Európa Liga

Az UEFA felvázolta, hogyan rehabilitálná Vanczák csapatát

Miután október elején a svájci Vaud kanton bírósága határozatában arra kötelezte az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy az Európa Ligából nyár végén kizárt, Vanczák Vilmost is foglalkoztató FC Siont visszavegye a sorozatba, az UEFA felvázolt néhány ötletet, hogy hogyan lenne megoldható az együttes beillesztése a megmérettetésbe.

Az UEFA abból indul ki, hogy a Sion helyett bekerülő skót Celticet sem akarja kizárni az Európa Ligából, így viszont az I csoport a svájci klub visszahelyezésével ötcsapatossá válna. Ráadásul Vanczák Vilmosék jócskán le vannak maradva a többiekhez képest, akik már túl vannak két fordulón, és a jogi folyamatok végéig valószínűleg még több meccset lejátszanak. Az európai szövetség ugyanis egyelőre még a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) állásfoglalására is vár az ügyben.

Az Fc Sion csapatának csapatképe a Celtic elleni Európa Liga-selejtezőn 2011 augusztusában

Az első elképzelésük szerint törölnék az I csoport már lejátszott mérkőzéseinek eredményeit, és az öt csapat egy új csoportkört játszana olyan szabályokkal, mint amilyenek az egykori UEFA-Kupa utolsó idényeiben érvényben voltak. Azaz mindenki mindenkivel csak egyszer mérkőzne meg, és sorsolás döntené el, hogy melyik párharcban ki lehet a pályaválasztó.

A következő verzió meghagyná a már lejátszott mérkőzések eredményeit, és a Sion egyszerűen csak beszállna a sorozatba, minden ellenfelével oda-vissza megmérkőzne. Ebben az esetben plusz nyolc találkozót kellene rendezni az I csoportban 2012 februárjáig.

Azt a lehetőséget sem vetette el az UEFA versenybizottsága, hogy a svájci klub csak a legjobb 32 között szállna be a sorozatba, de ebben az esetben is nyilvánvalóan szükség lenne néhány selejtezőszerű mérkőzésre, hiszen számukra óriási könnyebbséget jelenthetne, ha mintegy kiemeltként egyszerűen átugorhatnák a csoportkört, egy másik klubnak pedig hatalmas károkat okozna, ha az egyébként kiharcolt továbbjutását a Sion miatt veszítené el.