NB I előzetes

Véber agresszív, már-már durva Fradira számít

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 12. fordulója. A zárómeccsen a 9. helyezett Lombard Pápa a 15. Ferencvárost fogadja.

Pikáns meccs lesz a pápai. A Lombardot több olyan futballista erősíti, aki korábban Fradi-mezben ért el kisebb-nagyobb sikereket. Szűcs Lajos már hat éve búcsút intett a Ferencvárosnak, a klubhoz való kötődését azonban a mai napig nem tagadja, Ferenczi István egy évi angyalföldi kitérő után igazolt az Üllői útról Pápára, Rodenbücher István pedig tavaly még tagja volt a zöld-fehérek védelmének. Aztán ott van az edző, Véber György, aki ugyan semmilyen szállal nem kötődik a Fradihoz, sőt, játékosként az Újpesttel ért el sikereket, ezért aztán nem a zöld a kedvenc színe. Most valamennyiüknek egy cél lebeg a szemük előtt: le kell győzni a Ferencvárost! Azt a csapatot, amelyiket az utóbbi években talán most lehetne a legkönnyebben megverni, hiszen jelenleg a klub történelmének egyik legsanyarúbb időszakát éli, úgy szakmailag, mint (szponzori) támogatottsága, azaz anyagiak tekintetében.

Véber György nyilatkozik a Lombard Pápa egyik mérkőzése után

OTP Bank Liga 12. forduló
Lombard Pápa–Ferencváros
Perutz-Stadion, 10.16., vasárnap, 18.00 TV: Sport2
Vezeti: Fábián Mihály (dr. Varga Zs., Viszokai L.)
Hathárom-tipp: 1
Egyetlen döntetlen az FTC idegenbeli pontot érő produkciója, azt is az első fordulóban érte el, amikor még a látványos visszaesésnek az előszele sem volt érezhető. Azóta ötször utazott a csapat soros ellenfeléhez, és nemhogy pontot, de gólt sem szerzett. A vészes eredménytelenség (hazai pályán sem sokkal jobb a helyzet) odáig vezetett, hogy fordulóról-fordulóra a kieső helyről való elmozdulás az elsődleges cél, most éppen Pápán kell(ene) teljesíteni ezt a feladatot. Ott, ahol a fent említettek miatt különösképpen hegyezik magukat a Fradira, nem beszélve arról, hogy a Lombard az utóbbi hetekben visszavett a korábbi lendületéből, amit Véber György hol árnyaltan, hol célzottan és határozottan erősen kritizált. A pápaiak vezetőedzője az ellenfél helyzetének tudatában arra számít, hogy a meccset kevés játék és sok, kemény párharc jellemzi majd, ami kissé távol áll az általa favorizált taktikától: 

"Nagyon készülünk a kiesés elől menekülő Fradi ellen, egy végtelenül agresszív, a durvaság határát súroló ellenfélre számítok, a Ferencváros jelen pillanatban ezt tudja játszani" – fogalmazott Véber a papa-ma.hu internetes portálon. - "Nekünk nem ez a játékstílusunk, de fel kell vennünk velük a küzdelmet. Ha a labda nálunk lesz, képesek leszünk uralni a mérkőzést, és a saját játékunkat játszani. Mentálisan és fizikálisan is a maximumot kell nyújtanunk, az egész heti munkánknak csak akkor lehet meg a jutalma. Két hiányzónk biztosan lesz, Lasha Totadze combhajlító-izom szakadást szenvedett a múlt heti Ligakupa-meccsen, a Zalaegerszegen kiállított Sander Puri pedig az eltiltását tölti.”

Érzelmileg talán Ferenczi István számára jelenti a legnagyobb kihívást a vasárnapi meccs. Az aktuális csapatainál tőle elsősorban a gólokat várják, és ennek a kívánalomnak általában eleget is tesz. A Fradi feljutásában kulcsfigura volt, a Vasasnál országos kampányt építettek a góljaira, Pápán viszont nehezen vette fel a ritmust. Tizenegy forduló alatt mindössze kétszer volt eredményes, és ez az ő kvalitásaihoz mérten meglehetősen szerény teljesítmény. Hogy mire számít a vasárnapi mérkőzésen, illetve hogy mit érez majd akkor, ha netán gólt szerez volt csapata ellen, arról az ftc.hu-n beszélt:

"Nehéz meccs vár ránk. A Ferencvárosnak égető szüksége van a pontokra, és nekünk sem megy az utóbbi hetekben igazán. Legutóbb a ZTE ellen taktikailag buták voltunk, hiszen az emberelőnyünket nem tudtuk kihasználni. Most hazai pályán nem szabad hibáznunk, sokkal agresszívebbnek kell lennünk, és játékban is javulnunk kell, különben kevés esélyünk lesz a sikerre. Jó szívvel gondolok vissza a Ferencvárosnál eltöltött időre, jól éreztem magam az Üllői úton. Biztos jó lesz a hangulat, sokan elkísérik a Fradit, és a környéken is sok szimpatizánsa van. Most már a Pápa sikeréért hajtok, de ha esetleg betalálnék, nem rendeznék nagy ünneplést".

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Pápa-Ferencváros
  ellenfél eredmény pontszám
PÁPA      
  Győrszemere(MK) 10-0 2,50
  Vasas(NBI) 0-0 1
  ZTE(NBI) 1-1 1,25
  Haladás(LK) 0-2 0
  Haladás(LK) 1-0 1
Aktuális forma-index*     1,15
FERENCVÁROS      
  Kecskemét(NBI) 0-1 0
  Videoton(NBI) 0-1 0
  Kaposvár(LK) 0-2 0
  Kaposvár(LK) 2-2 0,75
  ESMTK(EH) 2-1 1,50
Aktuális forma-index*     0,45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)