Bundesliga

A bírók 1,1 millió forintot kapnak meccsenként

  • VNA

Ezúttal kivételesen nem bundapénzekről van szó, hanem a hivatalos fizetésekről, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Németországban.

Tudtuk eddig is, hogy a német foci világában nem két fillérért zajlanak a küzdelmek, és az is sejthető volt, hogy a játékvezetők a Bundesliga rangjához és presztízséhez illeszkedő juttatást kapnak. Mégsem vagyok biztos benne, hogy számos magyar játékvezető zsebében nem nyílik ki a bicska, ha a cikkben szereplő adatokat elolvassa. A német labdarúgóbajnokság első osztályában mérkőzést vezető társaik ugyanis meccsenként 3800 eurót (hozzávetőlegesen 1,1 millió forintot) tesznek zsebre. A Bundesliga2-ben vezető bírók 2000 eurót, a harmadosztály játékvezetői pedig még szintén 750 eurót vihetnek haza meccsenként. A regionális bajnokságban szereplő bírók 300 eurós meccspénzzel számolhatnak, ami még mindig több, mint az NB-I-es mérkőzésért idehaza járó 60.000 forintos összeg.

Nem aprópénzért vezetnek a német ligában a játékvezetők
A legjobb magyar bírókat persze nem kell félteni, hiszen ők a nemzetközi kupamérkőzések pénzeiből szép summát szedhetnek össze, a Bajnokok Ligájában ugyanis másfél millió forint feletti összeg jár egy-egy találkozóért. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) egyébként a bírói díjak mellett arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy egyetlen hétvégén hozzávetőlegesen 80.000 játékvezető és asszisztens dolgozik a német labdarúgópályákon, a fenti összeget alapul véve pedig könnyedén beláthatjuk, hogy a labdarúgás önmagában is mekkora iparágnak számít Németországban.