NBA

Nincs egyezség, világ körüli turnéra mennek a sztárok

  • MTI

Egy rutinos közvetítő sem tudta közelebb hozni a felek álláspontját az elmúlt két napban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) zajló bérvitában, amely miatt már törölték az idény alapszakaszának első két hetét.

A NBA sztárok Európa felé veszik az irányt A harminc klub, illetve a játékos-szakszervezet képviselőivel egyeztető ügyvéd, George Cohen korábban a labdarúgó- (MLS), a baseball- (MLB) és júliusban az amerikaifutball-liga (NFL) bértárgyalásainak rendezésében is közreműködött. A tárgyalássorozat csütörtökön (ma) folytatódik New Yorkban.   

Az alapszakasz november 1-én kezdődött volna, ám az már biztos, hogy a november 14-ig kiírt összes meccs elmarad. A játékosok így összesen 170 millió dollártól esnek el. A vita az NBA évi 4,3 milliárd dolláros bevételének elosztása felett folyik, továbbá a klubtulajdonosok számára előírt fizetési maximumról.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

Közben a liga legnagyobb sztárjai - köztük Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade és Carmelo Anthony - bejelentették, hogy világ körüli turnéra indulnak október 30-tól november 9-ig. A hat állomás között szerepel London, Puerto Rico, Makaó és Ausztrália is. A költségeket egy atlantai üzletember állja, a kosarasok gázsija fejenként egymillió dollárig terjed, a bevételek egy részét jótékony célokra ajánlják fel