Davis Kupa

Februárban fogadjuk az íreket, de nincs fedett salakpályánk

A magyar tenisz-válogatott februárban az írek ellen játssza a 2012-es évi Davis Kupa első fordulóját, amely párharcban a mienk a pályaválasztók. Ugyan a magyar csapatnak köztudomású, hogy a salakborítás fekszik a legjobban, a téli időpont miatt elképzelhető, hogy mégsem ilyen pályafelületen bonyolítják le a mérkőzéseket.

A magyar Davis Kupa-csapat A probléma abból adódik, hogy Magyarországon jelenleg nincs olyan fedett létesítmény, amely a Davis Kupa követelményeinek megfelel és salak pályával rendelkezik. Noha a játékosok és szakvezetők is azon a véleményen vannak, hogy a "vörös szőnyegen" jó esélye volna a magyar csapatnak a továbbjutásra, mégis elképzelhető, hogy keménypályán rendezik majd meg a párharcot.

"Tisztában vagyunk vele, hogy a játékosok többsége a salakot preferálná egyfelől azért, mert azon érzik otthonosabban magukat, illetve azért is, mert az írek nem igazán rajonganak ezért a borításért" - mondta Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára. "Az MTSZ-nek van egy saját pályája, amin a 2008-as Fed kupát, illetve a 2009-es győri Davis kupát játszottuk a bolgárok ellen. Ez egy opció, azonban ez a pálya sajnos nagyon gyors, ami kifejezetten az íreknek kedvezne. Egy másik lehetőség egy kifejezetten lassú keményborítás lenne, hasonlóan a britek elleni találkozón alkalmazotthoz. A harmadik verzió szerint salak pályát építenénk, ami szakmailag a legmegfelelőbb megoldás lenne" - vázolta fel a lehetőségeket a szervezet hivatalos honlapján a sportvezető.

A magyar csapatnak általában a lassabb salakpályán tudja legjobbját nyújtani, ami részben abból fakad, hogy a hazai játékosok leginkább ezen a felületen gyakorolnak és edzenek.

"Salakon lennének a legjobbak az esélyeink, lassú keménypályán is mi lennénk talán a favoritok, egy gyors keménypálya azonban erősen csökkenti a reményeinket. Nagyon nagy előny a hazai pálya, ezt legutóbb pozitív értelemben júliusban éreztük, amikor éppen a nagyszerű közönség buzdítása járult nagyban hozzá a sikerhez" - tette hozzá Richter. 

Kérdés persze, hogy a szövetségnek van-e arra anyagi kapacitása, hogy egy hétvége erejéig megépítsen egy salakborítású teniszpályát - amennyiben nincs, akkor a mieink számára kedvezőtlen körülmények között kellene legyőzni az esélytelenebbnek tartott ír válogatottat.