NB I előzetes

Mészáros bekeményített, Kondás harcra számít

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga. A 13. forduló zárómeccsén a listavezető Debrecen az újonc Pécs otthonába látogat.

Valamit tenni kell(ett) Pécsen. Vészhelyzet ugyan nincs, az újonc összteljesítménye még mindig jobb a vártnál, ám a trend lefelé mutat. A parádés szezonkezdet után a csapat fokozatosan lejjebb csúszik a tabellán, legutóbb két hónapja, a 7. fordulóban tudott nyerni. Hazai pályán nincs különösebb gond, hiszen otthon veretlen még a PMFC, ám a hat mérkőzésből csak hármat tudott megnyerni. Úgy tűnik, a pécsiek számára a diósgyőri pofon jelentette az utolsó figyelmeztetést, a 4-0-s vereség után Mészáros Ferenc stílust váltott.      

"A héten a szokottnál keményebb volt a felkészülésünk, ebbe beletartozik az előző mérkőzés, és úgy általában az idegenbeli meccseink értékelése, elemzése is – fogalmazott a vezetőedző a vasárnapi bajnokit megelőző sajtótájékoztatón. - Jó páran kemény kritikát kaptak, és az edzéseink is nagyon erősek voltak. Úgy érzem, átestünk egy holtponton, azt vettem észre a heti munkán, hogy a kezdeti elkeseredettség elszántságba csapott át. Változtatni kell a játékosoknak, a csapatnak, és nekem is át kellett nézni, mit lehet másképp csinálni annak érdekében, hogy eredményesebbek legyünk. Mindenképpen célfutballt kell játszanunk, hiszen a Debrecennek nagyon jó a támadójátéka, erre fel kell készülnünk. A Pécs nem egy egetverően gyors csapat, többször hátrányba kerülünk a meccseken egyéni hiba, vagy egy szerencsétlen szituáció miatt, és innen nagyon nehéz felállnunk. Megvannak a helyzeteink, de rendszerint rossz döntéseket hozunk, és ami talán a legfontosabb, stabilizálnunk kell a védekezést, nem csak hátul, hanem csapatszinten is. Tiszteljük a Debrecent az eredményei miatt, de csak akkor lehet esélyünk ellene, ha lezárjuk az üres területeket, és ha mindent elsöprő elszántsággal lépünk pályára. Bízom benne, hogy a közönségünk támogatásával pontot, vagy pontokat tudunk szerezni."

A 13. forduló zárómeccsén a listavezető Debrecen az újonc Pécs otthonába látogat.Amíg a PMFC csak hazai pályán veretlen, addig a DVSC – egyedüliként a mezőnyben - vendégként is. A Loki úgy lép pályára Pécsen, hogy tudja a Győr-Videoton meccs végeredményét, bár a debreceniekre eddig sem volt jellemző, hogy túl sok figyelmet fordítottak volna a riválisokra. Igaz, nem hemzsegnek alattuk olyan csapatok, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnének rájuk. Kondás Elemér a dvsc.hu-nak adott nyilatkozatában azért megemlítette, hogy a pécsiek hazai veretlensége figyelmeztető lehet csapat számára.    

"Ellenfelünk Diósgyőrben legutóbb kapott egy négyest, de nem szabad, hogy ez megtévesszen minket, mert hazai pályán még nem kapott ki a Pécs – fogalmazott a DVSC vezetőedzője. - Otthon is veszélyesek, és biztos mindent megtesznek majd, hogy megnyerjék a mérkőzést. Ráadásul valószínűleg nem is kell motiválni őket, hiszen egy csapat ki mást akarna mindig megverni, mint az első helyen állót. Ezzel mi is így lennénk, és az eddigi ellenfeleink is ezt tették. Jó dolog, de mi is arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb együttest legyőzzük, ezt szeretnénk Pécsen is. Arra kell felkészülnünk, hogy nagyon harcos ellenféllel találkozunk, de ha ugyanazt az egységes játékot produkáljuk, amit eddig, akkor nem lehet gond."

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Pécsi MFC-Debreceni VSC
ellenfél eredmény pontszám
PÉCS
Kaposvár (NB I) 1-1 1
Siófok (LK) 2-0 1,50
Cibalia (EN) 2-0 2
Siófok (LK) 1-1 0,50
Diósgyőr (NB I) 0-4 0
Aktuális forma-index* 1,00
DEBRECEN
Diósgyőr (NB I) 5-0 2
Mezőkövesd (LK) 6-0 1
FC CFR (EN) 2-2 1
Mezőkövesd (LK) 1-0 1,50
Győr (NB I) 2-0 2
Aktuális forma-index* 1,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)