Ferencváros

Telekmegosztással épülhetne fel az új Albert Stadion

  • MTI

Az új Albert Stadiont a mostaninál hátrább, az Üllői úti saroktelek Gyáli út felőli részén építenék fel, a telek értékesebb részét, az Üllői úthoz és a Könyves Kálmán körúthoz közelebb fekvő területet pedig a tervek szerint vállalkozói kézbe adnák hasznosításra.

Erről Springer Miklós, a Ferencvárosi TC elnökségi tagja beszélt kedden a Digi Sport tv-csatorna Reggeli Start című műsorában, megemlítve, hogy Kubatov Gábor, a klub elnöke a múlt heti elnökségi ülésen tájékoztatta az elnökség tagjait az Üllői úti ingatlan jelenlegi tulajdonosával, Kevin McCabe-bel folytatott tárgyalások fejleményeiről. Springer utalt rá, őt magát is meglepte, hogy az ülésen az új stadion felépítése ismét szóba került.

Az új Albert Stadion tevei -
"Az elképzelések szerint a stadion hátrább kerül, a Gyáli út felé tolják el, ezért a jelenlegi klubházat, legalábbis az elején, nem kell lebontani. A tájékoztatás szerint egyéves terminus alatt vállalják a stadion megépítését. Ez egy óriási meglepetés, de okos gondolat, mert az elöl lévő terület, ami a Könyves Kálmán körúthoz és az Üllői úthoz közelebb van, sokkal értékesebb, mint az a hátsó, ahová a pályát építenék. A további terület hasznosítása pedig jövedelmező lehet a vállalkozók részére" – fogalmazott Springer, aki megerősítette, hogy az első lépés a telek visszavásárlása a jelenlegi tulajdonostól, Kevin McCabe-től, akivel már folynak a tárgyalások. Orosz Pál, a labdarúgócsapatot működtető cég vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata szerint egy hónappal kitolták a végső határidőt, de már csak a részletekről egyeztetnek.

A visszavásárlás után telekmegosztást hajtanának végre, mert Springer szerint az államnak a teljes telek visszavásárlásához, majd fenntartásához nincs elég pénze. Az elöl lévő terület a tervek alapján vállalkozók kezébe kerülne hasznosításra, a hátsón pedig állami befektetéssel épülne fel az új stadion. Az elnökségi tag megerősítette: a projekt a Ferencvárosnak egy fillérjébe sem kerülne, de nem is lenne rá pénze a klubnak.

Springer szerint az építkezéshez azokat a terveket használnák fel, amelyeket még McCabe vezetése idején készítettek, de további részleteket ezzel kapcsolatban nem tudott mondani. Megerősítette viszont, hogy 22 ezres stadionról lenne szó, amelynél a lelátók teljes mértékben fedettek lennének, s az öltözőket a stadion közepén helyeznék el, mert korábban kifogásolta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy azok jelenleg az egyik kapu mögött találhatók.

A Ferencváros elnökségi tagja beszélt arról is, hogy a vártnál lassabban haladnak a tárgyalások a Várszegi Gáborral, a kereskedelmi jogok visszavásárlásáról.

 "Várszegiéknek kicsit nagyok az igényeik, ezért nem vagyunk elég közel a megállapodáshoz. Őszintén, nem értem a dolgot, szerintem az akkori vezetés puhasága okozza a problémát, mert annak idején értéken felül elégítették ki a Várszegi-féle csoportot. Én ezt akkor is mondtam, de hiába tiltakoztam ellene."

Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a minap a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: kormányzati szinten nincs döntés a Puskás Stadion építéséről, és bár a végső szó kimondása nem az ő hatásköre, a beruházás túl drága, ezért érdemes lehet két kisebb, modern stadionnal segíteni a magyar futballt; ez a ferencvárosi és a debreceni aréna lenne. A fővárosi stadion építésénél 10-12 milliárd forinttal számolnak.