NB I előzetes

Détári: Nézzetek a szemembe! – Szpisljak: Ez volt az álmom

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga. A 13. forduló, és egyben a magyar futball legpatinásabb párharca a Ferencváros és az Újpest összecsapása, amelyet ezúttal az Üllői úton, az Albert Stadionban rendeznek.

Kezdjük egy kuriózummal! A Fradi és az Újpest 106 éves bajnoki történelme során általában a jó helyezésekért, érmekért, bajnoki címekért harcolt. Megtörtént persze az is, hogy egyikük vagy másikuk gyengén szerepelt, arra azonban eddig nem volt példa, hogy kettejük csatája, a derbi előtt a jelenlegi mélységben érezzék egymás közelségét. Furcsa kimondani, de ha történetesen most az ősz vége jelentené a bajnokság zárását, akkor kiesési rangadónak titulálhatnánk a párharcot. Az okok ismertek, sok értelme most nincs ezeket boncolgatni, annyit talán érdemes megjegyezni, hogy a két csapat eredménytelensége szorosan összefügg a két klub gazdasági válságával. A zöldek és a lilák az elmúlt hónapokban együtt zuhantak a mélybe, a legutóbbi események viszont azt sejtetik, hogy ugyanígy kászálódhatnak ki onnan. A 12. fordulóban mindketten győzelemmel hangoltak a derbire, a napokban pedig a háttérben történtek olyan dolgok, amelyek előrevetítik a szebb jövőt. A Megyeri úton az új belga tulajdonos mentheti meg a csődtől az Újpestet, az Üllői úton pedig a kormány sietett a Fradi segítségére azzal, hogy 12 milliárdos állami pénzből egy modern stadiont építtet a jelenlegi helyére. Oda, ahol szombaton délután három órakor (ez sem illik igazán a csúcsrangadók kezdési időpontjainak sorába) senki nem gondol majd arra, hogy mi volt, és mi lesz, a résztvevőket – a pályán és a lelátókon egyaránt – csak az érdekli majd, hogy legyőzzék az ősi riválist.

Balajcza Szabolcs, Csizmadia Csaba és Rósa Dénes küzdenek a labdáért a Ferencváros-Újpest NB I-es mérkőzésen az Albert Stadionban az Üllői úton 2011-ben

OTP Bank Liga 13. forduló
Ferencváros-Újpest
Albert Stadion, 10.22., szombat, 15:00
TV: Sport1
Vezeti: Kassai Viktor (Kispál R., Ring Gy.)
Hathárom-tipp: x
Sokak számára azonban ismeretlen az a hangulat, ami a két együttes aktuális mérkőzése előtt, alatt és után övezi a meccset, és a szokásosnál feszültebbé teszi a szurkolókat. Természetesen a játékosok és az edzők sem vonhatják ki magukat a csak ezt a rangadót körülvevő felhajtás alól, a nagy kérdés mindig az, hogy mennyire tudják függetleníteni magukat a körítéstől, képesek-e csak a futballra, a győzelemre koncentrálni. A hajralilak.hu internetes portál érdekes összeállítást közölt, ebben a két csapat jelenlegi keretének tagjait állította sorrendbe aszerint, hogy ki, mennyi derbin vett részt, ezek a mérkőzések milyen eredménnyel zárultak. Ami azonnal kitűnik a listából, Balog Zoltán és Rajczi Péter ebből a szempontból utolérhetetlen, a hozzájuk legközelebb lévők is csak feleannyi Fradi-Újpest meccsnek voltak részesei. A ferencvárosi Rósa Dénes az egyetlen, aki 2003-ban kétszer az Újpest játékosaként is szerepelt derbin, akkor egy 0-0-ás döntetlen és egy 2-1-es vereség volt a mérlege. Összességében az látszik, hogy a lilák jelenlegi kerete, de főleg a kezdőcsapata sokkal rutinosabb és sikeresebb derbi-ügyben, és ez talán most is döntő lehet.

Ferencváros-Újpest
Akik már szerepeltek derbin
  M Gy D V Gk P
Rajczi Péter 10 6 2 2 16-6 20
Balog Zoltán
12
5
1
6
12-19
16
Vermes Krisztián
5
5 0 0
13-3
15
Balajcza Szabolcs 4 3 0 1 9-2 9
Pollák Zoltán 4 3 0 1 9-2 9
Takács Zoltán 4 3 0 1 9-2 9
Lisztes Krisztián 5 3 0 2 8-6 9
Szokol Zsolt 3 2 0 1 7-1 6
Kabát Péter 2 2 0 0 3-1 6
Rósa Dénes 10 0 3 6 6-16 6
Egerszegi Tamás 1 1 0 0 6-0 3
Simon Krisztián 1 1 0 0 6-0 3
Kiss Zoltán 1 1 0 0 6-0 3
Barczi Dávid 2 1 0 1 1-1 3
Kovács Dániel 1 1 0 0 1-0 3
Marko Ranilovics 2 1 0 1 1-6 3
Józsi György 2 1 0 1 1-6 3
Tóth Bence 2 1 0 1 1-6 3
Andrezinho 2 1 0 1 1-6 3
Csizmadia Csaba 3 1 0 2 1-7 3
Balajti Ádám 1 0 0 1 0-1 0
Tajthy Tamás 1 0 0 1 0-1 0
Lázár Bence 1 0 0 1 0-1 0
Rubus Tamás 1 0 0 1 0-1 0
Liban Abdi 2 0 0 2 1-3 0
Fitos László 2 0 0 2 2-4 0
Junior 1 0 0 1 0-6 0
Maróti Béla 1 0 0 1 0-6 0
Ferencváros-Újpest
Akik még nem szerepeltek derbin
Ferencváros: Végh Zoltán, Jova Levente, Gyenes Dávid, Fülöp Noel, Grúz Tamás, Mark Otten, Martin Klein, Sváb Dániel, Vattai Balázs, Alekszandar Jovanovics, Gárdos András, Juha Hakola, Vass Máté, Zsivoczky Norbert, Honma Kazuo, Oláh Lóránt, Pölöskey Péter, Somaila.
Újpest: Bozsó Antal, Balogh Balázs, Dvorschák Gábor, Horváth Tamás, Litauszki Róbert, Magos Mátyás, Wilson Electo, Bojan Mihajlovics, Üveges Szabolcs, Bognár István, Darko Markovics, Remili Mohamed, Zamostny Balázs, Szabó Bence, Popovics Bertold, Nagy Patrik, Széki Attila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az edzők a nagy rangadók előtt nyilván megpróbálják levenni játékosaikról a terhet, általában azt hangoztatják, hogy ez a meccs is olyan, mint a többi. Ugyanakkor tudják ők is, hogy ez nem teljesen igaz, a Fradi-Újpest párharc tekintetében meg különösen nem. Détári Lajos is megpróbált nem, vagy legalább is nem túl sokat foglalkozni azzal, hogy szombaton az Újpest lesz az ellenfél, ugyanakkor a hatharom.com kamerája előtt elismerte, ez a mérkőzés unikum a magyar futballban, s mint ilyenre, nem csak a játékosok, hanem a szurkolók is kiemelten készülnek.

"Minden soron következő ellenfelünket le szeretnénk győzni, így az Újpestet is" – nyilatkozta Détári az ftc.hu-nak – "Megértem, ha a szurkolóknak nagy boldogság az, ha az Újpestet megverjük, de mi profi sportolók vagyunk, nekünk minden mérkőzésen győzni kell, ugyanakkor a Ferencváros számára nem ez lesz a mindent eldöntő mérkőzés. Bízom a csapatban, bízom abban, hogy megszerezzük a győzelmet. Ehhez hideg fej és meleg szív kell, és az, hogy mindenki érezze át, milyen helyzetben vagyunk. Mi nem foglalkozunk a kelleténél többet az Újpesttel, a saját játékunkat szeretnénk játszani és nyerni akarunk."

Zoran Szpisljakra sem lehet ráfogni, hogy derbi-szakértő lenne, eddig csak nézőként volt alkalma megtekinteni egy-egy Fradi-Újpest rangadót. Most a kispadról kell irányítania csapatát, ami az Albert Stadionban nem igazán irigylésre méltó feladat.

"Egy ilyen meccs előtt az ember jobban készül, izgatottabb, az én fejemben is sok gondolat kavarog" – fogalmazta meg a találkozóval kapcsolatos várakozásait, érzéseit az újpestiek vezetőedzője a klub honlapján. - "Tisztában vagyok vele, hogy mekkora presztízse van ennek a meccsnek, és remélem, hogy lesz még lehetőségem Ferencváros-Újpest mérkőzésen a csapatot irányítani. Minden edző arról álmodik, hogy minél több ilyen rangadón részt vehessen. Nagyon örülök, hogy nekem is megadatott ez a lehetőség. Már gyerekkoromban hallottam, hogy ez a meccs mekkora eseménynek számít. Akkoriban nem is néztük, hanem rádión hallgattuk. Amikor Magyarországra jöttem dolgozni, akkor már láthattam élőben is néhány derbit. A 6-0-s újpesti sikert volt szerencsém a Szusza Ferenc Stadionban megtekinteni, már az is hihetetlen élmény volt, pedig csak a lelátóról követhettem az eseményeket."

Szpisljak helyzetét nehezíti: úgy kell(ett) kivezetnie az Újpestet a gödörből, hogy közben a Megyeri úton egy sokszor követhetetlen, érthetetlen háttérmunka zajlott, kirúgások, lemondások okoztak zavart, s eközben a klub is a csőd szélére került.

"Úgy gondolom, hogy két részre kell választani a dolgokat" - folytatta az edő. - "Az öltözőben és az edzéseken csak a futballal, a mérkőzésekkel foglalkozunk. Természetesen ránk is hatással van a háttér, de megpróbáljuk minél jobban kizárni ezeket a dolgokat, és csak a focira koncentrálni. Büszke vagyok a játékosaimra, hiszen nekik mindig az aktuális mérkőzés a legfontosabb. Újra azt kell mondanom, hogy a védekezésben kell a legtöbbet javulnunk. Maximálisan kell koncentrálnunk kilencven percen keresztül. Nem szabad egy pillanatra sem kihagyni, mert az mindig megbosszulja magát. Az előre játékkal továbbra is elégedett vagyok, szinte minden meccsen sok helyzetet dolgozunk ki. Szombaton a védekezés lesz a döntő. Minden győzelem jólesik a csapatnak és a szurkolóknak is, minden mérkőzés ad egy kisebb lökést a továbbiakra, de a Ferencváros ellen természetesen dupla öröm lenne, ha nyernénk."

 Détári Lajos nem mondta ki ezt ennyire konkrétan. Az ftcbaratikor.hu-nak ő fogalmazta meg mindenki közül talán a legfrappánsabban, mi a tétje ennek a meccsnek: "Minden játékostól azt kérem, a mérkőzés után úgy jöjjön le a pályáról, hogy az eredménytől függetlenül a szemembe tudjon nézni."

Ferencváros-Újpest
Meccsek és gólok
Helyszín Mérk. FTC-győzelem Döntetlen Újpest-győzelem
Üllői út 69 42 16 11
Megyeri út 66 19 22 25
Népstadion 55 20 15 20
Népsziget 13 9 3 1
Soroksári út 4 4 0 0
Amerikai út 1 0 0 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két csapat eddigi 208 bajnoki mérkőzéséből 94-et nyert a Fradi, 58-at az Újpest, 56 pedig döntetlennel végződött. A gólkülönbség 397–298, a Ferencváros javára.

A legtöbb gól az 1976. május 15-én a Népstadionban rendezett FTC-Újpest 3-8-as meccsen született. Mindkét csapat rekordja nyolc gól. Az Újpest a már említett 8-3 alkalmával érte el ezt, az FTC pedig 1950. május 21-én, az Üllői úton nyert 8-1-re.

Forma index (a lgutóbbi öt mérkőzés alapján)
  ellenfél eredmény pontszám
FERENCVÁROS      
  Videoton(NBI) 0-1 0
  Kaposvár(LK) 0-2 0
  Kaposvár(LK) 2-2 0,75
  ESMTK(EH) 2-1 1,50
  Pápa(NBI) 2-1 2,50
Aktuális forma-index*     0,95
ÚJPEST      
  Haladás(NBI) 4-1 2
  Vasas(NBI) 0-3 0
  Szolnok(LK) 1-0 1
  Szolnok(LK) 3-1 1,50
  ZTE(NBI) 4-2 2
Aktuális forma-index*     1,30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)