Heti 6:3

Parádézó légiósok, mozgalmas rangadók itthon és Angliában, tragédia Malajziában - heti összefoglaló

  • Kele János

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Régi időket idéző rangadó

Több mint tízezer néző, és varázslatos hangulat várta a csapatokat az Üllői úton megrendezett 209. Ferencváros-Újpest magyar bajnoki rangadó előtt - és bár a két csapat eddig meglehetősen gyatrán szerepelt a bajnokságban, a drukkereknek ezúttal nem kellett csalódniuk, egészen jó kis mérkőzést láthattak. A vendég újpestiek kissé túlizgulták a meccset, hamar hátrányba kerültek, majd hiába hárított kapusuk egy büntetőt is, nem tudtak kijönni a gödörből, Somalia góljával kettővel húzott el a Fradi, a mérkőzés pedig a második játékrész kezdete előtt eldőlt.

A pontot az i-re az éppen a századik ferencvárosi bajnoki meccsén szereplő Lisztes Krisztián tette fel, aki a hosszabbítás perceiben fejjel szerzett gólt, és beállította a 3-0-s végeredményt: a IX. kerületiek így elmozdultak a kieső helyekről, ráadásként pedig az örök riválist is megelőzték a tabellán. No, nem mintha az a 13. hely annyira jól mutatna…

2. Varázslatos szegedi kupahétvége

Igazán kiváló hétvégén vannak túl a szegedi sportrajongók, hiszen a város két kirakatcsapata is sikeres nemzetközi mérkőzéseken van túl - ráadásul mind a két csapat a szerb sportélet büszkeségén, a neves Partizan Belgrádon verte el a port. A kézilabdás fiúknak nagyon kellett már egy győzelem, mivel három vereséggel nyitották a Bajnokok Ligája küzdelmeit, ehhez viszont idegenben kellett volna túljárniuk a papíron a csoport leggyengébbjének tartott Partizan eszén. Ez sikerült is, némi izgalom után simán, 29-23-ra győzött a magyar bajnoki ezüstérmes, ezzel életben tartva minimális továbbjutási esélyeit a csoportból.

A kézilabdásokénál jóval nagyobb fegyverténynek számított viszont az, hogy a Beton vízilabda-csapata idegenben verte el az Euroliga címvédőjét - megadva ezzel az esélyt arra, hogy a három magyar csapatot is magába foglaló csoportból ki lehessen golyózni a szerbeket. A Beton egy igencsak emlékezetes mérkőzést nyert meg 9-8-ra a félelmetes Partizan otthonában, hiszen bár a félidőben 5-3-ra Vincze Balázs csapata vezetett, a játékvezetők állhatatos ténykedésének köszönhetően nem sokkal később már 5-7 állt az eredményjelzőn - szegedi szempontból. Volt, hogy 24 másodperc alatt öt(!) szegedit szórtak ki a vízből a bírák, ám a Beton ilyen ellenszélben is győzedelmeskedni tudott, annak ellenére, hogy egyik legjobbja, a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás eltiltása miatt nem is ugorhatott medencébe.

3. Papírforma a kapitányi bemutatkozáson

A történelem során először van külföldi kapitánya a magyar nő kézilabda-válogatottnak, a norvég Karl-Erik Böhn bemutatkozását már csak ezért is fokozott figyelem kísérte ezen a hétvégén. A mieink a 2012-es hollandiai Európa-bajnokságra selejtezek éppen, ami minden valószínűség szerint a következő világesemény lehet, ahol a lányokért izgulhatunk, az idei világbajnokságot ugyanis egészen biztosan, az olimpiát pedig majdnem biztosan ki kell majd hagynunk.

A norvég kapitány szerint akár már vasárnap "továbbjuthatunk"

Az első mérkőzésen, Szombathelyen Azerbajdzsán ellen könnyedén győzött a csapat, a papírforma érvényesült minden tekintetben: a nem túlzottan erős vendégek csak percekre tudták felvenni a versenyt a mieinkkel, a vége 41-19-es fölényes győzelem lett.

Négy nappal később Fehéroroszországban már melegebb percei is akadtak a csapatnak, de hála Görbicz remeklésének, idegenben is sikerült két vállra fektetnünk riválisunkat, 28-25-re nyertünk, így óriási lépést tettünk a kijutás felé, Karl-Erik Böhn bemutatkozása pedig makulátlanra sikerült.
A következő teszt márciusban Németország ellen már jóval nehezebbnek ígérkezik…

4. Rendeződő viszonyok Újpesten?

Nem is olyan rég írtunk arról, hogy az Újpest futball-csapata tulajdonos nélkül maradt - ám az áldatlan állapot nem tartott sokáig, a klubot működtető kft-nek ugyanis a 95%-át egy belga befektető, bizonyos Roderick Duchatelet vásárolta meg. Ahogyan korábban a Ferencváros, úgy tehát a második legsikeresebb magyar klubcsapat, az UTE is külföldi kézbe került, kérdés, vajon a történet ugyanolyan véget ér-e, mint a IX. kerületben, vagy a lila-fehéreknek sikerül tartósan kilábalniuk a nehéz helyzetből a nyugat-európai befektető segítségével.

Örülhetnek az újpestiek az új tulajnak
Duchatelet édesapja egyébként Belgium egyik leggazdagabb embere, tavaly éppen a sokszoros bajnok, nemrégiben a BL-ben is szereplő Standard Liege csapatában vásárolt magának tulajdonrészt. Ő állt személyes kapcsolatban a korábbi újpesti tulajdonossal, Tolnai Sándorral, aki figyelmébe ajánlotta a magyar klubot, ám végül nem ő, hanem fia döntött úgy, megéri befektetni a jelenleg tengernyi nehézséggel küszködő csapatba. Duchatelet bemutatkozó sajtótájékoztatóján kiemelte, nem körvonalazódik együttműködés a Standarddal, hiába a tulajdonosokat összekötő rokoni szál…

5. United-rémálom az Álmok Színházában

1930-ban kapott legutóbb legalább hat gólt hazai pályán a rekordbajnok Manchester United együttese, vasárnap délután azonban megtört a jég - az pedig már csak hab a tortán, hogy éppen a városi rivális, a dollár- és fontmilliárdokból megerősített City verte el így a port Sir Alex Ferguson bajnoki címvédő együttesén.

Mario Balotelli például kettőt rúgott, majd üzent a szurkolóknak, de ki lehet emelni a csodálatosan játszó David Silvát is, aki öt gólban játszott főszerepet. A hosszabbításban három gólt kapott a United, a nem is olyan rég még az Arsenalt ugyanezen a pályán 8-2-re elintéző csapat úgy esett össze, mint egy nedves zokni, és erre az sem mentség, hogy a 46. percben Johnny Evanst kiállította a játékvezető.
A City játékosok szerint a klub történetének egyik legnagyobb győzelmét aratták, Yaya Touré szerint a győzelem értéke akkora „mintha az Espanyol verte volna el 6-1-re a Barcát a Camp Nouban” - mindeközben Sir Alex Ferguson is elismerte, edzői pályafutásának legcsúnyább veresége volt a vasárnapi.


6. Parádézó magyar légiósok

Megtalálták góllövő cipőiket a külföldön szereplő magyar játékosok: a hétvégi bajnoki fordulóban Czvitkovics Péter, Juhász Roland, Szabics Imre és Vanczák Vilmos is gólt szerzett, ráadásként pedig mindannyian győzelmet ünnepelhettek csapatukkal.

Czvitkovics az utóbbi időben nem sok lehetőséget kapott a Kortrijk csapatában, ezúttal is csak csere volt, a 86. percben állhatott be az EL-ben parádézó FC Bruges elleni mérkőzésen, ám egy perccel később már az ő nevét skandálta a stadion, 30 méterről rúgott bombájával megnyerte csapatának a meccset.


Juhász eközben az Anderlechttel 81. percig szenvedett a sereghajtó Westerlo otthonában: a hazaiak a vezetést is megszerezték, úgy tűnt, le is győzhetik a címvédő brüsszelieket, ám ekkor érkezett a szinte csatárként játszó Juhász, és fejjel kiegyenlített. Guillome Gillet pár perccel később bekotort még egy gólt, az Anderlecht így megőrizte vezető helyét a tabellán.

Szabics Imre a Red Bull Salzburg elleni rangadón szerezte csapat második gólját, így segítve 2-1-es győzelemhez a bajnokságban csak hatodik helyen szerénykedő Sturmot, Vanczák pedig a Servette ellen győzedelmeskedő Sionban volt eredményes, idénybeli ötödik találatával pedig harmadik a góllövőlistán.

Heti Hármas

1. Simoncelli, nem feledünk!

Borzalmas tragédia miatt nem rendezték meg a hétvégi Maláj Nagydíjat a Moto GP-ben: a 24 esztendős korábbi 250-es világbajnok, Marco Simoncelli a verseny első körében elesett, a mögötte érkező Valentino Rossi és Colin Edwards azonban nem tudta kikerülni őt, mindketten áthajtottak a fiatal versenyzőn, aki a balesetben életét vesztette.


A motoros világ és egész Olaszország gyászolja a szupertehetséges versenyzőt, a legtöbb szakértő úgy véli, egy lehetséges MotoGP világbajnokot vesztett el személyében a sportág, arról nem is beszélve, hogy közvetlen személyiségével mennyi rajongót szerezhetett volna még a világbajnoki sorozatnak.

Marco Simoncelli, a Honda motorversenyzője 24 évesen a MotoGP Maláj Nagydíján életét vesztette

2. Sousa újabb rangadót bukott

Továbbra sem tud kilábalni a gödörből a bajnoki címvédő Videoton labdarúgó-csapata: a hétvégén a fehérváriak újabb rangadót buktak idegenben, ezúttal a második helyen hasító Győr ellen volt gól- és pontképtelen a csapat, Dudás fantasztikus góljával győzött az ETO a vasárnap délutáni mérkőzésen.

Csak a vak nem látja, a fehérváriak támadójátéka mennyire impotens, Alves egyedüli csatárként szinte reménytelenül gyengén játszik, gólokat is alig szerez, mégis bérelt helye van a csapatban, ahogy sokáig igaz volt ez a botrányosan teljesítő Evandróra is. A középpályán hiába áll magyar szinten magasan kiemelkedő emberanyag Sousa rendelkezésére, a Vidi képtelen uralni meccsein a pálya középső harmadát, vagy ha mégis, az uralomnak csak meddő labdabirtoklási fölény az eredménye. A játéknak nincsen sebessége, hiányoznak a ritmusváltások, a váratlan húzások, a pontos utolsó passzok - a csapat játéka fordulóról-fordulóra egyre rosszabb, nem lehet nem észrevenni, hogy a Sturm elleni BL-visszavágón még parádézó együttes lassan önmaga paródiájává züllik le. Mi már ki is mondtuk, Sousa szakmailag voltaképp megbukott a magyar bajnok kispadján.

3. Kötelest sem kímélte a Chelsea

Valamilyen rejtélyes oknál fogva a magyar kapusoknak nem megy a londoni kékek ellen, az utóbbi pár évben Fülöp Mártont rendszeresen nagyon kitömte a korábbi BL-döntős alakulat (érkezzen a magyar kapus akár a Sunderland, akár az Ipswich kapusaként a Stamford Bridge-re), idén pedig sajnálatos módon Bogdán Ádám és Köteles László is csatlakozott a pórul járó magyar hálóőrök csapatához. Igaz, ők legalább megúszták hét alatt, mind a kettejüknek ötször kellett a háta mögé nyúlnia a Chelsea elleni mérkőzésen, a különbség csak annyi volt, hogy Bogdán a Premier League-ben, míg Köteles a Bajnokok Ligájában szenvedte el a megrázó ütést.

Torres és Meireles győzelemre vezették a Chelse-t

Ja, és persze az sem mellékes, hogy míg Bogdán két gólban is nagyon benne volt (sajnos), addig Köteles voltaképp hibátlanul védett, még bravúrja is akadt, abszolút nem rajta múlott, hogy a remek napot kifogó Chelsea gyorsvonatként robogott át a BL-ben még rúgott gól nélkül álló, Tőzsér Dánielt mostanában középhátvédként foglalkoztató Genken.