Sportpolitika

A MOB együttműködik a japán olimpiai bizottsággal

  • VNA/mob.hu

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt csütörtökön aláírta a Japán és Magyarország közötti sportegyüttműködést.

A magyar sport számára számos előnyt és lehetőséget tartalmazó dokumentumot a Japán Olimpiai Bizottság elnöke, Takeda Cunekazu írta alá, és Mizuno Maszato, a Japán Olimpiai Bizottság alelnöke adta át - írja a mob.hu. Az együttműködés célja, többek között, a két ország sportja közötti kapcsolatok erősítés, a kölcsönös megértés, és az egymás iránti tisztelet előmozdítása. A Japán és a Magyar Olimpiai Bizottság szabad akaratától vezetve kifejezi, hogy kölcsönösen együttműködnek és támogatást nyújtanak egymásnak a sport terén és lehetőségeik alapján.

Ennek keretében sportolók és edzők csereprogramjait segítik elő az aláíró országok, ideértve sportvezetők, sportszakemberek, bírók és sporttudományt művelő szakemberek csereprogramjait. Kölcsönösen szakmai konferenciákat és konzultációkat szerveznek, illetve információ cserével támogatják egymás munkáját, eredményességét. Japán és Magyarország nemzeti olimpiai bizottságai ezen felül kölcsönösen vállalják, hogy hazájuk nemzeti sportági szakszövetségeivel és sportegyesületeivel együttműködve közös edzőtáborozásokat, munkalátogatásokat, edző és sportszakember továbbképzéséket, sporttudományi és doppingellenes kutatásokat, marketing ismeret átadást valósítanak meg.

Japánnal működik együtt a Magyar Olimpiai Bizottság
A megállapodás a riói olimpiai játékok utánig érvényes, azaz 2016 végéig szól, amelyet a felek megújíthatnak. A magyar sport rendkívüli lehetőséget kapott ennek a megállapodásnak köszönhetően, ugyanis a Japán Olimpiai Bizottság segítségével a magyar nemzeti válogatottak Japánban, a világ legmodernebb, legjobban felszerelt edzőtáboraiban és világszínvonalú sportszakemberek irányítása mellett és sporteszközök használatával készülhetnek fel a jövő olimpiai játékaira és sporteseményeire.

Japán örömmel segíti Magyarországot a sporttudományok terén csereprogramokkal és magyar sportszakemberek fogadásával, képzésével a magyar igények szerint. A történelmi eseményre a 2011-es tokiói torna-világbajnokság keretében került sor Japán és Magyarország legmagasabb sporttisztségét betöltő vezetői előtt. A megállapodás szentesítését követően Borkai Zsolt látogatást tett a 2001-ben épült Japán Sporttudományi Intézetben, és a 2008-ban épült Japán Nemzeti Edzőközpontban. A két intézet szoros együttműködésben és a Japán Olimpiai Bizottság szakmai ellenőrzése mellett világszínvonalú létesítményekben több mint ötszáz élversenyző számára a világ legjobb és legmodernebb körülményeit, feltételeit biztosítja.

Az edzőközpontban az olimpiai válogatottak készülnek a jövő évi olimpiára. A MOB elnöke megtekintette a japán szinkronúszó, torna, ritmikus gimnasztika, evezős, kajak-kenu, sportlövő, íjászat és cselgáncs válogatottak felkészülési létesítményeit is. A sporttudományba is betekintést nyert a MOB elnöke, így személyesen láthatta az áramoltatós evezős és kajak-kenu labort, a kitűnően felszerelt sportélettani, fitnesz és magaslati termeket. A látogatást követően Borkai Zsolt találkozott a Japán Olimpiai Bizottság munkatársaival és megtekintette a társszervezet irodáit is.