NFL

Az NFL fenegyereke, Terrell Owens a visszatérését tervezi

  • Pelbát Levente

A hét hónapja elszenvedett térdkeresztszalag-szakadásából rehabilitálódó 37 éves elkapó, Terrell Owens, úgy érzi, hogy még hasznára lehet az észak-amerikai profi amerikaifutball ligának (NFL). Az nem kérdés, hogy a remek mutatókkal rendelkező veterán posztjának egyik legjobbja. Inkább a magatartásbeli problémái jelentenek majd gondot a jövőbeli alkalmazójának. Owenst legtöbbször ugyanis páros lábbal penderítették ki botrányai után.

Terrell Owens, aOwens visszavágyik az NFL-be név, amely azonnal kettős érzelmeket generál az NFL rajongókban. Világklasszis játékos? Bizonyára. Nagyszájú, öntelt és kezelhetetlen figura? Egyértelműen.
Őt bizony egyszerre lehet szeretni és gyűlölni. Senki nem mehet el mellette szilárd vélemény nélkül. 15 éve draftolta a San Francisco 49ers, minden idők legnagyobb wide reciever csillaga, Jerry Rice mellé. Az akkor még fiatal Owenst, Rice 1997-es sérüléséig nem tömték labdákkal, azonban ezek után alapember lett, és remek szezont futott a 49ersszel: 936 elkapott yard és 9 touchdown szerepelt a neve mellett. A következő évadban már 1000 yard fölé jutott (1097), amit még nyolcszor teljesített karrierje során. Owenst főleg a sikerei, és persze alaptermészete miatt egyre nehezebben lehetett kezelni. Később, egy Playboy interjúban homoszexuálisnak bélyegezte csapattársát Jeff Garciát, emiatt menesztették is San Franciscóból. Így 2004-ben a Philadelphia Eagles "meglepetésre" tárt karokkal fogadta. T.O. (becenevén) komisz TD ünnepléseivel, mások kritizálásával és engedetlenségével verte ki a biztosítékot edzőinél és a nézőknél.

Terrell Owens pontszerzéseit legtöbbször botrányos táncok követik


Az Eagles után következett a Dallas Cowboys, a Buffulo Bills és végül a Cincinnati Bengals. Sehol nem tudta magát véglegesen elkötelezni. Habár a Bengalsnál egymásra találtak Chad "Ochocinco" Johnsonnal, a bajnokság másik őrült fazonjával, a duó mégsem maradt együtt. Míg Ochocinco a New England Patriotsba, addig Owens egy kórházba került a nyáron. A két megkerülhetetlen személyiség egy évig Batman és Robin becenéven sokkolták a sport kedvelőit, valamint a médiát, saját gyártású televízióműsorukkal.

Ez már a múlt.
Nézzük a jelent.

"Csak egy lehetőségre van szükségem" - mondta Owens, jóllehet nem először. "Csak egy csapat kell nekem" - nyilatkozta keddi edzésén, amelyet egy dél-kaliforniai középiskola pályáján végzett. Ezzel akarta nyilvánosságra hozni, hogy már felépült sérüléséből és bevetésre kész. "Már az előző fordulóban is játszhattam volna" - jelentette ki a sportoló az NFL Networks szerdai műsorában. A tréningre azonban nem látogattak ki a csapatok képviselői, de a játékos ezt nem bánta. "Voltam már ilyen helyzetben. Csak egy esélyt kérek, hogy megmutassam mit tudok, de szerintem mindenki tisztában van ezzel..." - tette hozzá magabiztosan. Bevallása szerint még két idényt tudna teljesíteni végső visszavonulása előtt. Ám előző kijelentéseivel ellentétben, mégsem elégedne meg középszerű gárdákkal: "Olyan csapatba akarok szerződni, amelyikben ég a tűz, amelyik rájátszás esélyes". Ahogy a beszélgetés folytatódott, úgy lett egyre szabadajkúbb.

Többen is megkérdőjelezték térdének egészségét. Heath Evans, a New Orleans Saints játékosa megtekintve az elkapó edzésének videóját, azt találta mondani, hogy még nem száz százalékos az a láb, nem hajlik megfelelően. T.O. erre a következőt üzente Evansnek: "Én más szintet képviselek. Összehasonlítva Heath korábbi sérülését az enyémmel és azt, hogy én mit nyújtok hozzá képest a pályán, az olyan mintha egy Yugot vetnénk össze egy Maseratival". 

A csípős nyelvű sportoló másokat sem kímélt. Megkapta a magáét még Tim Tebow és Chad Ochocinco is.

Owens keddi edzése


Annak ellenére, hogy a fenti videón remek formát mutat, mégsem valószínű, hogy komoly ajánlatra számíthat. 15 éves pályafutása alatt már többször bebizonyította, hogy ilyen felfogással nincs helye a modern, egyre szabályozottabb életvitelű profi amerikaifutballisták világában.

Egyelőre csak a szintén amerikai Aréna Futball Ligától kapott ajánlatot a Chicago Rush együttesétől. A megkeresésre sem Owens, sem az ügynöke nem válaszolt eddig.

Terrell Owens karrier mutatói
Kilenc 1000 yard feletti szezon
1078 elkapás - ötödik legjobb eredmény (első Jerry Rice)
15934 összes elkapott yard - második legjobb eredmény (első Jerry Rice)
153 elkapott touchdown - második legjobb eredmény (első Jerry Rice)
Az egyetlen játékos, aki már mind 32 csapat ellen szerzett touchdownt