Vízilabda

A Szeged a Partizanhoz, a Honvéd a Savonához látogat

  • MTI

Mind az öt érdekelt magyar együttes vízbe száll a férfi vízilabdacsapatok európai kupasorozataiban ezen a hétvégén.

A Bajnokok Ligájában a korántsem oktalanul gyilkos csoportnak is nevezett négyes mindhárom magyar résztvevője szombaton játszik a 16 gárdát magában foglaló főtábla nyitófordulójában: a honi bajnoki döntőnek is beillő párosításban az Eger este 8 órától ütközik meg a Vasassal a Bitskey uszodában, s ugyancsak 20 órától játszik a Szeged a kvartett egyetlen külföldi tagjával, a BL-címvédő Partizan Beograddal a szerb fővárosban.

Utóbbi csatának egyik fő kérdése: több nagyágyúja nyári távozása nyomán mennyire gyengült meg a június eleji sikerével a világ legjobb klubcsapatává avanzsált belgrádi alakulat? Általános szakmai vélemény szerint a mostani már semmiképpen sem annyira erős gárda, mint amelyik a Final Four döntőjében az eladdig majdhogynem egyeduralkodó olasz Pro Reccót - a három magyar olimpiai bajnok, Benedek Tibor, Kásás Tamás és Madaras Norbert együttesét - 11-7-tel alaposan elintézte, már csak azért sem, mert a Partizan két legjobb játékosa, Pijetlovic és Prlainovic a nagy diadalt követően éppen a reccóiak "világválogatottjához" igazolt át...

Az Eger-Vasas BL-meccs - amely egy hónappal előzi meg a két együttes november 21-én esedékes magyar bajnoki rangadóját - akárcsak a legutóbbi honi ob I-es fináléban, most "nemzetközi vizeken" is kiélezett küzdelmet, szoros végkifejletet ígér. Az első kör ugyan nem dönt még semmiről, hiszen összesen hat csoportforduló alapján dől el a sorrend, ám minden pontnak, sőt előfordulhat, hogy minden gólnak jelentősége lesz, miután a körmérkőzések végeztével a négyesből az első kettő jut be a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.

A második számú kontinentális sorozatban, a LEN Kupa örökébe lépett Eurokupában a nyolcaddöntős párok első összecsapásait rendezik meg ezen a víkenden. A Honvéd a trófeát legutóbb elhódító Savona vendége lesz szombaton (kezdés 20:30 ó), s hogy a magyar gárda megőrizze az esélyt a negyeddöntőbe kerülésre, biztató eredményt kell elérnie az olaszoknál, mielőtt azokat november 9-én fogadná a Kőér utcában. A Szolnok ugyanakkor idehaza kezd (17 ó) az orosz Sturmmal, s természetesen azzal a szándékkal száll medencébe, hogy minél tetemesebb előnyt szorgoskodjék össze a két és fél hét múlva esedékes visszavágóra.

Európai kupák
A magyar csapatok programja
Bajnokok Ligája, főtábla, C csoport, 1. forduló:
ZF-Eger - TEVA-Vasas-UNIQA szombat 20 ó
Partizan Beograd (szerb) - Szeged-Beton VE, Belgrád szombat 20 ó
Eurokupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Savona (olasz) - Groupama-Honvéd szombat 20:30 ó
Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP - Sturm 2002 (orosz) vasárnap 17 ó