Férfi kézilabda

A Szeged 3 év múlva veheti át a vezető szerepet idehaza - Mezei Richárd

A Pick Szeged férfi kézilabda csapata hibátlan teljesítménnyel áll a magyar bajnokságban nyolc mérkőzés után, a Bajnokok Ligájában ugyanakkor három találkozóból hármat veszített a Tisza-parti együttes. A szurkolók a nemzetközi sikertelenséget nehezen viselik, ezért Mezei Richárd, a Pick Szeged Kézilabda Zrt. vezérigazgatója az őket leginkább foglalkoztató kérdésekre válaszolt a pickhandball.hu-nak adott interjújában.

A szegedi együttes a BL-ben a bombaerős német Kieltől és dán Köbenhavntől egyaránt 12 góllal kapott ki, a harmadik fordulóban pedig a tavalyi spanyol bajnoki harmadik Leóntól néggyel. Ezen a találkozón Skaliczki László vezetőedzőnek már igencsak szűkös keret állt a rendelkezésére, hiszen 16 játékosából csak 10 tudott edzeni, és ők sem voltak mind teljesen egészségesek. Mezei Richárd szerint ennek komoly szerepe volt a harmadik vereségben.

"Tisztában voltunk azzal a BL-rajt előtt, hogy a továbbjutáshoz bravúr kell, mert a Montpellier, a Koppenhága, a Kiel és a León is nemzetközileg magasabban jegyzett csapat, mint a Pick Szeged. Egy célkitűzést fogalmaztunk meg a csapatnak: próbáljanak meg mindent annak érdekében, hogy sikerüljön a legjobb 16 közé jutni. A Kiel és a Koppenhága a világ topcsapatai közé tartoznak. A León a spanyol bajnokság bronzérmese, persze nem olyan kategóriát képvisel, mint az említett két nagy csapat, de a jelenlegi Pick Szeged még messze van a hispán alakulattól. Főként úgy, hogy meghatározó játékosaink sérültek meg" - mondta a klubvezető.

Mezei Richárd nyilatkozik a Digi Sport Reggeli Start című műsorában

Épp a sérülések kérdése az egyik, amely a szurkolókat foglalkoztatja mostanában, az internetes fórumokon rendszeresen megkérdőjelezik az edzői és az orvosi stáb felkészültségét. Mezei Richárd szerint azonban nem itt kell keresni a probléma okát. Elmondta, hogy Ancsin Gábor könyöke egy ütés miatt sérült meg a Köbenhavn ellen, Törő Szabolcs térdével már korábban is voltak gondok, Rajko Prodanovics talpa pedig nem bírta a heti kétmeccses terhelést. A legfurcsábbnak azonban Dusan Beocsanin sérülése tűnik, aki már hosszú hónapok óta nem tud a csapattal dolgozni, pedig több orvos is foglalkozott a vállával

"Három orvos is, köztük egy vállspecialista megvizsgálta a nyáron, és azt mondták, hogy szeptemberre harcra kész lesz. Minden jól indult, de amikor komolyabb terhelést kapott, ismét fájni kezdett a válla. Dusan jelenleg Pulában kezelteti magát. Egy háromhetes rehabilitációt írtak neki elő, ezt végzi. Mi is és a játékos is bízik abban, hogy rendbe jön Horvátországban. Ha Dusan válla nem javul, a helyére szerződtetnünk kell valakit. Már járt is a csapatnál tesztjátékon egy külföldi játékos, ugyanakkor azon is dolgoznunk kell, hogy az új igazolással járó többletkiadásra további támogatókat, szponzorokat találjunk" - mondta a fiatal átlövő ügyéről a vezérigazgató

A jövőbeni tervekről a klubvezető azt mondta, ésszerűen, nem túlköltekezve szeretnének építkezni, és az elsődleges céljuk, hogy a klub utánpótlását megerősítsék, amire később a felnőtt csapat teljesítményét is építhetik.

"Tavasszal érkezett az új tulajdonos, a Bonafarm-csoport. Ha nem jelenik meg az új támogató, akkor a szegedi kézilabda csődbe megy. Több száz milliós tartozást örökölt az új tulajdonos, amit maradéktalanul rendezett. Ígérgethetnénk nagyokat, csábíthatnánk klasszis játékosokat, de nem tesszük, mert nem tudjuk őket finanszírozni. Mi nem egy idényre tervezünk, és nem kívánjuk azt a korábbi felelőtlen gyakorlatot folytatni, hogy anyagi háttér nélkül ideigazolunk játékosokat. A jövőt építjük, vannak hibáink, mint mindenkinek, de csak az hibázhat, aki dolgozik. Ezekből szeretnénk tanulni, és a továbbiakban úgy dolgozni, hogy minden rendben működjön. Szeretnénk egy igazi kézilabdabázist kialakítani, egy olyan erős klubot, amely a saját értékeire épít. A tulajdonosi elvárás is elsősorban az, hogy a szegedi kézilabda jövőjét egy erős utánpótlásbázis adja, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy a felnőttcsapat ne szerepeljen a jövőben eredményesebben. Mi az első pillanatoktól kezdve azt kommunikáltuk, hogy 3 év múlva kerülhet olyan helyzetbe csapatunk, hogy átvegye a vezető szerepet a hazai kézilabdázásban" - zárta gondolatait Mezei Richárd.