Forma-1

Húsz évvel ezelőtt nyerte harmadik vb-címét Ayrton Senna

  • MTI
megosztom

Húsz esztendeje nyerte harmadik, egyben utolsó világbajnoki címét az 1994-ben elhunyt Ayrton Senna, minden idők egyik legjobb Forma-1-es pilótája.

A brazil autóversenyző a 1991. október 20-án a Japán Nagydíjon, egy futammal a zárás előtt biztosította be végső sikerét, ezzel négy éven belül a harmadik vb-címét szerezte meg. A szuzukai 53 körös versenyt ugyan csapattársa, az osztrák Gerhard Berger nyerte meg, de Sennának a második hely is elég volt a diadalhoz. A dél-amerikai pilóta később elmondta, hogy szándékosan engedte át az első helyet Bergernek.

Senna a Forma-1 történetének egyik legsikeresebb versenyzője

Senna 161 futamon indult és 41 győzelmet aratott az autósport elitkategóriájában, az időmérő edzéseken 65-ször volt a leggyorsabb, további 22 alkalommal startolt az első sorból. A versenyeken összesen 13,645 km-en, 982 körön át vezetett. 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben volt világbajnok.

Az 1994. május 1-jén rendezett San Marinó-i Nagydíjon szenvedett halálos kimenetelű balesetet: 217 km/órás sebességgel csapódott a betonfalnak az imolai pálya Tamburello-kanyarjában, és az életét már nem sikerült megmenteni. Az akkori miniszterelnök, Itamar Franco háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Brazíliában, a búcsúztatón pedig becslések szerint hárommillióan vettek részt.

megosztom