tudod képzelni, hogy ez hosszú távon is így marad?

Persze, mindenképpen ezt szeretném. Idén egy év kihagyás után kerültem vissza az utánpótláshoz, és mondtam is mindenkinek, hogy feltétlenül hosszú távban gondolkodom. Szeretném mindazt a tudást és mentalitást, amit én szereztem, minél hatékonyabban átadni a kisebbeknek. Igyekszem megtanítani, mit is jelent a Fradiban játszani. Remélem sikerül.

Felnőtteknél is lennél edző?

Gondoltam már erre, valamikor elképzelhető. De ezzel a kérdéssel konkrétabban csak az aktív pályafutás után foglalkozom majd. A felnőtteknél edzősködni már komoly tapasztalatokat igényel. Amire mindenképp maximálisan fel kell készülni. Én még egy jó ideig csak az utánpótlásra szeretnék koncentrálni, és később talán ezeket a tapasztalatokat is tudom majd kamatoztatni.

A sporton kívül mi tölti ki az időd?

Jelen pillanatban a gyereknevelés. Kislányommal töltök minden szabad percet. Most csak ez és  a hoki, meg az edzősködés van, de ez nem sokáig lesz így, sajnos hamarosan ismét dolgozni is kell majd.