Magyar foci

Megengedhetetlen, hogy bárki is kezet emeljen a bíróra - Borbély Zoltán

Címkék:

A Magyar Labdarúg Szövetség jogi- és sajtóirodájánának vezetője, Borbély Zoltán volt a Digisport Reggeli Start című műsorának pénteki vendége, aki többek között beszélt, a magyra pályákon tapasztalható erőszakról, a játékvezetők védelméről, a 2012-ben Magyarországon esedékes FIFA-kongresszusról valamint a magyar válogatott vilánraglistás helyezéséről is.

Az MLSZ illetékese szerint komoly gondot jelent Magyarországon a játékvezető bántalmazása, ami ellen ezentúl a szövetség határozottan és kemény kíván fellépni.  "Lehet, hogy most nagyon rákoncentráltunk a bíróverésekre ezért lehet, hogy semmivel nincsen több, de nagyon nézzük. Úgy tűnik, mintha sok lenne. Az megengedhetetlen, hogy akármilyen megyei osztályban bárki is kezet emeljen a játékvezetőre".  A játékvezető bizottság elnökét, Berzi Sándort az utóbbi időben többen is kétségbeesve megkeresték, hogy félnek ilyen-olyan mérkőzésekre járni. "A futsaltól kezdve, a női meccseken is át mindenhol előfordul" - mondta Borbély arra a kérdésre, hogy hol lelhető fel a leggyakrabban a fent említett probléma. Az MLSZ a jövőben tehát kiemelt figyelmet szentel azok szankcionálásra akik megütik a bírót, " mert az ökölvívás nem futballpályára való".

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi- és sajtóirodájának vezetője
A műsorban szóba került a Kecskemét csapatának nagy vihart kavart "cselekedete" a Paks elleni Ligakupa-mérkőzésen, amikor is a lila-fehérek hét játékosa - a játékvezető előzetes tájékoztatása után - hasmenésre hivatkozva mérkőzés közben levonult a pályáról. Az MLSZ ezt az ügyet a jövőhéten tárgyalja, de ahogy Borbély Zoltán fogalmazott nem tudni, milyen döntést hoz majd az ügyben. "Komolyan mondom, hogy én magam sem tudom, mi lesz enne a történetnek a vége, mert csoportos hasmenést egyelőre nem ismer a szabályzat. Meg kell vizsgálni, hogy kinek milyen szerepe volt ebben az egészben, meg kell vizsgálni, mit lehet ilyenkor tenni".

A finnek elleni utolsó Eb-selejtezős mérkőzés után a magyar válogatott kilenc helyet hátrébb csúszva immáron a 36. pozíciót foglalja el a FIFA legfrissebb világranglistáján

"Én ranglista-párti vagyok, mert valahogy azért méri a csapatok teljesítményét. Ha megnézzük az első tíz helyezettet és azt, hogyan cserélgetik egymást a csapatok, nagyjából visszatükrözi az erőviszonyokat. Ugyanakkor amíg most a történetünk legjobb helyezését értük el, addig a legrosszabbat akkor, mikor világbajnoki-pótselejtezőt játszottunk. Ez egy érv a ranglista ellen, de akkor is azt mondom, hogy kimutathatók a változások."

Végezetül szóba került az új nemzeti stadion építése - illetve nem építése is. Borbély Zoltán elmondta, hogy ebben az ügyben nem az MLSZ rendelkezik a döntés joga felett, valamint, hogy nyilván az ország gazdasági helyzete sok minden befolyásol. A sportvezető ugyanakkor elárulta azt is, hogy egyelőre csak annyi bizonyos, hogy valamikor felépül az új futballaréna, de hogy 40 esetleg 60 ezres stadion húznak-e majd fel, azt egyelőre még nem lehet tudni.