Serie A előzetes

Örökrangadó az örök városban - megszakad-e a Roma sorozata?

A Serie A hetedik fordulójának vasárnapi játéknapján pályára lép a listavezető Juventus és a második helyezett Udinese is, de a legérdekesebbnek mindenképp a fővárosi rangadó, a Lazio-Roma ígérkezik. Vajon a Farkasok tovább tudják nyújtani ötmérkőzéses győzelmi sorozatukat, vagy a Sasok leváltják a városi riválist a helyi kiskirály posztjáról?

Lazio-Roma
20:45 (Digi Sport)
hatharom-tipp: X
Az olyan csapatok szurkolóinak, amelyeknek magukhoz hasonló erejű vagy esetleg erősebb városi riválisuk van, egy-egy szezon csúcspontját jelentheti, ha ezt a riválist a helyi rangadón sikerül legyőzni. A Roma drukkerei az előző idényben leginkább ennek örülhettek, hiszen a két derbit megnyerte ugyan csapatuk, de a bajnokságban végül a Lazio mögé szorult. Így is van azonban mit a Sasok híveinek orra alá dörgölniük, hiszen már sorozatban öt győzelemnél tartanak, amiből négyet a bajnokságban, egyet pedig a kupában arattak. Az égszínkékek legutóbb 2009 áprilisában tudtak nyerni, azaz Edy Reja vezetésével még nem nyertek városi rangadót.

Ezúttal ráadásul több is lehet a tét, mint szokott, hiszen mindkét csapat közepes teljesítményt mutatott fel eddig, két-két győzelemmel és döntetlennel, illetve egy-egy vereséggel állnak, azaz mindkettőjüknek 8 pontja van. Amelyik csapat nyerni tud vasárnap este, az az élboly tagja, de legalábbis üldözője lehet, a másik viszont mehet az alsóbb régiókba, ahol a gyengébb eredményeit az első fordulókra csoportosító Roma már járt ebben az idényben. Az olaszos mentalitás ismeretében félő, hogy a tét nem a nyílt sisakos harcot segíti majd elő, noha a bordósárgák vezetőedzője, Luis Enrique ezt a mentalitást az elmúlt hetekben óriási erővel próbálta kiölni játékosaiból. Nem sok sikerrel...

A Lazio és a Roma játékosai a földön, miután Cristian Brocchi tizenegyest érően szabálytalankodott Simplicióval a két csapat Serie A-mérkőzésén 2011-ben a Stadio Olimpicóban

Az Atalanta ellen ugyan bátor játékot mutatva három gólt lőtt a Roma, de addig ennek nyoma sem volt, és ez is talán inkább a szerényebb képességű ellenfélnek volt köszönhető. A Lazio ugyanakkor az első mérkőzéseit harciasan kezdte, hogy aztán azok második felében a Milan és a Genoa ellen is jócskán visszaessen, és előbb csak egy pontot, majd még annyit se szerezzen. A Cesena ellen aztán megszerezték az első győzelmet Reja mester fiai, amit a Palermo elleni döntetlen, majd a Fiorentina legyőzése követett. Már ami a bajnokságot illeti, az Európa Ligában ugyanis kellemetlen döntetlent játszottak a román Vasluival, és viszonylag simán kikaptak a portugál Sportingtól. A Serie A-ban érdekes módon eddig idegenben muzsikáltak jobban, azaz akár tarthatnak is a városi derbitől, amelyen papíron ők lesznek a házigazdák.

A vasárnap esti mérkőzésen a Lazióban az eddigiek alapembernek számító játékosok közül mindenki, így a korábban sérüléssel bajlódó Miroslav Klose is pályára léphet, a Romába pedig papíron visszatérhet az Inter ellen fejsérülést szenvedett Stekelenburg, viszont ki fog maradni Francesco Totti. Ez azonban két okból sem biztos, hogy hátrányt jelent a Farkasoknak. Egyrészt az elmúlt években megnyert derbiken sem tudott mindig részt venni, másrészt az eddigi fordulókban talán az ő szereplése jelentette a Luis Enrique által bevezetni szándékozott, Barcelonára hajazó stílus legnagyobb gátját. A spanyol vezetőedző azonban utoljára a Slovan Bratislava elleni EL-selejtezőn mert a csapatkapitányhoz nyúlni, az a meccs pedig döntetlennel ért véget, ami a Roma búcsúját jelentette. A szakember tehát titkon még meg is könnyebbülhetett egy kicsit Totti sérülésének hírére.

A két csapat elmúlt 10 találkozójából nyolcon legalább két gól született, és 0-0 ezúttal sem várható, mivel a szurkolók előbb-utóbb úgyis támadásba fogják hajszolni valamelyik együttest. Márpedig amikor ezek az együttesek előre indulnak, akkor ott gól születik. Rosszabb esetben ők kapják, hiszen a stabil védekezésről - főleg mostanában - egyikük sem híres. Ráadásul ha nekünk, semleges szurkolóknak szerencsénk van, akkor ez a találkozó a csatárok párbajává válik, hiszen az egyik oldalon a rutinos Klose-Cissé páros, a másikon pedig - ha Luis Enrique is úgy akarja - a fiatal, szárnyait bontogató Osvaldo-Krkic duó rohamozza majd a kapukat.

Chievo-Juventus
15:00 (Digi Sport)
hatharom-tipp: 2
Ha a hírek igazak, akkor a két csapat vezetőedzői szinte minden játékosukra számíthatnak, noha a Juventusból Marchisio az olasz válogatott Szerbia elleni mérkőzésén, Giaccherini pedig az egyik edzésen szenvedett kisebb sérülést. Iaquinta azonban továbbra is maródi a vendégegyüttesnél, ahogy Sörensen is, akit orrtörés miatt megoperáltak, és az utóbbi edzéseken csak maszkban vehetett részt.

Az örökmérleg nyelve igen erősen a Zebrák felé billen, hiszen eddigi 16 Serie A-s találkozójukból csak egyet tudott megnyerni a veronai együttes, és négy végződött döntetlenre. Igaz, a győzelmet és a döntetlenek közül kettőt is a legutóbbi három találkozón ért el a Chievo. A Repülő Szamarak jónak mondható tizedik helyezésüket elsősorban hazai veretlenségüket köszönhetik, a Juventus ugyanakkor idegenben is tudott már egy mérkőzést nyerni, és a másikon is ikszelt a Cataniával.

Atalanta-Udinese
15:00
hatharom-tipp: 2
Mindkét együttes jó eredményekkel kezdte az idényt, de ez csak az udineiek tabellán elfoglalt helyezésén látszik meg, mivel a bergamóiak hatpontos hátránnyal vágtak neki a szezonnak a legutóbbi bundabotrányban játszott szerepük miatt. Így hiába van három győzelmük, épp csak nem állnak kieső helyen. Ráadásul az első komolyabb akadályban hasra estek, a Romától ugyanis sima vereséget szenvedtek a legutóbbi fordulóban. A Zebracsikók ugyanakkor még veretlenek, és a Milan otthonában is pontot szereztek.

Mindkét oldalon vannak ugyan sérültek, de az alapemberek nem hiányoznak egyik együttesből sem, ami az Udinese erőfölényét sejteti. Házi gólzsákjuk, Antonio Di Natale ezt az idényt is jól, négy góllal indította, ráadásul eddigi öt mérkőzésükön mindössze egyetlen egy gólt kaptak, ami természetesen a legjobb teljesítménynek számít az egész Serie A-ban.

Serie A
7. forduló
További mérkőzések
Cesena-Fiorentina 12:30
hatharom-tipp: 2
Cagliari-Siena 15:00
hatharom-tipp: 1
Genoa-Lecce 15:00
hatharom-tipp: 1
Novara-Bologna 15:00
hatharom-tipp: 1