Atlétika

Az új szabályozás miatt csökkent a hibás rajtok száma

  • VNA

A 2010-ben bevezetett új szabály miatt jelentősen csökkent az atlétikai futószámokban a hibás rajtok száma - Usain Bolt tegui kiugrása azonban így is emlékezetes marad.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly hozott új szabályozást a rajtokat illetően, amely a korábbiakkal ellentétben már egyetlen hibás rajtot sem enged meg, így rögtön az első kiugrás már kizárást von maga után. A sportágat ismerők persze tisztában voltak ezzel, a nagyközönség számára ugyanakkor a világcsúcstartó Usain Bolt tegui kizárásakor „esett le a tantusz”. A jamaicaiak olimpiai és világbajnok sprintere egyike volt azon tíz futónak, akit kizártak az idei világbajnokságon emiatt.

A hibás rajtok száma - ahogy várható volt az új szabályozás bevezetésekor - drasztikusan csökkent. Az IAAF napokban publikált elemzése kimutatta, hogy a szabály előtti nagy világversenyeken (2007-2009 világbajnokság és 2008 olimpia) még átlagosan 28 hibás rajt volt. Az atlétika ezzel a szabályozással követte az úszókat, akiknél hasonló szabályok vannak érvényben már jó egy évtizede, különösebb problémák nélkül. Bolt kizárása alaposan felkavarta az indulatokat Teguban, de mivel a jamaicai futó sem reklamált különösebben, így mindenki tudomásul vette az IAAF elnöke, Lamine Diack által is maximálisan támogatott döntést.