Rögbi-vb

Új-Zéland is döntős - eddig veretlen a házigazda

  • Pelbát Levente
Címkék:

Az Új-Zélandon zajló rögbi világbajnokság második elődöntőjén a hazai gárda 20-6-os győzelemmel búcsúztatta az örök rivális ausztrál nemzeti együttest.

A házigazda Tiszta Feketék (All Blacks) együttese szinte esélyt sem adott ellenfelének az elődöntőben, hiszen már a 6. percben Ma’a Nonu révén megszerezte az első pontokat (5-0), igaz a jutalomrúgás kimaradt. Nonut Ausztráliában alighanem közellenségnek is tekinthetik, hiszen a két válogatott legutóbbi négy találkozóján rendre a célterületben kötött ki. Ezután tovább folytatódott az új-zélandi nyomás, a 11. percben még kimaradt Piri Weepu büntetőrúgása, két percre rá viszont már nem hibázott (8-0). Az ausztrálok erre hamar válaszoltak, egy kemény szereléssel áttörték ellenfelük védővonalat, majd büntetőhöz jutottak, amit James O’Connor értékesített (8-3).

Ausztrália küzdött ugyan, de nem volt esélye Új-Zéland ellen
A labdabirtoklás viszonylag kiegyenlítődött a félidő közepére, a mutató csak kicsivel fordul Új-Zéland javára 51-49 százalékos arányban. Ennek ellenére Ausztrália nem tudta kihasználni lehetőségeit, habár az első félidőben még egyszer betaláltak a póznák közé 8-6-ra megközelítve ezzel az ősi vetélytársat. Az első játékrészben már csak a fekete mezesek tudtak pontokat felíratni az eredményjelzőre, így 14-6-os vezetéssel vonulhattak pihenőre. A második félidőben még hat ponttal növelte előnyét a rendező gárda, egy droprúgással és egy büntetővel, kialakítva a 20-6-os végeredményt.

A fináléba jutásért vívott harc heves és kíméletlen volt, ahol Ausztrália sokszor uralhatta a pályát, viszont hibát-hibára halmozva nem tudták pontokra váltani támadókísérleteiket. Andy Ellis (Új-Zéland) szenvedte meg talán legjobban a csatát, mivel 12 perccel pályára lépése után vérző arccal hagyta el a gyepet. Új-Zéland az október 23-i döntőben a Wales ellen szombaton győztes Franciaországgal küzd majd meg a világbajnoki címért. Ez a találkozó az 1987-es vb-finálé visszavágója is lesz egyben, ahol az lehet a kérdés, hogy a franciák két elveszített vb-döntő után nyernek-e végre, vagy pedig az új-zélandi válogatott - Ausztrália és Dél-Afrika mellé - feliratkozik-e a kétszeres világbajnokok sorába.

Érdekesség, hogy amikor legutóbb Új-Zélandon rendezték (1987) a rögbi-világbajnokságot, akkor  nem csak a döntő párosítása volt a mostanival megegyező, de akkor is Wales-Ausztrália bronzmérkőzést rendeztek, az európai válogatott sikerével.