Alpesi sí

Lindsey Vonn is klubtag lett - minden szakágban győzött már

  • VNA

A női sízők közül ötödikként Lindsey Vonn is nyert már valamennyi szakágban Világkupa versenyt.

Szombaton Lindsey Vonn győzelmével rajtolt az idei alpesi sí Világkupa sorozat. Figyelembe véve, hogy az amerikai síző korábban már háromszor is megnyerte az összetett Világkupát, ez nem akkora meglepetés. Ha viszont tudjuk, hogy az óriás-műlesiklás eddig Vonn leggyengébb versenyszáma volt, amelyben sohasem nyert még VK-versenyt, akkor mindjárt szenzációnak számít az amerikai klasszis söldeni sikere. Ezzel ráadásul történelmet is írt, hiszen ő lett mindössze az ötödik olyan női síző, aki képes volt mind az öt szakágban Világkupa versenyt nyerni. „Nem hiszem el, hogy ez megtörtént, ezzel egy nagy álmom vált valóra. Mindig is akartam nyerni egy versenyt óriás-műlesiklásban is, de eddig ez elérhetetlen volt számomra. Éreztem, hogy egyszer összejöhet majd a dolog, de egészen biztos voltam benne, hogy nem Söldenben” - nyilatkozta mosolyogva a tavalyi győztes Viktoria Rebensburgot mindössze négy századdal megelőző Vonn.

Vonn már minden szakágban nyert már versenytAz alpesi sí történetében korábban az osztrák Petra Kronberger, a svéd Pernilla Wiberg és Anja Paerson, valamint a horvát Janica Kostelic volt képes arra, hogy a sportág mind az öt versenyszámában legalább egy Világkupa versenyt megnyerjen, ehhez az exkluzív klubhoz csatlakozott most Lindsey Vonn is. Az amerikai síző sikerének értékét növeli, hogy a hét folyamán csípősérülése miatt több edzést is kénytelen volt kihagyni. Vonn amúgy pályafutása 42. Világkupa versenyét nyerte meg, amivel a vonatkozó örökrangsorban is feljött a negyedik helyre, holtversenyben a svéd Anja Paersonnal. Náluk többször csak a legendás osztrák Annamarie Moser-Pröll (62), a svájci Vreni Schneider (55) és a szintén osztrák Renate Götschl (46) tudott nyerni pályafutása során.

Az amerikai sízőről korábban is köztudott volt, hogy a gyorsasági számokban férfi léceket használ és idén ezt kiterjesztette az óriás-műlesiklásra is, hiszen ezúttal ugyanolyan lécekkel versenyzett, mint olimpiai bajnok csapattársa, Ted Ligety. Saját bevallása szerint azonban ez kevés lett volna a sikerhez, ha a nyári holtszezonban nem végez sok különmunkát ebben a szakágban is.