Koreai Nagydíj

Vettel győzelmével lett konstruktőri bajnok a Red Bull

  • Kele János

Az évad egyik legunalmasabb futamán végtelenül simán győzött a világbajnok Sebastian Vettel: Mark Webber harmadik helyének hála pedig a csapat is megnyerte a bajnokságot.

Vettel ismét magabiztosan nyert - Fotó: AFP

Vettel nagyon simán nyerte az unalmas Koreai Nagydíjat, Webber harmadik helye pedig konstruktőri bajnoki címet jelentett a Red Bullnak. A nagyon erősnek tűnő McLaren betlizett, Hamilton második, Button negyedik lett, Alonso és Massa pedig csak ötödik-hatodik helyet hozott a Ferrarinak. Schumacher és Petrov ütközött, Alguersuari fantasztikus verseny végén lett hetedik.

Dél-koreai Nagydíj
Végeredmény
1. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:38:01.994
2. Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 12.019 mp h.
3. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 12.477 mp h.
4. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 14.694 mp h.
5. Fernando Alonso spanyol Ferrari 15.689 mp h.
6. Felipe Massa brazil Ferrari 25.133 mp h.
7. Jaime Alguersuari spanyol Toro Rosso-Ferrari 49.538 mp h.
8. Nico Rosberg német Mercedes 54.053 mp h.
9. Sebastien Buemi svájci Toro Rosso-Ferrari 1:02.762 p h.
10. Paul di Resta brit Force India-Mercedes 1:08.602 p h.
11. Adrian Sutil német Force India-Mercedes 1:11.229 p h.
12. Rubens Barrichello brazil Williams-Cosworth 1:33.068 p h.
13. Bruno Senna brazil Renault 1 kör h.
14. Heikki Kovalainen finn Lotus-Renault 1 kör h.
15. Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 1 kör h.
16. Sergio Pérez mexikói Sauber-Ferrari 1 kör h.
17. Jarno Trulli olasz Lotus-Renault 1 kör h.
18. Timo Glock német Virgin-Cosworth 1 kör h.
19. Daniel Ricciardo ausztrál Hispania-Cosworth 1 kör h.
20. Jerome D'Ambrosio belga Virgin-Cosworth 1 kör h.
21. Vitantonio Liuzzi olasz Hispania-Cosworth 3 kör h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világbajnokság állása 16 verseny után
Egyéni: Konstruktőri:
1. Vettel 349 pont 1. Red Bull-Renault 558 pont
2. Button 222
2. McLaren-Mercedes 418
3. Alonso 212 3. Ferrari 310
4. Webber 209 4. Mercedes 127
5. Hamilton 196 5. Renault 72
6. Massa 98 6. Force India-Mercedes 49
7. Rosberg 67 7. Sauber-Ferrari 40
8. Schumacher 60 8. Toro Rosso-Ferrari 37
9. Petrov 36 9. Williams-Cosworth 5
10. Heidfeld 34  
11. Sutil 28  
12. Kobajasi 27  
13. Alguersuari 22  
14. Di Resta 21  
15. Buemi 15  
16. Pérez 13  
17. Barrichello 4  
18. Senna 2  
19. Maldonado 1  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A futam részletes tudósítása

55. kör - Az élmezőnyben nem lesz előzés, szétszakadtak, feladta mindenki. Vettel nyer, utoljára övé a leggyorsabb kör. Alguersuari az utolsó előzési zónában kikerülte Rosberget, és hetedikként végzett.

54. kör - Megvolt az előzés Alguersuarinak, de elfékezte magát, így Rosberg visszajött elé. Hamiltoné a leggyorsabb kör a végére.

53. kör - Alguersuari hat tizedre Rosbergtől, ott nagyobb eséllyel lehet előzés.

52. kör - Három kör a végéig, egy korszakos csata megmenthetné még ezt az álmoskás versenyt.

51. kör - A második helyért van már csak csata a pontszerző helyeken, előzésre viszont itt sem túl sok az esély, a koreai előzési zóna sem elég a Red Bullnak. A leggyorsabb kört azért megfutja Webber.

50. kör - Alonso másfél másodpercre Buttontől, odaérhet a végére egy nagy csatára. Buemi megelőzi Di Restát, és kilencedik.

49. kör - Webber a célegyenes végén megelőzi Hamiltont, az angol viszont a hosszú egyenesben röhögve előzi vissza. Demoralizáló...

48. kör - Button is DRS-távolságban Webberhez, aki pedig szinte letolja az ívekről Hamiltont, főleg a célegyenesben. Alonso visszagyorsult, már csak két másodpercre van Buttontól.

47. kör - Alonso most kikapott Buttontól, nem közeledett. Webber megint nagyon közel, kár, hogy éppen az előzési zónára távolodik el Hamiltontól.

46. kör - Vettel megint kényelmesen örömautókázva vezeti a futamot, pedig nem is az első helyről rajtolt. Válasz a kritikusoknak?

45. kör - Buemi Di Restára, Alguersuari Rosbergre, Alonso Buttonra közeledik, de kérdés, ez mire elég.

44. kör - Tizenegy kör van hátra, leülni látszik a verseny.

42. kör - Alonso minden mindegy alapon halmozza a leggyorsabb köröket, és jön fel Buttonra.

41. kör - Button megérkezett Webber mögé, nemsokára ketten nyithatják a szárnyat Hamiltonra. Kicsivel hátrébb Rosberget tolja le a pályáról Alguersuari.

40. kör - Alonso a leggyorsabb a mezőnyben.

39. kör - Nem valószínű, hogy a élmenőknek lesz még kiállásuk, innentől élesben, a pályán megy a harc. És van harc, Hamilton, Webber és Button a második helyért brusztol.

38. kör - Alguersuari és Buemi is pontszerző, nagyot mennek a Toro Rossók a mai napon, minden dicséretet megérdemelnek.

37. kör - Vettel elképesztően gyors kört ment, nem lehet ma sem utolérni. Webber tovább évődik Hamiltonnal, Button zárkózik rájuk. Alonso vezető helyről érkezik a boxba, és vissza is tér Massa elé.

36. kör - Button jön fel Weberre, akár a második helyért is mehet ez a harc, Hamiltonnal kiegészülve.

35. kör - Időközben depózott Vettel, Massa és Button is, változás a sorrendben eddig nem látszik.

34. kör: Hatalmas csata Webber és Hamilton között! Kanyarokon kerseztül egymás mellett a két versenyző, hol az egyik, hol a másik volt előrébb, végül a brit megtartotta pozícióját.

34. kör - Egyszerre a boxban Hamilton és Webber, marad minden a régiben, az ausztrál beszorult a brit mögé. 

33. kör - Webber és Hamilton pokoli nagyot csatázik, az ausztrál okosan támadott, de Hamilton valószínűtlenül higgadt maradt. Ahhoz képest persze, mint amire számítani lehetett. 

32. kör - Webber püföli Hamiltont, Vettel megint meglógott.

31. kör - Törmelék a pályán a hármas és a négyes kanyarban. Megint Vettelé a leggyorsabb kör. Buemi megelőzte Di Restát az előzési zónában.

29. kör - Féltávnál a legtöbb autó egy kerékcserénél jár, a beharangozott gumigyilkolásból eddig semmi nem jött be. A Pirelli is tévedhet...

28. kör - Együtt az első hármas, Webber és Hamilton is közel Vettelhez. Button is közeledik egyébként, lehet még ebből egy jó kis verseny. Rosberg a boxban közben.

27. kör - Rosberg nagyot hibázott, Massa és Alonso egyszerre előzi meg.

25. kör - Kobajasi megint csinálja a műsort, ezúttal viszont ő az, akit boldog-boldogtalan megelőz, bár tény, sérült az első szárnya. Rosberg közben feltartja a Ferrarikat - Maranellóban megint sorozatban lőnek bakot.

24. kör - Szakadozik szét a mezőny, az élmezőnyben nincs csata, Massa van közel Rosberghez csak. Ricciardót szabálytalanul engedték ki a boxból, a csapat büntetésre számíthat.

23. kör - Vettelé a leggyorsabb kör. Schumacher és Petrov esetét a verseny után vizsgálják a felügyelők.

22. kör - Pastor Maldonadót vizsgálják a versenyfelügyelők, a boxutca bejáratánál követett el szabálytalanságot. Jön is a menerendszerű büntetés: át kell hajtania a boxutcán. Barrichello közben egyszerre kettőt előz.

21. kör - Újra rajtol a mezőny, Vettel szokás szerint elhúz a többiektől, mögötte a sorrend változatlan, bár Button nagyon erőszakosan támadja Webbert. Az ausztrál kitereli a külső ívre a 2009-es bajnokot, a sorrend így nem változik.

20. kör - Petrov hibája egyszerűen érthetetlen, egy F1-es versenyzőtől azért talán elvárható, hogy egynél több helyre is tudjon figyelni egyszerre. Alonso áldhatja a szerencséjét. A Safety Car jön vissza a boxba a kör végén.

19. kör - Kicsit lassan takrítanak a koreai pályamunkások, még mindig bent van a Safety Car. Alguersuari nyolcadik, a sorrend az első boxkiállások után: Vettel, Hamilton, Webber, Button, Rosberg, Massa, Alonso, Alguersuari, Di Resta és Sutil.

18. kör - Alguersuari is Safety Car alatt depózik, jó taktikán van a Torós. Petrov ha továbbmegy, legalább megkaphatja a büntetését, egyszerűen felöklelte a hétszeres világbajnokot. Ennek megfelelően ki is száll inkább az orosz.

17. kör - Schumacher és Petrov ütközött, Safety Car a pályán. Sutil egyből a boxban.

16. kör - Alguersuari harmadik, Schumacher Alonso elé került a depózás után. A Ferrari taktikából ismét elégtelen egyelőre...

15. kör - Button és Rosberg átugrotta Massát, a még nem depózó Alonsóval is ez fog történni minden valószínűség szerint. Button levágta a boxutca kijáratát, elvileg lehetne büntetés is a dologból. Hamilton a boxban, szuperlágyakért, Alonso viszont lágyakat kap.

14. kör - Webber és Massa a boxban, a Red Bull lágyat adott az ausztrálnak. Schumacher is depózott, Petrovval együtt.

13. kör - Massa gumijai is fogynak (alulormányozottságra panaszkodik) - Alonso ennek megfelelően igencsak ambicionálja az előzést. Más kérdés, hogy neki is kell hátafelé tekintgetnie, Button iszonyatosan keményen támadja, egészen addig míg be nem jön a boxba, Rosberggel együtt. Szuperlágyat kapnak, Rosberg megelőzi a világbajnokot a boxban, cserébe viszont elszúrja az első kanyart, és visszaesik. De csak addig, míg az előzési zónában vissza nem előzi. Lehet követni?

12. kör - Massa lendülete kissé elfogyott, Webber elszakad, Buttonra pedig Rosberg is kezd feljönni. Di Resta depózott, szuperlágyat kapott.

11. kör - Az előzési zóna egyelőre nem túl hatékony, kérdés, akkor mi lenne, ha a négyes vonatból nem nyithatná majd' mindenki a hátsó szárnyát. Button így is tolja le a pályáról Alonsót. Hátul akció is van: Perez előzte a gyengécske Bruno Sennát.

10. kör - Egy első légterelő árválkodik az egyik bukótérben, valószínűleg a hátsóbb régiókban dúl valahol igen heves csata. Button utolérte a Webber-Massa-Alonso vonatot. Vettelé a leggyorsabb kör, visszaerősödtek a szuperlágyak.

8. kör - Nem tenne rosszat a versenynek, ha kicsit erősödne az egyre több helyen szemerkélő eső, kicsit lapos most a futam, az élmezpny egyértelműen kivárásra játszik.

7. kör - Button nem veszít a tempójából, látszik, megint ő takarékoskdik a legjobban az abroncsaival. Alguersuari is megelőzi Di Restát.

6. kör - Az élmezőny lassul, kérdés, ki meddig húzza a kopott szuperlágyakon.

5. kör - Buemi előzte Pastor Maldonadót, egyelőre hátul vannak a nagyobb csaták. Button már hét másodpercre a vezető Vetteltől, Schumacher közben előzi Di Restát és kilencedik.

4. kör - A pálya egyes részein esik az eső. Nagyon gyengén, nagyon kis cseppekben, de esik. Massa meg is csúszik, az első cseppeken.

3. kör - Vettel előzése az ismétlésben is parádés, Massa, Button, Webber és Rosberg catája pedig egyszerűen zseniális. Lehet használni a DRS-t.

2. kör - Buttont már Rosberg támadja, Liuzzi máris a boxban.

1. kör - Schumacher a tizedik helyre jött fel, Vettel pedig megkezdte a szokásos taktika alkalmazását, már egy másodpercet adott Hamiltonnak.

Rajt - Simán eljött a mezőny a startnál, Massa az első hosszú egyenesben mindjárt a harmadik helyre jött fel, Buttont viszont rajta kívül Webber és Alonso is megelőzte. Vettel a hátulsó nagy egyenesben a szélárnyékból kilőve elhajtott Hamilton mellett és vezet.

7:59 - Elindult a mezőny a felvezető körre. Csak Sutil indul lágyakon az első tízből.

7:57 - Most épp D'Ambrosiót riogatják az esővel, de azt is kiemeli a Virgin, hogy valószínűleg gumit nem kell cserélni majd az égi áldás miatt.

7:56 - Nico Rosberggel éppen most közölte a Mercedes, hogy a rajtot követően gyenge eső várható. Hoppá.

7:55 - Érdemes lesz figyelni a tizenketedik helyről induló Michael Schumacherre: a németnek két szett új lágy, és ugyanennyi friss szuperlágy abroncsa van, bátran gazdálkodhat tehát a gumikkal szabadon választhat taktikát. Ez most sokat érhet, kérdés, a technikai problémák elhárultak-e már nála.

7:52 - Idén biztosan nem ismétlődik meg a tavalyi kaotikus verseny, az eső ugyanis nem esik - száraz, napos idő uralkodik Jeongnamban. Emlékezhetünk, az előző évadban három órán keresztül lépkedtek a tojásokon a versenyzők, mire végre az éjszakába nyúló futamot meg tudta nyerni Fernando Alonso.

7:48 - A százötvenedik F1-es versenyét futó Massa zsinórban másodszor verte meg időmérő edzésen Fernando Alonsót, aki csak a hatodik helyről indulhat.

7:44 - Nagy galibát okozhat, hogy a Pirelli a lágy és a szuperlágy abroncsokat szállította Koreába, annak ellenére, hogy a éendületes és igencsak eklektikus pálya egyéltalán nem kíméli az abroncsokat. Tegnap a Red Bull ennek megfelelően már trükközött is kicsit, végig szuperlágy abroncsokon futottak, hogy a versenyre minél több keményebb keverékük maradjon meg. Kérdés, mire lesz ez elég.

7:40 - Mindössze húsz perc, és kezdetét veszi a 2011-es Formula-1-es idény tizenhatodik futama, a Koreai Nagydíj. A Red Bull az egyéni bajnoki korona után a csapatbajnokságot is behúzhatja most, könnyű dolguk viszont nem lesz, lévén Vettel és Webber csak a második és a nagyedik rajtkockát tudta megszerezni.