Sportdiplomácia

Öt évet hosszabbítottak a fellendülést hozó WTA elnöknővel

  • VNA

Egészen 2017-ig posztján maradhat a női teniszezők profi testületének (WTA) vezetője, Stacey Allaster, aki az utóbbi két évben sikerrel irányította a szervezetet.

A korábban a Canadian Open torna versenyigazgatójaként dolgozó amerikai sportdiplomata 2009 júliusában került posztjára, ahol az utóbbi időszakban sikeresen dolgozott, így további öt esztendőn keresztül ő töltheti be a WTA (Women’s Tennis Association) elnöki tisztét. A hírt a héten Isztambulban kezdődő WTA világbajnokság kapcsán jelentették be. „Stacey nagyon jól megérti a játékosokat. Különösen akkor, ha sérülésekről vagy marketing jellegű kérdésekről van szó” - dicsérte honfitársát a korábbi világelső, Venus Williams. Amennyiben Allaster kitölti a most aláírt szerződését, akkor ő lehet a WTA legtovább hivatalában lévő női vezetője. Az abszolút rekord azonban még messze van, azt ugyanis az 1974-86 között „uralkodó” Jerry Diamond tartja.

A játékosok elégedettek a WTA igazgatójának eddigi munkájával
A hosszabbításról szóló szavazásra a szervezet vezetőségének szeptember végi New York-i ülésén került sor, ahol egyhangúlag (7-0) döntöttek a 48 esztendős Allaster maradása mellett. „A játékosok ismernek engem, a tornák szervezői szintén. Nem kell bemutatkoznom az iparág szereplőinek sem és a szponzorokkal is jó kapcsolatban vagyok. Nem kell tehát időt pazarolnunk arra, hogy megismerjük a rendszert” - adott támpontot saját alkalmassága mellett Allaster, akinek kétéves vezetői időszaka alatt öt új szponzora érkezett a WTA-hoz, amely ilyen jellegű bevételeit ezáltal 60%-al tudta növelni.

Az utóbbi évben - a Grand Slam tornákat leszámítva - 3%-al nőtt a női tornák díjazása, az elmozdulás pedig a 2008-as bázisévhez képest még nagyobb, közel 50%-os növekedést mutat. A játékosok számára előre tervezhetőbbé tett versenynaptárnak köszönhetően az utóbbi három évben 24%-al nőtt az éljátékosok részvételi hajlandósága a kiemelt tornákon és a visszalépések száma is jelentősen csökkent. A gyarapodást és az új piacok keresését jól példázza a kedden Törökországban kezdődő WTA világbajnokság, amelynek szervezői például 42 millió dollárt fizettek azért, hogy a következő három évben vendégül láthassák a szezon végén a világ nyolc legjobb női játékosát.