NB I előzetes

Prukner harcra számít, Szpisljak segítséget kér

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 12. fordulója. A még nyeretlen sereghajtó Zalaegerszeg a 14. helyezett Újpest otthonába látogat.

Mindkét csapat a kiesés elől menekül

Ahogy haladunk előre a bajnokságban, úgy válnak egyre fontosabbá a mérkőzések, egy-egy pont – főleg a három – mind nagyobb jelentőséggel bír. Kiemelten igaz ez azokra a csapatokra, melyek elöl az érmekért hajtanak, illetve hátul a kiesés elöl menekülnek. Vasárnap délután a Szusza Ferenc Stadionban az utóbbi forgatókönyv szerint rendeznek mérkőzést, ráadásul mindkét együttes számára életbevágóan fontos lenne a győzelem.

OTP Bank Liga 12. forduló
Újpest FC–Zalaegerszegi TE
Szusza Ferenc Stadion, 10.16., vasárnap, 16.00 TV: M1
Vezeti: Szilasi Szabolcs (Szpisják Zs., Takács G.)
Hathárom-tipp: 1
Az Újpest van valamivel kedvezőbb helyzetben, egyrészt, mert öt pont előnnyel várja a Zalaegerszeget (de csak hárommal gyűjtött többet a már kieső helyen álló Fradinál), másrészt a hazai környezet, a végsőkig kitartó szurkolótábora plusz energiát, motivációt adhat számára. A Zete ugyanakkor sok jóra nem számíthat, és nem elsősorban az ellenfél ereje miatt, inkább a saját teljesítménye okán. A még nyeretlen zalaiak az eddigi három pontjukat otthon szerezték, a hat vendégfellépésük alkalmával átlagban három gólt kaptak meccsenként, és ez bizony elég riasztó mutató. Bár a bajnokságnak ebben a fázisában korai még érmekről, meg kiesőkről beszélni, sem az újpestiek, sem az egerszegiek nem tehetik meg, hogy nem vesznek tudomást a helyzetükről. Ha ugyanis úgy gondolkodnak, hogy majd télen összeszedjük magunkat, és tavasszal belehúzunk, annak szinte biztos bukás a vége. Tavaszra ugyanis csak annyi forduló marad, amennyit eddig lejátszottak a csapatok, azaz tizenkettő. Ez pedig egy nyolc-tíz pontos hátrány ledolgozásához akkor sem biztos, hogy elegendő, ha a szünetben átalakul a keret, feltöltődnek a játékosok.      

Az Újpest helyzetét ráadásul az a nem elhanyagolható körülmény is nehezíti, hogy a tulajdonos bezárta a boltot, a klubot árulják, az anyagi háttér tehát nemhogy meggyengült, jelenleg nincs is. Zoran Szpisljaknak tehát azon túl, hogy szakmailag megpróbálja szinten tartani játékosait, arra is figyelnie kell, hogy éppen kinek, mikor fogy el a türelme – és a pénze. Néhányan már bedobták a törülközőt (Fehér, Böőr, Pollák), a többség azonban – helyesen – kitart, és azt teszi, amihez a maga módján ért: edz és futballozik. Hogy aztán ez mire lehet elég vasárnap, arra a lilák vezetőedzője a következőt válaszolta a klub honlapján:

,,Hazai pályán mindig kötelező a győzelem, legyen az ellenfelünk akár az utolsó helyezett, akár az első. Mindent megteszünk majd, hogy megszerezzük a három pontot. Bebizonyítottuk, hogy itthon dominálni tudunk, és legtöbbször mi irányítjuk a játékot. Remélem, hogy most is így lesz, és minél több szurkoló kilátogat majd a mérkőzésre, hogy segítse a csapatot”.

Zalaegerszegen nincs gond a háttérrel, a klub stabil, tiszták a viszonyok, mindenki tudja, hogy mi a dolga. A problémák kizárólag az öltözőre és a pályára korlátozódnak, ez azonban bőven elég ahhoz, hogy (még nagyobb) veszélybe kerüljön a ZTE NBI-es tagsága. Prukner Lászlónak minden futballszakmai és pedagógiai tudását be kell vetnie ahhoz, hogy feltámassza a társaságot.

,,Tartalmasan szerettük volna eltölteni ezt a két hetet, a keretünk hat-hét tagja a Ligakupa-találkozókon is szerepelt, a többiekkel gyakoroltunk - kezdte nyilatkozatát az egerszegiek vezetőedzője a Zalai Hírlapban. - Fegyelmezett játékra készülünk az Újpest ellen, arra összpontosítottunk, hogy ebből indulva tudjunk veszélyesen támadni. Nagyon remélem, hogy mindenki átérzi a mostani helyzetnek és ennek a mérkőzésnek a jelentőségét. Azt is tudjuk, hogy az Újpest hazai pályán is szívesen kontrázik, méghozzá eredményesen és nagyon gyorsan tud ritmust váltani."

Prukner hozzátette, hogy az Újpesten kialakult helyzet inkább dacot válthat ki a játékosokból, akik még erőt is meríthetnek ebből.

,,Az idegek harca lesz a vasárnapi összecsapás, hiszen ellenfelünk nehéz helyzetben van, rólunk nem is beszélve” – zárta mondandóját a zalaiak trénere.

Csütörtökön este egy találkozón is részt vett Prukner László, Nagy Ferenc elnök társaságában a szurkolók képviselőivel beszélgetett. A szakember elmondta, nyugodt légkörű, hasznos összejövetel volt, amely mintegy négy órahosszáig tartott, és mindenki a megoldást kereste. Hamarosan kiderül, hogy megtalálták-e.

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Újpest-ZTE
ellenfél eredmény pontszám
ÚJPEST    
Vác(MK) 4-1 2,50
Haladás(NBI) 4-1 2
Vasas(NBI) 0-3 0
Szolnok(LK) 1-0 1
Szolnok(LK) 3-1 1,50
Aktuális forma-index*   1,40
ZTE    
Videoton(NBI) 1-4 0
Kaposvár II(MK) 0-1 0
Pápa(NBI) 1-1 1
Győr(LK) 1-1 0,50
Győr(LK) 1-3 0
Aktuális forma-index*   0,30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)