NB I előzetes

Újoncok rangadója a diósgyőri katlanban

  • Göbölyös János

Két hét szünet után a 12. fordulóval folytatódik az OTP Bank Liga. Szombaton hat mérkőzést rendeznek, a két újonc, az 5. helyezett Pécs és a 6. DVTK Diósgyőrben találkozik egymással.

Bármilyen furcsa, a Debrecen-Győr csúcsmeccs után a pécsiek diósgyőri fellépése jelenti a forduló legrangosabb mérkőzését. Újonc csapatokról van szó, ám ennek a jelzőnek már rég nincs jelentősége, mindketten úgy kezdték és folytatták a bajnokságot, hogy ma már potenciális vetélytársai a DVSC-t és az ETO-t üldöző csapatoknak. Támogatottságuk irigylésre méltó, különösen igaz ez a borsodiakra, akik mostanában azon gondolkodnak, miként lehetne bővíteni a stadionjukat. Átmeneti megoldásként úgy döntött a klub, hogy a nem kiemelt mérkőzéseken – mint a szombati - a vendégszektorok közül kettőt átenged a hazai drukkereknek, akik így ezer fővel többen biztathatják csapatukat. A hangulat tehát fokozódik Miskolcon, a játékosokon a sor, hogy teljesítményükkel szinten tartsák ezt az érdeklődést.    

OTP Bank Liga 12. forduló
Diósgyőri VTK–Pécsi MFC
Diósgyőr, 10.15., szombat, 18.00
Vezeti: Veizer Roland (Kelemen A., Tóth I.)
Hathárom-tipp: 1
,,Mindkét csapat szereplése meglepetés az első osztályban - kezdte mérkőzés előtti nyilatkozatát Benczés Miklós, a DVTK vezetőedzője a klub honlapján. - Az NB II megnyerése lendületet adott a rajthoz, a kérdés az, hogy a két bajnoki szezon közötti rendkívül rövid szünet miatt ez meddig tart ki. Bízom benne, hogy nekünk tovább. Amiben viszont különbözik a két együttes, hogy mi kevés, a Pécs pedig sok játékossal erősítette meg a keretét. Külön pikantériát ad a mérkőzésnek, hogy ellenfelünk új igazolásainak jó része Nyíregyházáról érkezett, ám ez nem azt jelenti, hogy a szokásosnál jobban ismernénk a PMFC-t, hiszen ki tudja, hányan lépnek pályára az újak közül. Igyekszünk a saját játékunkat játszani, de ott lesz a pályán a Pécs is, nem szeretnénk a szurkolóinknak csalódást okozni."

Arra a kérdésre, hogy a hirtelen jött hideg mennyire befolyásolja a játékosok teljesítményét, Benczés annyit mondott, hogy ,,a lehűlés nem esett jól senkinek, Luque kivételével a spanyol légiósok még csak most ismerkednek ezzel az éghajlattal, szokatlan nekik, de lesz még rosszabb is”.

Remek hangulat várható Diósgyőrben - boon.hu

A két csapat szombaton ötvenötödször játszik egymással az élvonalban, az eddigi találkozókon 22-szer a pécsiek, 19-szer a diósgyőriek nyertek, és 13 döntetlen született. A huszonnyolc diósgyőri összecsapás fele DVTK-sikert hozott, a PMFC 8-szor tudott győzni, 6-szor megosztoztak a pontokon.
A Pécs már pénteken elindult a mérkőzésre, az éjszakát Tiszaújvárosban töltötte, ahol délután edzettek a játékosok. Mészáros Ferenc, a baranyai csapat vezetőedzője az indulás előtti sajtótájékoztatón külön kiemelte, hogy várhatóan telt ház, és remek hangulat fogadja majd a csapatokat, ám a hazai hangorkántól nem szabad megijedni, sőt…

,,A játékosoknak elmondtuk, hogy parázs hangulat, nagy szurkolás lesz, remélem, hogy a srácokat feldobja és plusz motivációt ad nekik, hogy sok néző előtt futballozhatnak - fogalmazott az edző a pmfc.hu-n. - Nem bánnám, ha a diósgyőri szurkolók kicsit elcsendesednének a végére, bár ez legutóbb sem jött be, amikor a Debrecen már öt nullra vezetett a DVTK ellen. Én mondjuk a felével is kiegyeznék, még ha két és fél nullra nem is lehet nyerni. A legutóbbi bajnoki találkozónkon, a Kaposvár ellen lehetett érezni a mentális és fizikai fáradtságot a csapaton, ezért az elmúlt időszakban igyekeztünk feltöltődni. Két hét alatt három mérkőzést játszottunk, rendeztük a sorainkat, és várjuk a szombati meccset. Két olyan együttes találkozik, amelyik eddig várakozáson felül szerepel. Forró szívvel és hideg fejjel kell pályára lépniük a fiúknak, nem szeretnénk bekkelni, labdákat akarunk szerezni, azokból támadásokat vezetni és gólt rúgni”.

Forma-index*
(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
ellenfél eredmény pontszám
DVTK    
Eger(MK) 2-4 2,50
Győr(NBI) 2-0 2
Debrecen(NBI) 0-5 0
Vasas(LK) 3-0 1
Vasas(LK) 1-1 0,75
Aktuális forma-index* 1,25
PÉCS    
Paks(NBI) 4-4 1,25
Kaposvár(NBI) 1-1 1
Siófok(LK) 2-0 1,50
Cibalia(EN) 2-0 2
Siófok(LK) 1-1 0,50
Aktuális forma-index* 1,25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)