Férfi kézilabda BL

A Medvék látogatnak a veszprémi oroszlánbarlangba

Szombat délután az orosz Csehovszki Medvegyi alakulata látogat az MKB Veszprém otthonába, a Bajnokok Ligája B-csoportjának negyedik fordulójában. A moszkvai gárda eddig még nyeretlen a BL-ben, de a hazai pályán impozáns mérleggel rendelkező magyar bajnok ellen mindent megtesznek majd, hogy ez megváltozzon.

Az orosz csapat botlott a Kielce ellen
A magyar és az orosz bajnok még soha nem találkozott egymással hivatalos tétmérkőzésen, de azért felkészülési tornákon már megmérkőztek egymással a felek.

2006-ban Ascherslebenben, Németországban a Bajnokok Tornájának csoportmérkőzésen a veszprémiek a frissen igazolt, 17 védést bemutató Dejan Perics vezérletével 29:27-re győztek, tavaly pedig a Veszprém Aréna adott otthont a két csapat felkészülési meccsének, amikor szintén a Veszprém győzedelmeskedett, ezúttal 32:30-ra - olvasható az mkbveszprem.eu emlékeztetőjében.

A moszkvai gárda 2002-ben indult először mostani nevén az orosz élvonalban, és az azóta eltelt kilenc évben rendre ők szerezték meg az aranyérmet. A Csehovszki tehát jelenleg az orosz kézilabdázás vezető klubja, melynek gerincét a nemzeti válogatott adja. A nemzetközi porondon is egyre sikeresebb az együttes: 2006-ban megnyerték a Kupagyőztesek Európa Kupáját, 2010-ben pedig bejutottak a Bajnokok Ligája első ízben megrendezett négyes döntőjébe (FinalFour), ahol végül a negyedik helyet sikerült megszerezniük.
 
A tavalyi évben a negyeddöntő jelentette számukra a végállomást, a későbbi bronzérmes német HSV Hamburg 12 góllal bizonyult jobbnak náluk az akkori párharcban. Idén a "medvék" eddig talán a várakozáson alul szerepelnek az elitligában, mert ugyan a második körben bravúros döntetlent értek el az Atlético Madrid (30-30) vendégeként, de hazai pályán előbb szintén remiztek a Füchse Berlinnel (31-31), majd múlt hétvégén váratlanul kikaptak a Veszprém által magabiztos legyűrt lengyel Kielcétől. Az oroszok pillanatnyi formáját tehát nehéz kiszámítani, az eddigi eredmények is azt igazolják, hogy a B jelű csoport, bizony rendkívül kiegyenlített.

Ezen okból kifolyólag nagyon komolyan kell vennie az MKB-nak az oroszok elleni találkozót, mert amennyiben hazai pályán veszítene pontokat a bakonyi csapat, jelentősen veszítene jelentőségéből a Lengyelországban aratott fényes győzelem.

Vujin megszórná a medvéket is "A Csehovszki nagyon jól játszott az első két fordulóban, hiszen a Berlin és a Madrid ellen is pontot tudott szerezni, igaz, a Kielce elleni vereségük meglepetés volt. Mindkét csapat számára nagyon fontos lesz a győzelem, ezért nagy csata várható a pontokért. Nem szabad elfelejteni, hogy a Medvegyi 2010-ben bejutott a Final4-ba - ez pedig önmagáért beszél" - mondta Marko Vujin (14), akit az ehfcl.com interjúvolt meg a mérkőzés előtt. A Veszprém Arénában azonban minden csapat ellen az MKB számít az esélyesnek, azonban a szerb átlövő szerint ez fordítva is elsülhet. "Nagy előnyt jelent számunkra, hogy hazai környezetben léphetünk pályára, de ez egyben nagyobb terhet is jelent a csapatunknak, hiszen megnőnek az elvárások is" - mondta a BL tavalyi kiírásának gólkirálya, aki 21 találatával idén jelenleg a 4. helyen áll. Az Atlético Madrid otthonában elszenvedett csúfos vereség után most valóban azt várják a magyar kézilabdabarátok, hogy odahaza újra nyerjen az MKB. "Javulnunk kell védekezésben és támadásban egyaránt, meg kell állítanunk az oroszokat, de az nem lesz egyszerű feladat. Minden játékosunknak a legjobb formáját kell hozni ahhoz, hogy nyerni tudjunk ezen a fontos meccsen. A győztes versenyben marad a továbbjutásért, míg a vesztes csak álmodozhat a legjobb 16 közé kerülésről." - foglalta össze a lényeget Marko Vujin.

Mocsai Lajos köztudomásul nagy tisztelője az orosz iskolának, a veszprémiek szakvezetője szerint ez a Csehovszki még a nemzeti csapatot is felülmúlja játékerőben.  "A moszkvai csapat döntetlent játszott otthon egy nagyon erős Berlinnel és ez a csapat erősebb, mint az orosz válogatott" - mondta Mocsai Lajos a Hathárom Tv kamerájának nemrégiben.

Az orosz válogatott sztárjai mellett - Csipurin, Rasztvorcev, Filippov, Dibirov, Koksarov - az ukrán Szelmenko és a fehérorosz Harbok nevét kell kiemelni a Medvék közül, ráadásul Vlagyimir Makszimov révén a kispadon is nagy tudású szakemberrel büszkélkedhetnek. A magyar csapatból mindenki bevethető állapotban lesz szombaton, egyedül a bokasérüléséből lábadozó Fazekas Nándorra nem számíthat a veszprémiek szakmai stábja.

Bajnokok Ligája
B-csoport 4. forduló
MKB Veszprém - Csehovszki Medvegyi szombat 16.15 Tv: Digisport
Veszrém Aréna, V: Horacek, Novotny (cseh)
A csoport többi mérkőzése:
Vive Kielce - Bjorringbro-Silkeborg szombat 15.00
Füchse Berlin - Atlético Madrid szombat 15.30 Tv: Eurosport 2

 

 

 

 

 

 

B-csoport
Az állás
1. BM Atlético Madrid 3 2 1 0 5 p
2. Füchse Berlin 3 2 1 0 5 p
3. MKB Veszprém KC 3 2 0 1 4 p
4. Csehovszki Medvegyi 3 0 2 1 2 p
5. KS Vive Targi Kielce 3 1 0 2 2 p
6. Bjerringbro-Silkeborg 3 0 0 3 0 p