Bajnokok Ligája előzetes

Wenger franciahonban is nyerne, pályán a Barca, a Milan és a Chelsea

A keddihez hasonlóan a szerdai játéknapon is nyolc találkozót rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben, ahol a Köteles Lászlót és Tőzsér Dánielt a soraiban tudó belga bajnok a Chelsea vendége lesz, míg Huszti Szabolcs csapata Ukrajnába látogat. A Barcelona és a Milan könnyű mérkőzések elé néz, míg a bajnokságban egyaránt botladozó Arsenal és a Marseille Franciaországban néz farkasszemet egymással.

E-csoport

Chelsea - Genk 20.45
hatharom-tipp:1 
A londoni Kékek eddig egy győzelmet és egy vereséget tudnak felmutatni az elitsorozat E-csoportjában, de a szerdai találkozó után alighanem gyarapítani fogják az eddig megszerzett pontjaik számát. André Villas-Boas együttese a Premier Leuage-ben is remekül szerepel, a hétvégén könnyűszerrel győzte le az Everton csapatát, és a Manchester United elleni zakót leszámítva idén még nem ízlelhették meg a vereség ízét. Ha a belgák elleni két mérkőzésen a Chelsea begyűjti a hat pontot, alighanem meg lesz a továbbjutás a számukra, márpedig a portugál szakvezetőt azért vitte Londonba Roman Abramovics, hogy végre elhódítsa neki a BL-trófeát. A Genk csapatában ott lehet a kezdőben Köteles László és Tőzsér Dániel is, mesterük, Mario Been pedig a bajnokságban mutatott rossz forma ellenére bízik a jó futballban. "Többször láttam a Chelsea-t játszani és azt kell, mondjam, hogy különösen nehéz mérkőzések várnak ránk. A Chelsea-t olyan játékosok alkotják, akik szeretik játszani a futballt, ezért nekünk is meg kell próbálnunk élvezni a játékot." Hogy a két csapat mire megy egymással azt a hatharom.com ÉLŐ szöveges tudósításának segítségével nyomon követheted.

Bayer Leverkusen - Valencia 20.45
Tv: Digisport
hatharom-tipp:2
A csoport egyértelmű rangadóját a Bayer Leverkusen és a Valencia vívja. A németek legutóbb 2:0-ra verték hazai pályán a Genket, míg a spanyolok a Mestallában a hajrában mentettek pontot a Chelsea ellen. A Valencia azonban még nyeretlen az idei kiírásban, a Chelsea mögött a másik továbbjutó helyért éppen a Leverkusennel vívhat majd ádáz harcot. A Denevérek hátvédje, Adil Rami úgy érzi, csapata nincs könnyű helyzetben, de a győzelemre játszik majd a BayArenában. "Hat játékosunk is hiányozni fog, ezért minden erőnkre szükségünk lesz Németországban. Ha úgy tudunk majd játszani, mint a Barcelona vagy a Chelsea ellen, akkor megszerezhetjük a három pontot". A Leverkusennek a továbbjutás szempontjából égető szüksége lehet a három pontra, hiszen a hátralévő fordulókban még ellátogat Spanyolországba és Belgiumba, valamint fogadja majd a Chelsea-t.

A holland gólgyáros mostanában egyedül viszi az Arsenal szekerét - vajon így lesz ez Marseille-ben is?

F-csoport

Olimpique Marseille - Arsenal 20.45
Tv: Digisport
hatharom-tipp:x
Didier Deschamps alakulata sokak meglepetésére két mérkőzés után hat ponttal vezeti az F jelű négyest, ráadásul a dél-francia csapat eddig még gólt sem kapott a sorozatban. Az Arsenal elleni mérkőzésen ennek ellenére nem számítanak egyértelmű esélyesnek, hiszen a nemzetközi rutin mindenképpen Arséne Wengerék mellett szól. Az Ágyúsok történetének egyik legpocsékabb szezonkezdését produkálták a bajnokságban, a nyáron távozó kulcsemberek hiányát egyelőre nehezen viseli el a szebb napokat is látott klub. Az ellenfelek számára félelmetes hangulatú Vélodrome-ban az angoloknak nem lesz könnyű dolguk már a pontszerzést tekintve sem, de Arséne Wenger tisztában van azzal, hogy mennyire fontos, hogy jól jöjjenek ki a franciák elleni párharcból. "Az OM nagyon jól védekezik, és abból pedig remek ellentámadásokat képes vezetni. Ehhez a taktikához megvannak a megfelelő embereik, akik erősek és gyorsak: Loic Remy, Adre Ayew, Mathieu Valbuena vagy Lucho Gonzalez is nagyon veszélyes az ellenfelekre nézve". Az angolok francia menedzsere szerint a csoport állása pillanatnyilag nagyon csalóka, mert a Borussia Dortmund még csak most játszik a csoport leggyengébb alakulatának vélt Olimpiakosz Pireusszal. Közös a két csapatban, hogy a Marseille és az Arsenal is gyengén szerepel hazája bajnokságában, az Arsenal pillanatnyilag a 10., míg az OM a 15. helyen található. Hiányzók mindkét oldalon akadnak majd: a hazaiaknál, Stéphane Mbia és Djimi Traoré, míg a vendégeknél Gibbs, Vermaelen, Wilshere és Diaby a maródi.

Olimpiakosz Pireusz - Borussia Dortmund 20.45
hatharom-tipp: 2
Jürgen Klopp csapata a hétvégén egy félidőt emberhátrányban játszva tudta megnyerni a Werder elleni idegenbeli bajnokiját, amely nagy lökést adhat a szezont kissé enerváltan kezdő német bajnoki címvédőnek. A Dortmund a BL-ben eddig még csupán egy döntetlent tudott elérni odahaza az Arsenal ellen, így két forduló után máris három pont a hátránya a továbbjutást jelentő második helyezettől. A sárga-feketék az Olimpiakosz ellen "tornázhatják" fel magukat a tabellán, de azért Athénban, több tízezer görög fanatikus előtt nem könnyű az élete egyetlen csapatnak sem.

G-csoport

Shaktar Donyeck - Zenit Szentpétervár
20.45 hatharom-tipp:1
Az ukrán-orosz párharcok a történelmi múlt miatt mindig különös pikantériával bírnak, "élesíti" a mostani párharc fontosságát, hogy mindkét alakulat hatalmas meglepetésre pontot, illetve pontokat vesztett a ciprusi APOEL ellen. Az ukránok az utóbbi években oda-oda értek a BL-nyolcaddöntőjébe, de a mostani kiírásban eddig várakozáson alul szerepelnek. A két forduló alatt begyűjtött egy pontra nem lehetnek büszkék a "bányászvárosiak", de mivel igen kiegyenlített ez a kvartett, egy győzelemmel gyorsan kedvező pozícióba lehet kerülni. A Huszti Szabolcsot is a soraiban tudó Zenit legutóbb értékes győzelmet aratott odahaza az EL-győztes Portóval szemben, Luciano Spallettiéknek azonban még sokba kerülhet a Cipruson elszenvedett vereség.

Porto - APOEL 20.45
hatharom-tipp:1
A portugál rekordbajnok már megmérkőzött a fent említett két csapattal, és ha pusztán ezt vesszük figyelembe, akkor akár hízelgőnek is mondható a megszerzett három pont. Amennyiben a "Sárkányok" jól jönnek ki a ciprusiak elleni két találkozóból, lépéselőnybe kerülhetnek a két keleti riválissal szemben, ezért alighanem Hulk és társai mindent megtesznek majd azért, hogy megszerezzék a lehetséges pontokat. Nagy kérdés, hogy az APOEL eddigi szereplése a "véletlen" műve-e, vagy valóban komolyan kell számolni a nicosiaiakkal, de a Európa Liga-győztes portugálok ellen valódi erőpróba lesz a számukra.

Guardiola számíthat Messiék jó játékára

H-csoport

Milan - BATE Boriszov 20.45
hatharom-tipp:1
Az eddig lejátszott mérkőzés alapján talán a játéknap leginkább "unalmasnak" ígérkező mérkőzéseire a H-csoportban kerül sor, noha az európai futballtörténelem két elitalakulata is pályára lép. A Barcelona a cseh bajnok Viktoria Plzen együttesét fogadja a Nou Campban, míg a Milan a San Siróban látja vendégül a BATE Boriszov csapatát. Utóbbi kiscsapat tört már borsot olasz együttes orra alá, a 2008/2009-es szezonban a Juventus vesztett értékes pontokat a fehérorosz alakulat ellen. Az egyre inkább formába lendülő milánóiak ellen Olaszországban azért erre most kevés az esély, főleg annak fényében, hogy a Milan világklasszis támadói a hétvégén igen meggyőző teljesítményt mutattak.

Barcelona - Viktoria Plzen 20.45 hatharom-tipp:1 A katalánok tizenegyedik alkalommal csapnak össze cseh együttessel, de mindössze egyetlen egyszer szenvedtek vereséget, de a sörgyártásáról híres város csapatával első ízben hozta őket össze a sors. Josep Guardiola, a gránátvörös-kékek trénere szerint a csehek elleni két mérkőzésen sokat tehetnek a nyolcaddöntőbe jutásért. "A fő célunk, hogy a soron következő két mérkőzésünket megnyerjük, ez biztosíthatja számunkra a továbbjutást. A hazai mérkőzésünkön különösen jól kell játszanunk" - mondta, majd hozzátette: a kiscsapatok ellen sokszor nehezebb dolguk van, mint egy híres rivális ellen. A Barcelona utoljára a 2009/2010-es szezonban maradt alul hazai pályán - akkor a Rubin Kazany tudott nyerni 2-1-re, de az azóta eltelt 11 mérkőzésen igen impozáns a katalánok hazai mérlege. Guardiola valamennyi sztárjára számíthat, ez alól a kivételt Dani Alves jelenti, aki sárga lapjai miatt eltiltását tölti ezen a mérkőzésen.