Alpesi sí

Ivica Kostelic idén is a legjobb akar lenni - interjú

  • VNA

Nem kezdte rosszul az új szezont a tavalyi összetett Világkupa győztese, a horvát Ivica Kostelic, aki Söldenben egy óriás-műlesiklásban szerzett ötödik hellyel indította meg a címvédő hadjáratot.

A horvátok remek sízője előzetesen a legjobb húsz közé kerülést tűzte ki céljául Ausztriában, így érthetően elégedetten adott interjút a Nemzetközi Síszövetség (FIS) honlapjának.

- Milyen érzésekkel készültél a szezon első versenyére, mennyire volt fontos számodra a jó rajt?
- Mindig különleges dolog megkezdeni egy új évet. Ilyenkor senki sem tudja, hogy fizikailag és mentálisan milyen állapotban van saját magához és a többiekhez képest. Ez az első lehetőség az egymás elleni versenyzésre, ami fontos lehetőséget is jelent egyben. Jól sikerült számomra a verseny, de azért már látom, hogy milyen területeken kell tovább fejlődnöm.
Ivica Kostelic tavaszi térdműtétet után még jobb szeretne lenni
- Min dolgoztál különösen a nyáron, mire készültél nagyon Söldenben?
- Két napot edzettem a gleccseren a versenyek előtt, hasonlóan a többiekhez. A pálya nem sokban változott meg az elmúlt évekhez képest, így nagy újdonságok nem vártak ránk. Nehéz a pálya vonalvezetése, de én elsősorban a technikás pályákat kedvelem.

- Az előző évadban csak januárban lendültél igazán formába és annak köszönhetted az összetett Világkupa sikert is. Tervezel hasonlót idén is?
- Nem lenne értelme a szezon elején tervezésről beszélni. Ez nem tervezés kérdése, az ember vagy jó formában vagy nem. Mindig mindent beleadok, amely olykor elég, máskor viszont kevés. Tavasszal volt egy térdműtétem, ami miatt júliusig nem tudtam síelni. Emiatt minden más volt, mint a korábbi felkészüléseim során. Az alapozás elcsúszott kicsit, így szerintem a csúcsformát lehet, hogy még januárra sem fogom elérni ebben a szezonban.

- Be lehet hozni a nyári kiesett heteket? Segíthet ebben a sokéves tapasztalat?
- A rutinra ilyenkor nagy szükség van. Nekem szükségem van a versenyekre ahhoz, hogy jó legyek, csak edzéssel képtelen vagyok formába lendülni. Intenzív konditermi edzésekkel próbáltam ledolgozni az időbeli lemaradásomat, remélem sikerült.

- Nagyon sokoldalú síző vagy, aki szinte minden számban dobogó esélyes. Hol, melyik szakágban érzed úgy, hogy tudsz még fejlődni?
- A technikát mindig fejleszteni, tökéletesíteni kell. Erre különösen a lesiklásban és az óriás-műlesiklásban van szükségem. Évről-évre kis lépésekkel javulok, amelyek másnak talán fel sem tűnnek, de nekem fontosak ezek a változások, hogy igazán összeálljon a mozgásom. Idén is szeretnék a csúcson maradni, a két említett szakágban pedig tovább fejlődni, ezek a céljaim a 2011/12-es idényre. Ha a megműtött térdem bírni fogja a terhelést, akkor nem látok okot arra, hogy ne legyen ismét sikeres szezonom.