NB I előzetes

Vigyázz Vidi, vadveszély! – avagy kecskeméti (has)hajtók római stílusban

  • Göbölyös János

Két hét szünet után a 12. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. Szombaton hat mérkőzést rendeznek, a hazai pályán eddig valamennyi mérkőzését megnyerő, a tabella harmadik helyén álló Videoton a hetedik Kecskemétet fogadja.

Az ötlet eredeti, a megvalósítása szánalmas. A Kecskemét fehérvári fellépése kapcsán sokaknak most nem a futball, a játék, hanem a hasmenés és a pénz jut először eszébe. Nincs ezen mit szépíteni, a KTE játékosainak szerdai figyelemfelkeltő akciója sz…rul sült el, a klub és az MLSZ is vizsgálatot indít az ügyben. A fizetésük egy részének kéthetes csúszása miatt a Paks elleni Liga-kupa mérkőzés 30. percében a pályáról levonuló, majd ,,dolguk végeztével” egy perc után visszatérő futballisták bizonyos szempontból elérték a céljukat, az is róluk beszél, aki eddig azt sem tudta, hogy mi az a kecskeméti foci. Kár, hogy ők így kerültek képbe, sok szépről és jóról maradtak le eddig.

OTP Bank Liga 12. forduló
Videoton–Kecskeméti TE
Székesfehérvár, 10.15., szombat, 17.30 TV: Sport1 Vezeti: Vad II. István (Albert I., ifj. Tóth V.)
Hathárom-tipp: 1
Nézzük mindjárt a Videoton elleni meccseket. Amióta a KTE felkerült az élvonalba (2008), hat bajnoki mérkőzést játszott a fehérváriakkal, és ezeken a találkozókon összesen 27 gól esett. Az első évben oda-vissza nyert az újonc, legutóbb, idén áprilisban döntetlent játszott az akkor gyakorlatilag már bajnoknak tekinthető ellenfél otthonában, a köztes meccsek pedig a Videoton sikerét hozták. A májusi Magyar Kupa-döntőn is találkoztak, a Tomiszlav Szivics vezette együttes saját jogon, történelmi győzelmet aratva harcolta ki a nemzetközi kupaindulás jogát, majd a nyár derekán a Szuperkupa fináléban kerültek össze. A két csapat egymás elleni futballmúltja tehát amilyen rövid, olyan termékeny, és ennek a folytatására számít mindenki. Egészen pontosan majdnem mindenki. Paulo Sousa nem foglalkozik a szerdai üggyel, számára csak az ,,igazi” Kecskemét létezik:      

,,Azt gondolom, hogy egy nehéz mérkőzés vár ránk - mondta a portugál tréner a vidi.hu-nak. - Én személy szerint szeretem, ahogy a Kecskemét játssza a futballt, ráadásul már egy kész csapata van. Mindig fegyelmezetten futballoznak, ezért a legjobbunkat kell hoznunk ahhoz, hogy elérjük, amit mindig szeretnénk, a győzelmet. A csapatom meccsről-meccsre jobb, véleményem szerint egy jó mérkőzést játszunk szombaton egy jól futballozó ellenféllel, amelyik jól is szerepel a bajnokságban. Vagyis nekünk tényleg mindent meg kell majd tennünk azért, hogy újra begyűjtsük a három pontot”.

A Videoton lesz a KTE elleni találkozó esélyese - Fotó: MTI

A mindig optimista Tomiszlav Szivics most mintha elbizonytalanodott volna. Az nb1.hu-nak adott nyilatkozatából inkább az elkeseredés, mintsem az önbizalom árad. Hogy aztán a hangulatát a csapat partizánakciója generálta, vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy az általa favorizált, és rendszerint eredményes támadójáték várható hiánya miatt keseredett el, az egyelőre nem derült ki.

,,Sajnos, nem számítok sokra, de a játékosok és én is mindent megteszünk a győzelemért - fogalmazott Szivics. - Bízom a csapatban, a maximumot fogjuk nyújtani, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég... Sajnos, Lencse nem játszhat a Videoton ellen, benne van a szerződésében. Ez nekünk most nagy baj, mert jelenleg csatárok terén nem állunk jól. A Roma stílusát visszük majd a pályára, csatár nélkül játszunk. Most ez van, ezt a feladatot kell megoldanunk”.

Fura helyzet. Látszólag semmi olyan nem történt Kecskeméten, ami a szerdai esetre utalt volna. A csapat oda-vissza verte a Liga-kupában a Paksot, a két mérkőzés között szombaton ráadásul meghívásos vadászaton vettek részt a játékosok. A kecskemetite.hu beszámolója szerint a reggeli sültkolbász, tea és forralt bor után a futballisták segítségével 36 nyúl és 17 fácán került terítékre, majd egy tartalmas ebéddel, jó hangulatban zárult a közös program. Hajtóként tehát jól vizsgáztak a fiúk, aztán elérkezett a szerdai kupameccs, ahol ugyan nyertek, de bakot lőttek. A Videoton ellen ismét a gólokkal kellene próbálkozni, az sokkal jobban megy nekik.  

Forma-index*
(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám
VIDEOTON    
Vasas(NBI) 0-0 1,25
Zalaegerszeg(NBI) 4-1 2
Ferencváros(NBI) 1-0 2,50
Honvéd(LK) 2-1 1
Honvéd(LK) 1-1 0,75
Aktuális forma-index*   1,50
KECSKEMÉT    
Zalaegerszeg(NBI) 1-1 1,25
Ferencváros(NBI) 1-0 2
Győr(NBI) 0-4 0
Paks(LK) 2-1 1,50
Paks(LK) 2-1 1
Aktuális forma-index*   1,15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)