Rögbi-vb

Óriási küzdelemben lett bronzérmes Ausztrália rögbi-világbajnokságon

  • Pelbát Levente
Címkék:

Az Új-Zélandon rendezett hetedik rögbi-világbajnokságon péntek reggel vívott meg a harmadik helyért járó bronzért Ausztrália és Wales csapata. A sárga mezes ausztrálok 21-18-ra verték a piros mezes végig kitartóan harcoló walesieket.

Az ausztrál rögbi-válogatott ünnepli a Wales felett aratott győzelmét az Új-Zélandi rögbi-vb bronzmeccsén
A csalódott csapatok csatájaként fémjelzett találkozón a várakozások ellenére gigászi párharc dúlt. Mindkét válogatott mozgósítani tudta maradék tartalékait és testi épségüket egyáltalán nem kímélve - persze a rögbiben szó sem lehet ilyesmiről - rohantak rá egymásra.

Mindjárt a meccs elején a walesiek tudomására hozták az ausszik, hogy nem lesz sétagalopp számukra a pénteki nap. Hamar a célterület közelébe értek, folyamatosan áttörve a walesi falat. Brutális jelenet történt a 10. percben: a 11-es számú walesi, Shane Williams felszabadító rúgást akart végrehajtani, amikor két sárga mezes is keményen belerepült a térdébe. Szerencsére megúszta sérülés nélkül a veterán játékos.

Nem sokkal később, a 12. percben Ausztrália célt vitt Berrick Bames révén, a jutalomrúgást pedig a fiatal tehetség James O’Connor értékesítette (7-0). Ezután Wales a 20. percben bűntetőből szerezett pontokkal szépített (7-3). A 28. percben O’Connor kapufára rúgott egy ausztráloknak megítélt büntetőt. A 30 km/órás szél igencsak megnehezítette a rúgók dolgát ezen az új-zélandi estén. Az első félidő végéig már nem született pont, mivel két bűntető is kimaradt.

A második játékrészben is rögtön mellé ment James Hook büntetőrúgása a walesi oldalon. A 49. percben a britek vittek célt, a tapasztalt Shane Williams tette le a labdát Ausztrália területén. Az extrát ugyancsak Hook vétette el, de így is 7-8-ra módosult az állás a walesiek javára. Viszont nem sokáig tartott az örömük, mivel O’Connor kétszer egymás után a póznák közé lőtte a labdát (13-8). A 68. percben tovább nő a sárgák előnye, az első cél szerzője, Bames bombázott dropból a kapuba (16-8). Wales ezt követően ugyan szépített egy bűntetőből, de a 76. perc eseménye meghozta a kegyelemdöfést a szigetországiaknak, Ben McCalman célba ért 5 pontért, de O’Connor extrája újfent széles lett (21-11). A bronzérem sorsa eldőlt, ám Wales nem adta fel, nagy rohamot kezdett a hajrában, és 32 passzból célt is vittek Leigh Halfpenny révén, és a jutalomrúgásuk is érvényes volt (Stephen Jones), így 21-18-ra nyertek végül az auszik.

Ez a mérkőzés igazán remek propagandája volt a rögbisportnak. Férfias, „soha-nem-adom-fel” összecsapást láthattak a nézők. Az első világbajnokságon is ugyanez volt a párosítás a harmadik helyért, most azonban fordult a kocka, és az ausztrálok nyakában „csillog” a bronz.